Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedokrwistość przy prawidłowych wynikach krwi

Gość Linka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zdiagnozowano u mnie niedokrwistość mikrocytarną z niedoboru żelaza (Fe 14, MCV 71, MCH 24, MCHC 34, OB 50, reszta wyników łącznie z HGB i RBC w normie. Po leczeniu dozylnym żelazem poziom FE wzrósł, ale po 3 tyg znów spadł do 24. Ostatnie wyniki: HGB 12,1 RBC 5,54 HCT 36,7 czyli jak najbardziej prawidłowe ale z kolei wskaźniki czerwonokrwinkowe: MCV spadło do 67 MCH spadło do 22 MCHC 33 RDW podiosło się z 14% do 18,5% OB 25 (po leczeniu było 17) Czy można miec niedokrwistość z prawidłowym poziomem hemoglobiny, hematokrytu i erytrocytów??
Gość malgorzata
mozna ,mozna ,ja takze mialam niedokrwistosc a hgb 12,5.nie pamietam nazwy leku ktory wtedy mialam zapisany (oprocz tego ze byl cholerycznie drogi) po uzyciu calej serii ponowne badania i wszystko ok ,kilkakrotnie jeszcze mialam kontrolne badania ale juz sie to nie powtorzylo. u ciebie widze ze ob masz dosc wysokie co by wskazywalo na jakis stan zapalny w organizmie,i byc moze to efekt spadkow innych wartosci. szkoda ze nie pamietam nazwy leku (no coz leb na jednej zyle) a co twoj lekarz na te wyniki?,wydaje mi sie ze powinnas kontynuowac leczenie i kontrola badan,do skutku. pozdrawiam
Gość Kiepska sprawa
*Mozna ,mozna ,ja takze mialam niedokrwistosc a hgb 12,5.nie pamietam nazwy leku ktory wtedy mialam zapisany (oprocz tego ze byl cholerycznie drogi) po uzyciu calej serii ponowne badania i wszystko ok ,kilkakrotnie jeszcze mialam kontrolne badania ale juz sie to nie powtorzylo. * Konował Ciebie zrobił w balona.żeby usunąc niedobór wystarczy łyknąć pare opiłków albo proszku żelaza.Jak sie nie podoba moze być też związek żelaza.Nieduża ale wystarczająca na ponad rok paczka kosztuje w sklepie chemicznym około 10 złotych.