Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Refundacja analizatorów do pomiaru gęstości krwi

Gość adam

Rekomendowane odpowiedzi

witam używam, wyniki raczej pokrywają się z badaniami w laboratoriach, jednakże czasami wynik w laboratorium odbiega od wyniku na poprzedniej wersji, ale po badaniu w innym laboratorium nastąpiła weryfikacja wyniku w pierwszym na jego niekorzyść, także bardziej ufam obecnie wynikom niż laboratorium, chociaż raz na 2 miesiące robię badanie w laboratorium. Wcześniej używałem CoaguChek*a i wyniki nie zawsze były dobre czasami robiąc badanie i po chwili drugie badanie wyniki znacząco się różniły nawet o 2 INR. Problem chyba był w paskach ponieważ są one pakowane w pojemniki, po 24 szt. dość drogie niecałe 500 zł, i trzeba uważać żeby je zamykać za każdym razem, żeby się nie zawilgociły, a ponadto trzeba je zużyć w 3 miesiące po otwarciu, używając je dłużej wyniki nie są miarodajne, ten problem został doskonale rozwiązane przez firmę HemoSense w urządzeniu, paski pakowane są oddzielnie, tzn. każdy pasek w oddzielnym szczelnym opakowaniu, także ten problem znika, a dodatkowo paski pakowane są w mniejsze opakowania po 12 sztuk. i są tańsze obecnie chyba kosztują 189 zł za opakowanie. także dużo taniej niż paski do CoaguCheka
Dzień dobry, Jestem szczęśliwą użytkowniczką najnowszego aparatu, jestem bardzo zadowolona z jakości wyników, znakomicie widać jak wyniki zmieniają się w zależności od zażywanej dawki leku, mój lekarz prowadzący też jest zadowolony z faktu posiadania przeze mnie tego urządzenia, ponadto istnieje możliwość konsultacji telefonicznej z lekarzem, po wykonaniu badania wskaźnika INR na analizatorze, czasami ale to bardzo sporadycznie raz na 2-3 miesiące robię badanie sprawdzające w laboratorium ale odchyłka mieści się w przyjętej granicy i jest za każdym razem stała. Zdecydowanie polecam dla osób z problemem wkłuwania się w żyły oraz osób chcących być mobilni, lub wyjeżdżających za granicę.
Znam ten aparat. Zakupiłem jeszcze pierwszą wersję aparatu, około 2 lata temu. Nie wie jak inne, konkurencyjne aparaty na rynku, ale wiem że mogę go polecić wszystkim z czystym sumieniem. Jest dokładny, powtarzalny i banalny w obsłudze. Kiedy kupowałem ważne dla mnie było żeby nie marnować (szczególnie na początku używania) pasków testowych, bo jednak trochę one kosztują.. dzięki tym pipetkom do nanoszenia krwi nie ma takich obaw. To naprawdę duże ułatwienie. Niedawno dostałem propozycje wymiany. Dopłaciłem w sumie niewielką kwotę i znowu mam nowiutki sprzęt, jeszcze nowocześniejszy no i co ważne z pełną gwarancją.
Mogę się podpisać pod pozytywnymi opiniami dotyczącymi tego produktu. Dobre urządzenie. Precyzyjne, szybkie i wygodne a przecież to jest najważniejsze. Na początku użytkowania porównywałem kilkukrotnie wyniki z aparatu z wynikami laboratoryjnymi i pokrywały się niemal idealnie. Oczywiście nie mówię o różnicach rzędu 0,2 bo to jest normalne. Ważna rzecz jest taka że firma sprzedająca udostępniła mi wszelkie dokumenty pokazujące wyniki testów, badań i porównań z urządzeniami laboratoryjnymi. Dzięki temu miałem pewność że aparat będzie dokładny. Jest ok, można kupować i mieć święty spokój.

Witam :) jestem tu nowa i jeszcze nie wiem o co chodzi ,ale chyba temat jest o refundacji ..a ja się tu z waszych postów niczego nie dowiedziałam ,bo kłócicie się o firmy produkujące aparaty do pomiaru gęstości krwi ..ja mam prośbę czy ktoś z was wie czy na te aparaty i paski jest jakaś refundacja i jak się o nią starać ? proszę o odpowiedź ...a jeżeli chodzi o aparat to ja nabyłam ten właśnie co tu krytykujecie ,ale jeszcze nie wiem czy jest dobry czy zły (polecvił mi go mój kardiolog ,bo był w promocji )ale teraxz nie wiem czy dobrze zrobiłam ,ale to się okaże ..proszę tylko na razie o info dotycvzące refundacji ...z góry dziękuję ...i pozdrawiam Danusia

