Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca i badania dopplerowskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników.Wizytę u lekarza mam dopiero w przyszłym tygodniu.Zaczynam dopiero moje wędrówki i szukanie przyczyn mojego wysokiego tętna. Dziś miałam robione Echo i bardzo proszę o kilka słów wyjaśnienia. Prawa komora-2,1 lewa komora-4,5 lewy przedsionek-3,0 przegroda m-k- 0,9 ściana tylna-0,8 aorta opuszka wstępująca-3,1 Zastawka mitralna: przedni płatek wiotki V max -1,15 m/s fala zwrotna- (++) E/A-*1 Zastawka aortalna: V max -1,4m/s Zastawka trójdzielna: V max- 0,6 m/s fala zwrotna (+) Zastawka płucna: V max- 0,9 m/s fala zwrotna (+) WNIOSKI:Wymiary jam serca i ścian LK w normie.Przedni płatek zastawki mitralnej wiotki.Mała fala zwrotna na zastawce mitralnej (++),trójdzielnej(+),fizjologiczna na płucnej.Kurczliwość symetryczna bez uchwytnych zaburzeń odcinkowych.Osierdzie wolne.EF 64%. Z góry bardzo serdecznie dziękuje za jakiekolwiek informacje i wskazówki.Pozdrawiam
zadne forum nie zastąpi wizyty u specjalisty. Jestem laikiem wiec nie znam sie na konkretnych parametrach. Ale frakcja wyrzutowa EF u zdrowego człowieka powinna przeraczac jak czytam 65 %. Z opisu ukg widac, ze masz problem z zastawka mitralną. wiotkośc płatka sprzyja niedomykalności. U Ciebie określona jako 2 stopnia z 4. Ale najwazniejsza jest hemodynamika. Masz niedomykalnośc okreslona jako 1 stopnia zastawki trójdzielnej. Niedomykalnośc zxastawki płucnej ma podobniez większośc populacji stąd zapewne dokreslenie jako fizjologicznej.
Ekhm z Ola sie czesciowo zgodze. Ale z frakcja wyrzutowa jest inaczej. Niewydolnosc serca, rozpoznawana jest przy frakcji wynoszacej ponizej 50%. Zwykle (zalezy przy jakim aparacie do echa) nie jest obliczana dokladnie. Dlatego wynik 65% nie jest zadna patologia. Ja na aparacie firmy Siemens z dopplerem, frakcje mialem 58,5%, a na innym 65-70%. Wiec roznica jest znaczaca... . Wysokie tetno, moze byc wynikiem tych wlasnie niedomykalnosci i fal zwrotnych. Jezeli mowimy wysokie tetno, to madziaczek83 jakie masz na mysli?