Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca przy nadciśnieniu tętniczym i nadwadze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dowiedzialem sie nie dawno ze mam nadcisnienie ktore zaczelem leczyc. Dostalem opis badania serca echo, ale naprawde nic z tego nie rozumiem. Nie wiem jak powazne sa moje zmiany w moim sercu, prosze o wytlumaczenie i moze jakas porade co dalej robic i polecic jakiegos specjaliste. Dodam ze ostatnio dosc przytylem, ale zaczelem diete i uprawiac troche sportu. Mam wspaniala zone i synka ktorego bym chcial wychowac. Z gory chcialbym podziekowac za odpowiedz. OPIS BADANIA RA i RV niepowiekszone. Zastawki bez istotnych zmian,w bad. dopplerowskim TVR I st i MVR I st LA-4,32cm. EDDLV-5,20cm; ESDLV-1.93cm. Zwiekszenie grubosci scian IVS-1,55; PW-1,38(masa LV-413g). nie stwierdzono ewidentnego uposledzenia kurczliwosci regionalnej poszczegolnych segmentow LV. parametry kurczliwosci globalnej wygorowane EF=88%. profil napelniania LV wskazuje na uposledzenie relaksacji E/A-0,7. Osierdzie bez zmian. Zyly glowne, watrobowe, tetnica plucna nieposzerzone, przeplywy w normie. Aorta wstepujaca,luk,tetnice odchodzace od luku oraz proksymalny odcinek aorty zstepujacej-przeplywy w normie. Dgn. Koncentryczny przerost miesnia LV umiarkowanego stopnia w przebiegu nadcisnienia tetniczego. Niedomykalnosc zastawki mitralnej I st i trojdzielnej I st czynnosciowa.