Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Aorta wstępująca 42mm

Rekomendowane odpowiedzi

Mam podobna sytuacje. Z TK 43mm a z echo od 46-48mm tylko że opuszkę aorty wstępującej. 

Za kilka mm będą to nazywać tętniakiem aorty wstępującej. 

Idz do kardiologa dostaniesz coś na obniżenie ciśnienia i listę rzeczy których nie powinieneś robić.

Musisz kontrolować najlepiej co 0,5 roku czy poszerzenie nie postępuje. 

Jeśli postęp jest znaczny mogą cię skierować na operacje, jeśli nie to czekasz aż urośnie do 55mm chyba ze masz zastawkę dwupłatkową to przy 50mm a przy 45mm jeśli masz chorobę genetyczna tkanki łącznej.   

TK to bardziej dokładne badanie obrazowe. 

Może dr robiący echo nie dokładnie zwrócił uwagę. Przy ekg to jak przyłoży tak zmierzysz. 

Badaj, pilnuj wizyt i się nie martw ! Wiem że brzmi to śmiesznie ale ja miałem dość ciężkie 3 miesiące jak się o tym dowiedziałem. Operują takie tematy i to dobrze. Najważniejsze ze nie masz żadnych podejrzeń zmian zastawki. 

Myślę, że to po prostu kwestia językowa, jak kto zapisuje. Ja mam u siebie np opuszka 44mm, aorta wstępująca do 41mm. Nie mam bogatej wiedzy, ale z tego co czytam w sieci, to trochę ponad normę, ale jeszcze kawałek drogi do zagrożenia życia i operacji. Ja sobie tylko odpuszczam duże ciężary i pilnuję ciśnienie krwi.