Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy i zaburzenia widzenia przy przeciąganiu i ziewaniu

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam coś takiego, że gdy np. szybko wstanę z łóżka, albo mocno (z bardzo rozwartymi ustami) ziewam, przeciągam się bardzo mocno to występuje u mnie dziwne uczucie. Mam taki dosłownie kilkusekundowy zawrót głowy, zamazany wzrok, czasem takie mroczki przed oczami, kiedy stoję to chwieję się, nie mogę utrzymać równowagi. Niegdyś obiło mi się o uszy że to może być np. wina hiperwentylacji (mocne ziewanie), uciskania tętnic szyjnych podczas przeciągania się (w prostopadłej do tułowia pozycji rąk, ramiona się wpijają w szyję) albo zbyt gwałtownego odpływu krwi od mózgu. Nie przejmowałem się tym, bo dużo osób mówiło mi że też tak ma, ale wczoraj miałem taki dość mocny objaw. Leżałem na łóżku i szybko wstałem, ziewnąłem bardo mocno i wtedy obraz mi się rozmazał,mało co widziałem i nie mogłem ustać na nogach prawie w ogóle, musiałem się oprzeć o ścianę. Nie wiem już z czym to jest związek. Jestem teraz w okresie dojrzewania (15 lat) i być może to normalne. W razie czego do jakiego lekarza się udać? Jak nazwać sprecyzowane przeze mnie objawy by wyszukać chociażby czegoś więcej w internecie? Z góry dziękuję za pomoc.
Hah, dzisiaj wstając od biurka chciałem otworzyć okno. otworzyłem przeciągnąłem się i 3 razy machnąłem ramionami w tył (prostopadle do dł ciała), ot tak, żeby się rozprostować. Straciłem przytomność, upadłem na ziemie obijając sobie ryj o puszki piwa stojące na ziemi obok. Po odzyskaniu części przytomności (chwile później - pewnie pare sekund) jeszcze z 15 sekund leżałem w konwulsjach nie wiedząc co się ze mną dzieje, nie wiedziałem gdzie góra, gdzie dół i nie mogłem poruszać kończynami. Uczucie paskudne. Ciekawostką już tylko jest, że podczas nieprzytomności miałem sen, który doskonale pamiętam. Już przy rozpoczynaniu ziewania miałem znajome uczucie ciemnienia wizji, ale czynność, mimo tego, kontynuowałem.
ja dzisiaj przeciągnołem sie i ziewałem i schodziłem ze schodów (2 dobrze ż tak mało) spadłem na palca ggłowe i łokcia ciemno mi sie zrobiło przed oczami tak słabo i dziwnie już miałem tak kilka razy ale nie spadłem ani nic (mam 14 lat ) Sory za błędy ale ręka mnie boli od tego

Moi drodzy, mam podobne problemy jak te powyżej, aczkolwiek różnica taka że ja mam 26 lat. Otóż w momencie szybkiego wstawania, ziewnięcia, dostaje zawrotu głowy, zamroczenia, a co ciekawe musze szybko się położyć bo zaraz po tym dostaje dziwnych drgawek, trwa to do 5s, może czasem dłużej.

Mi się czasami zdarza zemdleć gdy się przeciągam. Robi mi się wtedy ciemno przed oczami i drętwieje mi język. Nie upadam od razu na podłogę ale się wolno osuwam. Gdy już upadnę na podłogę to szybko przechodzi. Miałam już tak 4 razy a raz straciłam przytomność na dłużej. Mam 13 lat i nie wiem co może być przyczyną :/

Gość Google nie boli
Omdlenia ortostatyczne

Jest to omdlenie pojawiające się po nagłym przyjęciu pionowej postawy ciała (najczęściej po wstaniu z łóżka). Dochodzi wtedy do przyspieszenia pracy serca i szybkiego spadku ciśnienia tętniczego. Zwykle nie powoduje to żadnych konsekwencji, ale czasem skutkiem jest właśnie omdlenie.