Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca po zawale serca i założeniu stentu

Gość piotrowska44

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrowska44
Proszę bardzo o interpretację moich wyników badań. Mam 46 lat, 18 czerca 2009 r. miałam zawał serca STEMI, przeprowadzono PTCA GPZ + stent. Echo serca - wynik zrobiono 4 dni po zawale. LK 42 LP 34 PK 25 TLK 10 PMK 10 ZASTAWKI NORMA-ODCHYLENIA IM I DUZE NACZYNIA NORMA - ODCHYLENIA SZER. AORTY 3.1 KURCZLIWOŚĆ NORMA - ODCHYLENIA aKINEZA KONIUSZKA ORAZ PRZTL. SEGM. ŚCIANY PRZEDNIEJ I PMK EF OK. 40-45% fALA A*E WNIOSKI: STAN PO ZAWALE M. SERCOWEGO WYNIKI INNYCH BADAŃ: ekg normogram, tytm zatokowy, miarowy 68.min , QS z ujemnym T V1-V4, ekg wysiłkowe z dnia 11.07.2009 r: próba na cyklometrze rowerowym wg protokołu 25 wat co 3 min. Próba przerwana przy obciążeniu 75 wat przy osiagnięciu 78% tentna z powodu zmęczenia i dolegliwości kończyn dolnych. Bez dolegliwości dławicowych. HR poczatkowe 85/min, HR max 125/min, HR końc. 70/ min. RR początkowe 140/90, RR ,max 180/80, RR koncoqe 110/70. W trakcie badania na szczycie wysiłu nieznaczne uniesienie ST w bliźnie pozawałowej. Proszę o objaśnienie w jakiej kondycji jest moje serce i czy czy mam szansę na normalne życie. Z góry dziękuję.