Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyspieszenie akcji serca po alkoholu

Gość kdp

Rekomendowane odpowiedzi

Piłem osiem lat i też wstawalem rano do pracy na kacu Moje dzienne dawki to 8 lub 10 piw Aż w końcu powiedziałem DOSC W pierwszym tygodniu myślałem że serce mi wyskoczy Sięgnąłem po piwo i przeszło I tak znowu minęły 2 tygodnie Poszedłem do lekarza prywatnie bo czułem że z NFZ tu mi nie pomoże I co się okazało Lekarz mi powiedział wprost żeby się kielicha napić A nie piwka bo piwko bardzo uzależnia A kieliszek ma to do siebie że rozrzedza krew Z tym że nie nawalic się Powiem szczerze że odkąd nie pije piwa A czasem wodeczke to nie mam problemów z ciśnieniem i przyspieszonym pulsem  Pozdrawiam 

Temat bardzo stary, ale odpowiem. 

Te wszystkie objawy są na tle nerwowym. Kiedyś dużo piłem, wstawałem rano  nawet nie miałem kaca. Od kilku lat mam nerwicę lękową i poradzilem sobie że wszystkimi objawami ale jak wypije na imprezie to na.drugi dzień jest masakra. Właśnie dziś tak mam, puls szalony aż zasnąć nie idzie. To wszystko to nerwica! 

Gość Specjalista
W dniu 4.07.2018 o 07:19, Gość Kalejdoski napisał:

To jest symptom choroby alkoholowej,  a na pewno któregoś z jej studium.  I warto poszukać przyczyn w swoim trybie życia. Jeżeli pijesz to po każdym kieliszku sere i naczynia krwionośne dostają kopa i puls zaczyna gwałtownie przyspieszać. Jeżeli rano na kacu nie ma już dawki alkoholu to serce i organizm przyzwyczajone do tej dawki zaczynają przyspieszać samoistniebo są już przywyczajone że zaraz ten kieliszek  lub stałą dawke dostaną.

Należy udać się do specjalisty a najlepiej kardiologa i zrobić niezbędne badania czyli echo serca i badanie holtera a także zbadać tarczycę, i ograniczyć spożywanie alkoholu i dzielić go na małe dawki, zamienić to na ruch i naturalny wysiłek i problem zniknie.

Miasem znajomego który dzień wcześniej zapił a rano na kacu dostał zawału i wyciągnąłatwo kopyta, także ostrożnie z tym alko.

Pier...........cie hipolicie każdy jest inny i to ze rano napie.....la ci Pikawa jak pój....na to norma i nie musisz buc od razu alkoholikiem a propo tętna po alkoholu to norma ze jest szybsze wystarczy już lampka wina by biło szybciej biorąc pod uwagę ze średnie tętno waha się w granicach 65-90 w spoczynku oczywiście bez spożycia alkoholu to te 90 po wypiciu to całkiem norma a każdy odczuwa inaczej wiec nie panikuj jeśli przekroczy 120 to możesz zacząć się martwić a te wypociny typu przestań pic itp to se można w du.....e wsadzić a i jeszcze wspomniałeś/aś o znajomym co zawału dostał jak chał dzień w dzień to się nie dziw 🤣

Gość Francesca

Hej ja tez tak mam.kiedys sporo popijalam i nic mi nigdy nie bylo z sercem oprocz kaca zwyklego. Kilka lat temu po alkoholu (rano albo jakies 5h po wypiciu) mialam tachykardie. Powtarzalo sie to jeszcze przez kilka miesiecy po wypiciu a potem przeszlo calkowicie, moglam sie nawet upic i nic az po kilku miesiacach znowu wrocilo bardzo silne ze nie moglam nawet kieliszka wina wypic, potem sie poprawilo i teraz moge 2, max 3 kieliszki wypic i zazwyczaj nic mi nie jest, czasem podwyzszony puls ale juz nie takie tachykardie straszne jak kiedys. Mam nadwrazliwe serce na impulsy. Miewam tez tachykardie jak sie odwodnie, jak mam wirus zoladkowy, jak nie spie kilka dni pod rzad albo mam duzo stresu. Badania porobione, nic nie wykryli. Nie wiem skad tak mam. Mam charakter nerwicowy to fakt i moze to byc nerwica serca. Kardiologowie mowia ze po prostu tak mam, nie przez nerwice. Mam tez wypadanie platka i niedomykalnosc obu zastawek ale kardiolog mowi ze polowa ludzi to ma i nie maja takich objawow jak ja

W dniu 4.07.2018 o 08:19, Gość Kalejdoski napisał:

To jest symptom choroby alkoholowej,  a na pewno któregoś z jej studium.  I warto poszukać przyczyn w swoim trybie życia. Jeżeli pijesz to po każdym kieliszku sere i naczynia krwionośne dostają kopa i puls zaczyna gwałtownie przyspieszać. Jeżeli rano na kacu nie ma już dawki alkoholu to serce i organizm przyzwyczajone do tej dawki zaczynają przyspieszać samoistniebo są już przywyczajone że zaraz ten kieliszek  lub stałą dawke dostaną.

Należy udać się do specjalisty a najlepiej kardiologa i zrobić niezbędne badania czyli echo serca i badanie holtera a także zbadać tarczycę, i ograniczyć spożywanie alkoholu i dzielić go na małe dawki, zamienić to na ruch i naturalny wysiłek i problem zniknie.

Miasem znajomego który dzień wcześniej zapił a rano na kacu dostał zawału i wyciągnąłatwo kopyta, także ostrożnie z tym alko.

