Sebo 2304 Opublikowano 4 Maja 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2025 Zastanawia mnie ten opis aorta wstępująca poszerzona do 42mm nie jest na pisane że ma 42 mm tylko do 42mm równie dobrze może mieć 41 albo 40mm dlaczego jest napisane do? Czy mam się martwić Cytuj Odnośnik do komentarza
czub Opublikowano 7 Maja 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2025 Mam podobna sytuacje. Z TK 43mm a z echo od 46-48mm tylko że opuszkę aorty wstępującej. Za kilka mm będą to nazywać tętniakiem aorty wstępującej. Idz do kardiologa dostaniesz coś na obniżenie ciśnienia i listę rzeczy których nie powinieneś robić. Musisz kontrolować najlepiej co 0,5 roku czy poszerzenie nie postępuje. Jeśli postęp jest znaczny mogą cię skierować na operacje, jeśli nie to czekasz aż urośnie do 55mm chyba ze masz zastawkę dwupłatkową to przy 50mm a przy 45mm jeśli masz chorobę genetyczna tkanki łącznej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sebo 2304 Opublikowano 8 Maja 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2025 Witaj tylko że u mnie na Echo wyszło mniej a na TK więcej a w rzeczywistości powinno wyjąć na Echo więcej czy na TK? Cytuj Odnośnik do komentarza
czub Opublikowano 8 Maja 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2025 TK to bardziej dokładne badanie obrazowe. Może dr robiący echo nie dokładnie zwrócił uwagę. Przy ekg to jak przyłoży tak zmierzysz. Badaj, pilnuj wizyt i się nie martw ! Wiem że brzmi to śmiesznie ale ja miałem dość ciężkie 3 miesiące jak się o tym dowiedziałem. Operują takie tematy i to dobrze. Najważniejsze ze nie masz żadnych podejrzeń zmian zastawki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sebo 2304 Opublikowano 8 Maja 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2025 Tylko dlaczego jest napisane do 42mm a nie 42mm może być mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza
karolas89 Opublikowano 8 Maja 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2025 do 42mm, ponieważ aorta jest dość długa i nie ma takiej samej szerokości w każdym punkcie. Po prostu w najszerszym miejscu masz 42mm. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sebo 2304 Opublikowano 8 Maja 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2025 54 minuty temu, karolas89 napisał(a): do 42mm, ponieważ aorta jest dość długa i nie ma takiej samej szerokości w każdym punkcie. Po prostu w najszerszym miejscu masz 42mm. A innym osobom jak widziałem na forum opis był na przykład 42mm a nie do 42m. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sebo 2304 Opublikowano 8 Maja 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2025 Czy to dużo te 42mm? Cytuj Odnośnik do komentarza
karolas89 Opublikowano 8 Maja 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2025 Myślę, że to po prostu kwestia językowa, jak kto zapisuje. Ja mam u siebie np opuszka 44mm, aorta wstępująca do 41mm. Nie mam bogatej wiedzy, ale z tego co czytam w sieci, to trochę ponad normę, ale jeszcze kawałek drogi do zagrożenia życia i operacji. Ja sobie tylko odpuszczam duże ciężary i pilnuję ciśnienie krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi