Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. A więc mój problem zaczął się ok 5 miesięcy temu. Gdy zasłabłam w pracy. A wyglądało to mniej więcej tak, gdy siedziałam na kasie zrobiło mi się starasznie słabo prawie zemdlałam , serce zaczeło mi bić jak opętane nie wiedziałam co się dzieje przez chwile miałam ciemność przed oczami do tego czułam ucisk w klatce piersiowej. Na następny dzień poszłam do lekarza. Zrobiono mi ekg nic nie wyszło pomimo tego że akcja serca była przyśpieszona do 150 uderzeń na minute, Ciśnienie wtedy wyniosło 165 na 95. No i zaczeły się badania najpierw te podstawowe i tsh , podstawowe wszystko było okey a tsh 3.20 czyli jeszcze w normie. Dostałam skierowanie do kardiologa tam zrobiono mi echo serca o to wynik: zaburzenia relaksacyjne lewej komory pod postacią fuzji A i E jako następstwo spoczynkowej tachykardi, Osierdzie wolne , wielkość jam serca w normie, Kardiolog powiedział wtedy że z sercem jest wszystko ok i że przyczyną tego może być tarczyca a wynik TSH mógł zostać z fałszowany gdy na tarczycy są guzki bądź jest zapalenie tarczycy, Udałam się wtedy do lekarza ogólnego dostałam skierowanie na usg tarczycy o to wynik, Płaty tarczycy powiększone . Płat prawy o wym. 21x20x53mm obj.12,1 ml Płat lewy o wym. 17x20x53mm obj.9,4 ml Cieśń grubości 8 mm Miąższ tarczycy jednorodny , prawidłowej echogniczności i prawidłowym unaczynieniu. W górnym biegunie płata prawego brzuszenie hipoechogeniczne wielkości 5x2 mm. W dolnym biegunie płata prawego na pograniczu z cieśnią guzek lity o nioeregularnym krztałcie wielkości 8x6 mm W dolnym biegunie lewego płata dwie zmiany hipoechogeniczne wielkości5x3mm każda. w obrębie patologicznych powiększonych węzłow chłonnych nie uwidoczniono wn,Struma nodosa, Byłam z tym wynikiem u endokrynologa . po obejrzeniu wyniuku usg i dotykaniu tarczycy ztwierdził ze wszytsko jest okey i że to musi być coś z sercem. Kurde już nie mam sił kardiolog wysyła mnie do endokrynologa endokrynolog do kardiologa i tak jest w kółko. Mój lekarz rozkłada już ręce nie wie co dalej robić, A ja już nie mam sił . Cały czas źle się czuje. mam częste zasłabnięcia . Boli mnie lewa strona politycy ten ból jest do nie wytrzymania. Serce cały czas wali mi jak opentane nawet w spoczynku. Lekarstwa jakie przyjmuje to betalock zok 50 mg i aproamlo 5 mg. Czy z was jest w stanie mi pomuc ? podpowiedzieć co dalej mam robić ? a może ktoś z was jest w podobnej sytułacji ? Proszę o pomoc.
czy ten skok cisnienia to sprawa incydentalna czy tez miewasz w dalszym ciagu takie skoki? skoro kardiolog stwierdzil ze z sercem ok.to po co i kto?zapisal ci leki. moze warto by bylo juz isc za ciosem i przebadac sie neurologicznie,skolioza kregoslupa szyjnego lub piersiowego tez daja takie objawy ktore ty opisujesz i ide o zaklad ze ten uporczywy bol glowy potyliczny to wlasnie od kregow szyjnych ,skoro wydeptalas juz tyle sciezek to pojdz jeszcze ta jedna. zycze powodzenia ipozdrawiam! aha,jak juz poznasz trafna diagnoze to sie odezwij.
Magi 89, niestety trafiłaś na kiepskiego lekarza. Masz powiększoną tarczycę, wysokie tsh ( teraz przyjmuje się normę do ok.2,5) i według niego wszystko jest ok? Zrób koniecznie badania krwi aTPO, FT3 i FT4. Z wynikami idź do dobrego endokrynologa, możesz znaleźć listę lekarzy na stronie:http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776. Pozdrawiam
WItam.Magi89 czytałem Twojego posta.Jestem ze Starogardu Gd.Nie jestem lekarzem a pacjentem.Choruje na arytmię serca.Wysoki puls to już przecierz jest arytmia.Nie wiem u jakiego lekarza *kardiologa* byłas ze tego nie rozpoznaje.Proponuje zarejestrowac się do fachowców w dziedzinie arytmi serca a mianowicie do Centrum Medycznego KARDIORYTM w Gdańsku Al.Zwycięstwa 30.Jesteś z Gdańska to trafisz.To tzw.szpital studencki / niedaleko stadionu Lechii/.Wystarczy skierowanie od lekarza rodzinnego i reszta jest opłacane z funduszu.Najlepiej zarejestruj sie do dr.Anny Pazdygi lub doc. Andrzeja Lubińskiego.TEl. 347-21-25.Jeszcze raz nadmieniem, że lekarzem nie jestem,ale nie może byc w spoczynku tak wysoki puls jak u ciebie.I według mnie swiadczy to już o arytmii.Dobrze gdybyś zrobiła kilka badań ekg w czasie jak masz tak wysoki puls..Ja właśnie choruje na podobne schorzenie,ale to inna para kaloszy.Jakby co to możesz pisać na adres daro995@tlen.pl Pozdrawiam i zdrowia życzę.
Gość mroweczka80
Barbarella skoro lekarz jej powiedzial ze TSH jest w normie to ejst w normie.. Nie strasz dziewczyny bo lekarzem nie jestes. Chodze i badam tarczyce 5-6 razy do roku i tylko raz mialam zly wynik czyli ponad 4. Ft4 i FT3 w normie no i USG tarczycy tez w normie. Skoro kazdy lekarz mi powtarza ze wyniki sa dobre proz tego jednego to dlaczego mialabym wierzyc komus z internetu ze wyniki sa zle skoro nie jeden lekarz twierdzi ze wyniki sa ok!!
Mroweczka, nikogo nie straszę. Faktem jest że nasi endokrynolodzy nie nadążają za postępem w medycynie. Owszem, lekarzem nie jestem, więc zacytuję prof. Jerzego Łopatyńskiego z Akademii Medycznej w Lublinie.: *W tyreologii sporo się ostatnio dzieje. Zaczyna się kwestionować dotychczasowe normy hormonów tarczycy, mówi się, że trzeba leczyć pacjentów, którzy badania mają w normie, ale klinicznie są w niedoczynności*. Więcej można przeczytać tutaj: http://www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm. Mroweczka, jeżeli Twoje wyniki są w normie i nie masz żadnych objawów niedoczynności, to wszystko jest ok. Magi ma poważne objawy i dlatego powinna sprawdzić tarczycę.