No to ten gość nie był zdrowy wcześniej. Musiał miec problemy z sercem i koniec. Zdrowe serce wytrzyma na kacu. Najlepiej nie pić i się nie męczyć. Ja nie piłam rok czasu bo mi bylo zle po alkoholu nawet w małej ilości. Pojechałam do Polski wypijam 1 piwo i był koszmar rano. Teraz utwierdziłam sie ze to nie dla mnie. Nie chcę níc pić i dobrze się czuć. 

rozkminia na dwie strony o czymś co jest oczywiste. Jak się pije alkohol to on pobudza prace serca. A następnego dnia człowiek jest odwodniony i się źle czuje ma niedobory elektrolitów i serce też może pracować inaczej. Sam mam arytmie i jak kiedyś dobrze pochlałem to serce rozpędziłem do 160 uderzeń na minutek co było głupie.

Przecież to normalne, że pod wpływem alkoholu serce bije szybciej. Jeśli następnego dnia, jak już alkohol nie działa też szybko bije to chyba jest problem.

Polecam kupić opaskę, która mierzy tętno podczas snu, widać jak na dłoni że ilość wypitego alkoholu jest wprost proporcjonalna do tętna podczas snu i niestety odwrotnie proporcjonalna do wyspania 😉

Jaki symptom choroby alkoholowej🤦‍♀️wszystkich byście alkoholikami nazwali a samo pewnie chlejeciee w domu. A co na moim przykładzie? Mam 23 lata nie pije od roku albo i więcej bo chorowalam długo i wiecznie na jakichś lekach.. Wczoraj wypiłam z 3 - 4lampki wina i serce zaczęli mi tak walić, ale już w międzyczasie i od czego to niby? Na codzień mam dobre cisnienie i dobry puls. Też jestem alkoholikiem według was? 

Mogę od siebie powiedzieć że sam mam dosyć szybki metabolizm i jak się położę to szybko trzeźwieje ale w tym czasie organizm mocno pracuje przy tym serce.

Nie dość że alkohol przyśpiesza akcje serca i ciśnienie co jest normalne. To z szybkim metabolizmem to się dodatkowo podbija.

Ale jak coś Cie niepokoi skonsultuj to z lekarzem, psychika to połowa Twojego zdrowia!

Hej! Alkohol zdecydowanie może przyczynić się do przyspieszonego tętna, ale jeśli masz wątpliwości, to zdecydowanie warto jest to zbadać. Jeżeli jest to dla Ciebie mocno odczuwalne to warto się upewnić, że wszystko jest w porządku. Ja akurat od urodzenia mam problemy z sercem, więc tym bardziej zachęcam do zainteresowania się swoim sercem J. Jeśli jesteś z Krakowa to mogę Ci polecić dr Małgorzatę Kloch z SCM clinic. Świetna lekarka, chyba najlepsza ze wszystkich, z którymi miałam styczność. Pozdrawiam! 🙂

MAGNEZ !

generalnie wysokie tetno bez powodu, ja np miałem takie napady w nocy tetno nagle 120 prze 4-5 h waliło, nieciekawie sie wtedy czulem

co sie okazało ?

pomógł magnez, w pare dni, ale brałem go potem przez pół roku i potem od czasu do czasu z przerwami. slow mag b6, ale może być inny, pomógł szybko, w pare dni, wiecej nie miałem takich akcji już w następnych latach,  bo niedobory magnezu ma wiekszosc ludzi, mało go w jedzeniu i glebie, badanie z krwi jest gówno warte.

a on jest dosyć zdrowy i bezpieczny, w sensie, nie trzeba uważać z suplementacja jak przy potasie, który jak za dużo, to też może źle działać na sercem, a nadmiar magnezu zdaje się skonczy sie biegunką, ofkoz brać zgodnie z ulotką.

kto pije kawe i browary powinien suplementować

magnez to minerał serca. niezbędny.

mi po piwie tez rosło tetno i żyła na czole potylicy sie pojawiała, potem miałem incydent bardzo nieciekawy po 8 browarach i awanturze/. piwo + nerwy ostre// , to mało sie  nie przekręciłem, serce waliło i bolało, wiec nie ma żąrtów.

od tego czasu nie ruszam alko, ale to było jeszcze przed braniem magnezu.

od tego czasu nie ruszam alko, bo nie chce ryzykować

Ja mam 39 lat i po nocy mam średnie tętno od 68 do 72 jak mam spokojny sen i wcześniej nic nie chlapnę wystarczy że wypiję 2 drinki i budzę się po 3 godzinach serducho wali jak oszalałe mogę zapomnieć o spaniu a tętno średnie rano mam 78 - do 86 takie mam właśnie teraz 86 położyłem się pużno około 24 a wypiłem pewnie z 400mil . Tętno mieże opaską która robi pomiary co 10 min I uśrednia aplikacja .dawno temu jak byłem młodszy 🙂 po imprezie spałem jak niemowlę teraz tylko wspominam patrząc w sufit nocą.

Walenie serca o ktorym piszecie to symptom horoby alkocholowej. Jest czescia zespolu odstawienia alkocholu. W dodatku tego nie da sie cofnac, czy wyleczyc inaczej jak trzezwoscia. Wiem ze dla wielu to nieakceptowalne wyjasnienie bo przeciez wszyscy pija tylko sporadycznie ot tak co piatek a na urlopie to moze I codziennie. Nie ma Co sie oszukiwac ze to po lekach czy cos. To od naduzywania alkocholu I juz nie przejdzie.