Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie trójglicerydy a dieta i leki

Gość lenka26

Rekomendowane odpowiedzi

Mój mąż zrobił wyniki trójghlicerydów i cholesterolu i te pierwsze wyszły 668 a cholesterol 260. Poniważ były te badania poprzedzone ostrą dietą dostał lek Zocor . Jednak moje ptanie brzmi jeżeli mąż zje coś co podwyżzy mu trójglicerydy ( np pizza, bądź coś bardziej tłustego) czy długi jest czas zwalczania tych trójglicerydów? Chodzi nam o to głównie czy jest sens , aby mąż przez pewien czas sie katował nie jedząc pewnych rzeczy a potem jak zje minimalną ilość to trójglicerysy podskoczą własnie do tego wysokiego stanu? I czy ktoś słyszał jakie efekty daje tehn lek? Dzięki za pomoc
irenkko26,twoj maz powinien non stop przebywac na diecie,niekoniecznie ostrej ale napewno niskotluszczowej. lekarz zapisal lek poniewaz testy kliniczne przeprowadzane w tym kierunku swiadzcza ze wysokie stezenie trojglicerydow to wysokie ryzyko choroby niedokrwiennej serca,dlatego trzeba szybko zbic tak wysokie stezenie. zapewne lekarz mowil o diecie i o tym ze w przypadku nadwagi trzeba koniecznie ja unormowac. ponadto moze rowniez wystapic rozwoj blaszki miazdzycowej co juz kompletnie jest nieodwracalne i prosta droga do miazdzycy,wiec zaufaj lekarzowi bo lek ktory dostal twoj maz ma za zadanie obnizyc stezenie trojglicerydow,ale bez zastosowania sie do zalecen lekarza sam lek nic nie zdziala. pozdrawiam i zycze zdrowia.
Czyli rozumiem, że lepiej nie ryzykować jedzieniem śiństw po poprostu może to znacznie zakłócić trójglicerydy i nawet jeżeli ten lek zmniejszy je to jedna porcja niezdrowego jedzienia może je podwyższyć do stanu jakiego miał przed leczeniem? Bo niestety lekarz przepisał leki powiedział, że konieczna jest dieta ( my stosujemy taką dietę od 2 lat nie jemy smażonego, wszystko gotowane a i tak maz ma je wysokie). Czy jest gdzieś przykładowa dieta, którą możemy stosować? Moze mąż je pewne rzeczy , których nie powinien.
zapewne tak jest ,dietetykiem co prawda nie jestem ale trzeba wyeliminowac wieprzowine,stosowac (jezeli to konieczne) tluszcze roslinne,wprowadzic kilka porcji warzyw i owocow dziennie,unikac tlustych serow,wszysko raczej niskotluszczowe(kazde opakowanie produktu zawiera dane co do wartosci odzywczych,jezeli takowego nie posiada to go poprostu nie kupuj),nie wszystkie ryby moga byc spozywane(najlepsze to te z ktore zawieraja jak najwiecej kwasow omega3) napewno duzo wiecej znajdziesz w internecie(szukaj w wyszukiwarce ,,diety** .odpowiednia dla twojego meza bedzie niskotluszczowa lub pod nazwa miazdzycowa) a tak na marginesie ;maz powinien wykonac dodatkowe badania w kierunku ukladu krazenia. przepraszam za blad w imiennictwie ale to pospiech.
nie ma problemu a jakie konkretne badania w kierunku układu krążenia powinien zrobić ? U nas niestety jest też taki problem, ze maz przeszedł zapalenie wątroby typu B i dieta, ktora skutecznie zbija cholesterol i trujglicerydy źle działa na wątrobę ( obie diety się wykluczają, a żaden lekarz nie chce dobrać odpowiedniej :()
mowiac uklad krazenia to sama nazwa wskazuje ze to uklad a nie odrebny organ. u twojego meza dodatek stanowi przebyte zapalenie(ale to zalezy jak dawno temu)i teraz rozumiem skad ta ostra dieta. to lekarz powinien zadecydowac jakie badanie w tym kierunku krazeniowym dla danej jednoski chorobowej bedzie odpowiednie. najistotniejsze to trzymac sie scisle zalecen lekarza,jezeli bedzie potrzeba to skieruje meza do odpowiedniego specjalisty. poki co prosze sie trzymac tego co juz wiecie i tego przestrzegac. pozdrawiam

Witam,czytam to wszystko i u mnie jest podobnie. mąż jest na diecie niskotłuszczowej od roku a trójgl. ponad 330.ckolesterol ok.nie dawało mi to spokoju i zrobiliśmy próby wątrobowe (tj. badanie kriw.-ok.15zł) okazało się ,że ma stłuszczenie wątroby. stąd wysokie trójglic. a reszta wszystkie wyniki ok. teraz czeka nas ostra dieta. nic co smażone,pieczone ,grilowane. TYLKO GOTOWANE NA PARZE CHUDĘ MIESO (drobiowe) i warzywa.

Witam Państwa, bardzo dobre efekty regulacji poziomu trójglicerydów we krwi daje zastosowanie odpowiednich ziół. Efekty bardzo zadowalające. Leczenie tzw. *farmakologiczne* nie daje pożądanych efektów, o czym sami Państwo piszecie, a po drugie ma bardzo wiele skutków ubocznych!!! Leczenie farmakologiczne jest tylko i wyłącznie objawowe- na siłę zaniża się parametry, a należy bezpośrednio zadziałać na przyczynę zastanowić się co jest powodem, że poziom trójglicerydów aż tak rośnie. Tabletka to droga na skróty. Mogę pomóc, jeśli Państwo sobie życzycie odpowiem na każde zapytanie: lena@tcmlena.pl Pozdrawiam serdecznie