Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze a strach przed zaśnięciem i kołatanie serca

Gość berek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 19 lat.. Zaczęło sie tak: jest dzień, coś tam robię... nic się szczególnego nie dzieje. Przychodzi noc, a ja usnąc nie mogę - niesamowicie wystraszony, serce mi wali... puls ok. 100, zmierzyłem cisnienie... 165/90. Wziąłem coś na uspokojenie i spadło do 135/80. Jakos do rana wytrzymałem. Niby byłoby ok, gdyby nie to, że taki stan utrzymuje już mi się od 2 tygodni, czyli te ok. 150/90. Byłem u lekarza, sam się wystraszył, dostałem Bisocard na rano, i trzyma mi się tak średnio 125/70 - 135/80, puls 65. EKG i USG serca w porządku, badania krwi: morfologia i biochemia ok, badanie moczu chyba ok, TSH też ok. W czerwcu miałem wiele nieprzyjemnych sytuacji, bardzo stresujących - pewnie to od tego zachorowałem. W rodzinie nikt nie choruje na nadcisnienie, a mają juz swoje lata... nie palę, nie biorę, nawet kawy nie piję... Wiem, że dla mnie nie ma juz żadnej szansy :( jestem załamany. Czy mogę coś jeszcze zrobić? Wcześniej ciśnienie mierzyłem rok temu i było 110/70...
oczywiscie ze mozesz zrobic! mozesz sie nie nakrecac i nie wmawiac sobie choroby,twoje cisnienie wcale nie jest zle. trzeba tylko znalezsc przyczyne ktora go podnosi,poki co masz bisokard on obniza nieznacznie cisnienie ale generalnie to lek nasercowy,wiec jezeli twoje cisnienie bylo na tyle niebezpieczne to lekarz napewno zapisalby ci typowe leki na nadcisnienie,nie wpadaj w panike . wez notes i przez 10 dni mierz i zapisuj pomiar cisnienia(najlepiej rano i wieczorem) kto ci powiedzial ze nie ma dla ciebie szansy,jestes mlodym czlowiekiem i zapewne przestraszonym ta sytuacja,nic nie dzieje sie bez przyczyny,stes o ktorym wspomniales tez odbija sie echem. na poczatek zrob taki test z cisnieniem,reszte badan z tego co piszesz masz aktualne,odwiedz kardiologa(jesli jeszcze tego nie zrobiles) a po ewentualnym wyeliminowaniu problemow kardio wez pod uwage wizyte u psychologa ale dopiero jak bedziesz mial pewnosc ze wyczerpales wszelkie mozliwosci. najwazniejsze to nie dobieraj sobie do glowy czarnego scenariusza bo napewno wszystko bedzie ok. nawet nie wolno ci inaczej myslec,bo to przejsciowa sytuacja. pozdrawiam i glowa do gory
Gość Kasieńka
to nie jest jakieś straszne ciśnienie, spokojnie,wyluzuj ciśnienie możesz zniwelować systematycznymi ćwiczeniami fizycznymi i dietą. to że Ci skoczyło mogło być przyczyną różnych rzeczy, rozstania z dziewczyną, jakimś egzaminem albo zbyt ciężkostrawnej kolacji. więc głowa do góry i najpierw rozważ co się stało ostatnio w twoim życiu :)
Gość Kiepska sprawa
Proponuję sprawdzić dietę i w razie czego usunąć plomby z rtęcią.W ostatecznosci kuracja wersenianami.Tu jeszcze o sposobie na zbyt wysokie ciśnienie który znalazłem: http://forum.kardiolo.pl/temat5034.htm .Możliwy też jest nadmiar związków sodu.I to też mogło zaszkodzić:
witam ja jestem po porodzie, 2 miesiące. Tydzień temu po raz pierwszy skoczyło mi ciśnienie 160/100, przy tym puls podwyższony 100-120, teraz ciągle się utrzymuje przy 100. W dzień ciśnienie mam dobre, ale na wieczór nie codziennie ale podskakuje tez do ok.160/100. Przez ten podwyższony puls bardzo szybko się mecze jestem rozbita i mam wrażenie ze nogi mi się uginają. A dzisiaj po lewej stronie odczuwam kłucia przy żebrach.
Gość kardiologiczny
@Beata Ja bym radził jednak udać się do lekarza rodzinnego i po skierowanie do kardiologa. Choćby tylko po to by uzyskać fachową poradę. Żyjemy przecież podobno w cywilizowanym kraju a nie gdzieś w centrum dżungli. Jeżeli puls jest podwyższony i utrzymuje się tak długotrwale to nie liczyłbym bardzo na to że same ziółka pomogą. Być może trzeba będzie zastosować leki i przerwać karmienie, ale o tym właśnie trzeba zadecydować razem z lekarzem. Przyczyny skoków ciśnienia też przydałoby się ustalić z lekarzem, może jest tego przyczyna w diecie lub w braku snu, wypoczynku. Zamiast zgadywać i liczyć na domowe sposoby bezpieczniej byłby zrobić podstawowe badania na elektrolity, enzymy itd, chyba że lekarz będzie od razu znał odpowiedź w co nie bardzo wierzę.
Cześć! Ja poradziłabym Ci zbadać nerki! Moja córka (lat11) cierpi na nadciśnienie tętnicze wyszło przez przypadek miała cisnienie utrzymaujace sie na granicy 140-150/100-110z porywami nawet do 180/140, konsultacja z kardiologiem nic nie wykazala oprocz tego, ze maila tylko lekko powiekszona lewa komore (przyczyna wysokiegi cisnienia). Dostosowalismy lekarstwa, ale nie przestalismy szukac przyczyny. Znalezlismy ja i tak jak wczesniej wspomnialam na nerkowe nadcisnienie tetnicze. Lekarstwa dalej bierze te które przepisal kardiolog, jezdze co chwile do kliniki nefrologicznej , ale.....Rowniez konsultowalam sie z lekarzem chinskim. Dal mi dla corki lekarstwa ziolowe(nazwy nie napiszebo po chinsku), kazal przejsc na diete optymalna. Na dzien dzisiejszy dziewczynka na uregulowane cisnienie, czasami nawet za niskie!!!! ale cieszymy sie ze lekarstwa pomogly. Takze zbadaj NERKI!!!
hejka, robilam wyniki morfologia, tsh, ft3, ft4, magnez, elektrolity, kreatynina-wszystko ok, biore teraz propranolol i niestety malutka musialam odstawić, jest lepiej po tym leku, zadziej skoki cisnienia sa, prawie wcale, tylko jakos dziwnie mi czasem, nawet cięzko to opisac, jakby duszno, jak bym poddenerwowana była, ale nadal nie znam przyczyny...... nie wiem moze to coś na tle nerwowym, jest takie coś możliwe wogule??