Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pierścień naczyniowy z naciskiem na przełyk u dziecka

Gość kropadwa

Rekomendowane odpowiedzi

Pierścienie naczyniowe VR wystepują rzadko - to ok. 1 % wrodzonych wad układu sercowo-naczyniowego. Nieprawidłowo przebiegające łuki aortalne i odgałęzienia powoduja ucisk na tachwicę i przełyk. Jedna z odmian pierścienia powoduje nacisk równiez na prawe oksrzele i tchawicę. U Was ta diagnoza jest postawiona dośc późno. 95 % pierścieni naczyniowych jest rozdzielana operacyjnie. Po przecieciu końce naczynia są zamykane szwami. Jesli jest nieprawidłowy przebieg tetnicy płucnej (sling) przeszczepia się naczynia do pnia płucnego. Jesli wspołistnieje zwężenie tchwicy usuwa sie je lub wykonuuje plastykę. Objawy ucisku przełyku zazwyczaj ustepuja bezpośrednio po operacji. Objawy ucisku tcxhawicy i oskrzeli zanikają w ciągu wielu miesięcy. Najczęstsze powikłania operacji - uszkodzenie struktur sąsiadujących (naczyn krwionowsnych - krawawienie, a w przypadku naczyń limfatycznych może byc to gromadzenie chłonki w jamie opłudnowej, płuca - odma opłucnowa, nerw kratniowy wsteczny - chrypka, zaburzenia mowy). Jesli jest przeszczep lewej tętnicy płucnej czasami w odległym okresie obserwuje sie zwężenie zespolenia. Najczęsciej jednak takiezabiegi nie pociągają za soba ujemnych konsekwencji. Zapraszam na ansze forum poprzez www.sercedziecka.org.pl Pod opieka jakiego ośrodka chłopiec pzoostaje ?
Gość kropadwa
Bardzo dziękuję za powyższe informacje Chłopiec jest pod opieką CZD w Warszawie. W najbliższym czasie zaplanowane ma badanie CT. Mam jeszcze pytanie dotyczące jak długi jest okres rekonwalescencji? Słyszałam również gdzieś, że jednym z następstwem operacji może być fakt, że jedna ręka dziecka będzie zimniejsza? Dziękuję
Jestem tylko amma dziecka z wada serca. korzystałam z informacji zawratej w naszej fundacyjnej pozycji - dziecko za wada serca. w Warszawie na Narbutta mamy swoje biuro. zawsze możesz skontaktowac sie z dziewczynami - Kasia i Beatą. zobacz na www.sercedziecka.org.pl w sierpniu sa 2 zjazdy rodzin serduszkowych - na północy i w Krakowie.