Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alkohol a układ krążenia

Gość kdp

Rekomendowane odpowiedzi

W lutym dopadła mnie nerwica. Dziś wiele objawów minęło. Jednak po zażyciu alkoholu serce przyspiesza dokładnie tak jak przyspieszało w czasie napadów lękowych. Przed chorobą raczej tego nie było. Czy to normalne, że po alkoholu serce szybciej bije (szybszy puls)? W jakich granicach może być ten puls po alkoholu u zdrowego człowieka, który nie miał do czynienia z nerwicą? Czy u niego po alkoholu też serce przyspiesza?
Ja mam kłopoty z niedokrwieniem mózgu.Czekając na swój termin u neurologa( miesiąc) popijam sobie (50 g) raz dziennie koniak i to rozszerza mi naczynia krwionośne.Bez tego bałabym się,że umrę.Takie mam objawy.Mrowienie twarzy,drżenie rąk i nóg, uczucie kłucia w głowie i całym ciele. S.łabość nóg i rąk itp.. Natomiast gdy wypiłam znacznie więcej alkoholu czułam się jeszcze gorzej.Tak więc mała dawka alkoholu może czasem pomóc ale zbyt duża nawet zaszkodzić.Wszystko z umiarem.To jest prawda,że należy mieć umiar w piciu,jedzeniu itd..,itp...Więc nie przesadzajmy z tym piciem.Przy nadużyciach alkoholowych,może wystąpić przyśpieszenie rytmu serca ,drżenie ciała lub nadciśnienie.To zawsze jest pewnym zagrożeniem dla zdrowia. Pozdrawiam.
Witaj, Alkohol przyspiesza bicie serca,tzn.podnosi ciśnienie za czym idzie -szybszy puls-u każdego zdrowego człowieka. Nawet mała ilośc alkoholu to powoduje. Jest to normalne, powinny jednak uważać osoby mające stwierdzone nadciśnienie lub problemy z sercem (np zaburzenia rytmu-tachykardia,etc). Zazwyczaj nie powoduje to zbytnich dolegliwości. Chyba,że planowałbyś jakiś lilkudniowy maraton,wówczas można łatwo nabawić się palpitacji. U niskociśnieniowców np. niewielkie ilości alko są wskazane. Pozdrawiam.