Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Natrętne myśli i strach przed śmiercią

Gość zulka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam nerwicę, która pierwszy raz dopadła mnie w zeszłym roku, po tym, jak poczułam pieczenie w okolicy serca. Pomyślałam od razu, że to zawał i totalnie mnie to rozłożyło. Miałam robione echo serca i mimo, iż wyszło ok, to nie potrafiłam sobie poradzić ze skutkami jakie wywołał stres związany z nakręceniem się, że to zawał. Z dnia na dzień było coraz gorzej, słabłam, mało sypiałam, przestałam jeść i przestałam wychodzić z domu. Lekarz zapisał mi leki, potem pobrałam trochę homeopatii i znów cieszyłam się, życiem zwłaszcza, że nastąpiło w nim wiele pozytywnych zmian. Niestety dobre się skończyło...Miesiąc temu po przebudzeniu miałam dziwne uczucie. Czułam jakby moje mięśnie nóg(zwłaszcza prawej) były słabe i myślałam, że jak wstanę to pewnie się przewrócę. Poszłam do łazienki, troszkę pochodziłam i uczucie minęło, ale stres jaki mi przy tym towarzyszył nie. Zaczęłam się nakręcać, że to coś złego - jakaś choroba neurologiczna - zwłaszcza, że od niedawna pracuję na oddziale neurologicznym i mam do czynienia z przeróżnymi chorobami. Od tamtej pory zaczęłam odczuwać jakby słabość mięśni zwłaszcza w prawej nodze, jednak gdy gdzieś pojechałam i dużo chodziłam to wszystko było ok. Potem wybiłam sobie z głowy, że prawa noga jest słabsza i przeszło, ale nadal pozostaje we mnie lęk, że jednak coś jest nie tak. Może SM...? a może jeszcze coś innego. Bolą mnie też biodra, ale to już od jakiegoś czasu i wiem, że muszę iść z tym do ortopedy, ale w obecnym stanie zaczęłam się jeszcze bardziej nakręcać, ze z biodrami też już kiepsko i teraz to czuję już jakby bolały mnie wszystkie stawy...a jeszcze niedawno nie zwracałam na to takiej uwagi... Wbijam sobie do głowy przeróżne choroby neurologiczne, których boję się najbardziej. Znam ich objawy, bo jak pisałam pracuję na neurologii i wiedząc, że raczej to niemożliwe nakręcam się...bo głupie myśli mówią tak: każdy organizm jest inny i może mi się zaczyna jakaś choroba inaczej niż przeważnie u naprawdę chorych... Czy Wy też tak macie??
Cześc Zulka!Wiesz mam podobnie jak ty.Od jakiegoś czasu mam dziwne objawy,m.in. swędzenie skóry (stopy,łydki,dłonie),uczucie osłabienia rąk i nóg,czasami bolą mnie dłonie i nogi-głównie palce,czasem bolą mnie też łydki.Ręce mam cały czas zimne i w ogóle często jest mi zimno,jak inni chodza w t-shirtach ja mam na sobie bluzę czy sweter. Czasami robi mi się coś takiego,że bardzo *wychodzą* mi żyły na dłoniach Uczucie senności,zmęczenie(czasem wydaje mi się,że mogłabym zasnąc na stojąco). Często robi mi się duszno i musze wyjśc pooddychac świerzym powietrzem. Mam problemy z koncentracją,jestem rozdrażniona,nerwowa,płaczliwa.Ostatnio łapię się na tym,że często *kołyszę* nogą kiedy siedzę,czy nawet gdy zasypiam(mogę tak nawet z godzinę). Bóle głowy(nie silne,bardziej takie delikatne ćmienie),szumy w głowie,Uczucie ciężkiej głowy. Podobnie jak ty zauważyłam,że kiedy jestem zajęta,gdzieś idę,czy przebywam w towarzystwie to moje objawy są nieodczuwalne,ale jak tylko zaczynam o tym myslec to zaraz czuję jakieś drętwienia,mrowienia,bóle,robi mi sie słabo i zaczynam panikowac.Wkręcam sobie,ze to jakaś choroba neurologiczna typu SM,czy kardiologiczna typu zakrzepica... Te mysli sprawiaja,ze zaczynam panikowac,a stres jeszcze bardziej nasila te objawy... Jakiś czas temu już to przerabiałam,ale jakoś sobie z tym poradziłam.Nie byłam u lekarza a objawy same minęły.Teraz to wróciło,a ja znowu trzęsę sie ze strachu... Jak bedziesz miała ochotę pogadac to podaje ci mój nr gg: 1593291
Gość anek002

Dziewczyny, ja na waszym miejscu zdiagnozwałabym się w kierunku boleriozy, to paskudna choroba i występują różne dziwne objawy, m.in nerwica. Następnie badanie się w kierunku innych bakterii lub wirusów. Trzymcie sie. *Raduje się Duch mój, w Bogu zbawcy moim*