Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników EKG a ablacja

Gość hipochondryczka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość hipochondryczka
Bardzo proszę o interpretację wyników badań: EKG:Rytm pozazatokowy o częstości 85/min, ujemne zalamki P w II, III, avF, ujemno-dodatnie zał. P w V1-V6; czasPQ=0,08sek(rytm węzłowy?, preekscytacja?) EKG-Holter: W zapisie dominuje rytm pozazatokowy(ujemne P w kanale 2 i 3) ze skróceniem PQ-z licznymi okresami tachykardii do 186/min.-rytmy iczęstoskórcze węzłowe?Preekscytacja?Okresowy rytm zatokowy z prawidłowymi PQ, średnia cz. rytmu wynosiła103. Minimalna cz.rytmu wynosiła 66o godz03.49. Maksymalna cz. rytmu wynosiła184 o godz 20;13. Pauz dłuższych od 2.5 s. wystapiło 0. Pobudzeń komorowych zarejstrowano 0. Usk. Przegroda międzykomorowa 8mm.. Lewa komora 42/29mm. tylna ściana 8 mm. lewy przedsinek 29mm. aortawstępująca 25mm. (2D) pień płucny 15mm. prawa komora43mm. lewy przedsinek28mm. parametry napełniania llewej komory: E/A 1,53, czas deceleracji przepływu184ms, czas rozkurczu izowolumetrycznego 96ms EF60 %. Warunki badania dobreopis badania; wielkość jam serca oraz grubość ścianlewej komory w normie. Czynność skurczowo-rozkurczowa prawidłowa. Zastawki morfologicznie i czynnościowo bez istotnych zmian. osierdzie bez cech płynu. bardzo mi proszę powiedzieć co to wszystko znaczy i czy kwalifikuję się do zabiegu ablacji. Z góry dziękuje za pomoc.
Gość hipochondryczkaa
Jeszcze jedno pytanie, co mogło spowodować ten przerost, czy to przez ten zespół preekscytacji czy jakieś inne okoliczności mogły być powodem tego przerostu? Mam 27 lat i jeszcze trochę chciałabym pożyć, trochę mnie ta sytuacja strsuje, wiadomość o samej preekscytacji spadła na mnie jak grom, ale pomału zaczęłam sie z tym oswajać, a tu jeszcze ten przerost o którym niemiałam pojęcia. Pozdrawiam.