Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności i spowolnienie pracy serca a nerwica

domis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Gdy klade wieczorem sie spac i nasluchuje bicie serca i wydaje mi sie ze ono zwalnia robi mi sie duszno musze zlapac powietrza. Musze gleboko oddychac, mam wrazenie ze zaraz zemdleje. Probuje o tym nie myslec, bo gdy o tym mysle jest gorzej. Bylam teraz na wakacjach i tam o tym nie myslalam itp. i wszystko bylo dobrze. Gdy przyjechalam tak dzie dwa dni minely i znow to samo. Wczoraj cala noc sie meczylam. Kiedys tez mialam podobnie ze musialam tak nabrac powietrza, jakby mi tchu brakowalo ale probowalam o tym nie myslec i ustepowalo. Czy to nerwica? Zaczac pic melise? brac jakies leki? Jeszcze nie bylam u lekarza. DLatego tak zadam pytanie czy to nerwica, doda iz jestem dopiero nastolatka? Nerwica moze byc juz w takim wieku?
Witaj. Zeby stwierdzic ze to nerwica najpierw musisz wykluczyc szereg innych dolegliwosci,a wiec musisz zrobic podstawowe badania. Dolegliwosci o ktorych piszesz sa typowe dla nerwicy,zwlaszcza dusznosci.Ja mam zdrowe serce,zdrowe pluca a mimo to mam takie dni jak bym mial sie udusic,i robilem juz chyba wszystkie badania jakie sa mozliwe i we wszystkich wszystko dobrze,a mimo to dusze sie,robi mi sie slabo mam wrazenie za zaraz zemdleje,i tak mam od roku a mimo to zyje.Tak wiec staraj sie nie nakrecac.Jesli sie dusisz to dobrym sposobem jest sie polozyc na plecach i polozyc reke na brzuchu,jesli podczas oddychania brzuch sie unosi to na pewno sie nie dusisz.W nerwicy czesto oddech jest szybki i plytki co powoduje ze za bardzo wentylujemy swoje pluca nazywa to sie hiperwentylacja,straszne uczucie wydaje sie ze sie dusimy ale tak naprawde nic nam sie nie stanie.Podczas hiperwentylacji mamy za duzo tlenu w stosunku do co2 dochodzi wtedy dretwienie roznych czesci ciala co powoduje lek ktory znowu napedza rozne dolegliwosci. Jesli to u ciebie nerwica to wiedz ze nic ci sie nie stanie po za tym ze czlowiek sie meczy.Ale polecam najpierw udac sie do lekarza zeby co innego wykluczyc. Czym wczesniej dowiesz sie o swoim stanie zdrowia tym lepiej.Pozdrawiam!Adam
Dzisiaj zrobili mi EKG, mierzyli cisnienie. a no i mierzyli objetosc pluc czy cos takiego lecz tutaj nie dokonca wdmuchiwalalm powietrze i tego nie wiem. EKG itp. wszystko dobrze. Przepisali mi leki wziewne wrazie dusznosci [ lek przeznaczony na zwykle dusznosci i astme] podejrzewaja niby astme oskrzelową, ale fakt, ze tamto badanie nie zostalo zrobione nie moga stwierdzic...eh... Mi jednak nie wydaje sie zeby to byla astma. Jak narazie jest w miare. Uspokoil mnie fakt ze to nic z sercem ;) Oby wieczorem sie dobrze czula.. ;)