Gość planeta1lema

Cześć Wam wszystkim ! w dzieciństwie miałam wymienioną zastawkę na sztuczną co skutkuje dożywotnim przyjmowaniem leków przeciwzakrzepowych a co za tym idzie- comiesięcznym oznaczaniem współczynnika INR. Chcąc unikać dalszych zrostów, których nabawiłam się przez ostatnie 18lat postanowiłam zainwestować w urządzenie do pomiaru gęstości krwi. Jestem w temacie ZIELONA ! dlatego bardzo proszę o pomoc w wyborze miarodajnego urządzenia. Przy ostatniej wizycie kardiolog zasugerował mi, że to urządzenie jest dofinansowywane przez PEFRON(dodam, że posiadam stopień niepełnosprawności lekki-obniżyli go bezpodstawnie przy ostatniej komisji) . Zadzwoniłam, odesłali mnie do MOPS, natomiast tam po przekierowaniu do 3 osób ostatecznie uzyskałam informację, że nie dofinansowują sprzętu medycznego ?! Czy jest tu osoba, która posiada jakiekolwiek informacje o możliwości dofinansowania tego urządzenia i ewentualne wskazówki jak tego dokonać? Będę niezmiernie wdzięczna za każdą pomoc!

Gość Karinam

Trzy lata temu kupiłam aparat do pomiaru INR INRATIO 2 i niestety teraz mogę wyrzucić go do kosza. Od roku zaprzestano produkcji pasków do tego aparatu. Firma zaproponowała mi kupno kolejnego z małym rabatem. To jest skandal! Mam kupić kolejny aparat za 2 500 ? Oczywiście na tego rodzaju sprzęt nie ma refundacji a badanie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Czy ktoś ma podobne doświadczenia ?

Jestem po wymianie zastawki aortalnej na sztuczną i 2 bajpasach. Od 2012r. używam aparatu do pomiaru INR CoaguChek co najmniej raz w tygodniu. Jestem zadowolony z jego obsługi i wskazań. Są wiarygodne i porównywalne do laboratoryjnych, jeżeli wykonane są prawidłowo. W laboratoriach bardzo często pobraną krew nie bada się od razu i pozostaje jakiś czas w probówce, co ma wpływ na ostateczny wynik INR. Im dłuższy czas, tym większe zniekształcenie wyniku. Z własnego aparatu nie ma możliwości na wynik nieprawidłowy, jeżeli aparat jest utrzymywany w odpowiedniej czystości, dotyczy styku paska z aparatem o czym ostrzegają w instrukcjach obsługi. Dokładność badania zależy od klasy dokładności aparatu i z reguły wynosi + - o,1, czyli jak wynik jest 2,8 to może być w skrajnych przypadkach 2,7 lub 2,9. Dzięki tym pomiarom jeszcze żyję, choć bardzo odczuwam koszty pomiarów, ze względu na to, że jestem na emeryturze. Pozdrawiam wszystkich badających INR i życzę dobrych wyników oraz zdrowia.

Witaj Tom, to co napisałeś to wspaniała wiadomość, moja babcia ma ostatnio bardzo nieuregulowany INR i musi chodzić na badanie nawet co kilka dni, choć na ogół raz na dwa-trzy tygodnie. Jest to bardzo uciążliwe dla niej, a nie zawsze ma ją kto zawieźć. Zakup aparatu byłby najlepszym wyjściem z sytuacji, tylko ta cena :((( 

Nie orientujesz się może, czy jeśli zakupię taki aparat z przeznaczeniem dla niej, to również mogę odpisać go od podatku? Czy dotyczy to konkretnych modeli, czy dowolnego zakupionego na fakturę?

Jest tez inne wyjście , leki nowej generacji ale są drogie koszt miesięczny brania to ok 120- 140. Leki można tez odpisywać od podatku.Ja biorę eliguis , jest jeszcze xarelto., jeszcze jedna zaleta tych leków to jest to , ze nie trzeba przestrzegać diety bo przy starych to nie wszystko można jeść. Ja w ogóle nie mierze inr ,sam się reguluje.

Witam wszystkich trafiłem tu ponieważ również mam problemy z serduszkiem ,i ku zdziwieniu czuję sie naprawdę lepiej czytając komentarze i zdając sobie sprawę że nie jestem sam ,ale do rzeczy .

Od roku kiedy zaczeły sie moje problemy zacząłem interesować sie medycyną naturalną i natrafiłem na taką substancję/suplement jak OPC proponuję poczytać .

I teraz moja ogromna prośba do osób posiadających aparaty INR ja nie posiadam wiec nie mogę tego sprawdzić, czy mogły by zmierzyć krew oczywiście u zdrowej osoby w rodzinie przed podaniem OPC i kilka dni po stosowaniu OPC jest  to substancja naturalna rozrzedzająca krew i wzmacnia naczynia i tetnice dwukrotnie ,mozna by było to przyjmować bez skutków ubocznych proszę o odpowiedź tutaj albo na emial andrzej123456k@wp.pl link do OPC przykładowy.