Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół Fallota a niepełnosprawność

Gość malgorzatamachos

Rekomendowane odpowiedzi

Gość malgorzatamachos
Syn ur.się 90r. z wadą serca zesp.Fallota,oper.92r.,teraz ma 19lat jest pod stałą opieką kardiolog.,ukończył szkołę średnią(lic.zarz.-inf.),miał odbyć staż,w gminie dostał propozycje pracy ale ze względu na jego wadę miała być to praca dla osób chronionych,więc syn stanął na komisje by uzyskać stopień niepełnosprawności,(wcześniej miał już wydany o stopniu lekkim,ale stracił ważność)na komisji tylko weszliśmy lekarz zażądał opis usg,po czym stwierdził,że syn jest całkowicie zdrowy,porównując syna operacje z wyrostkiem robaczkowym i na moją prośbę,żeby chociaż przeczytał opinie kardiologa,bo też miała być dostarczona stwierdził,że nie widzi potrzeby czytania opinii kard.ponieważ widzi wynik usg i stwierdza,że syn jest kompletnie zdrowy i nie wyda stopnia niepełn.,w orzeczeniu napisano,że nie zalicza się stopnia niepełno.,a wszystkie podpunkty zaznaczono-nie dotyczy.Lekarz kardiolog w opinii napisał;*Z powodu wady istnieje konieczność uznania stopnia lekkiego niepełnosprawności i zakwalifikowanie do pracy lekkiej np;biurowej-wymagający stałej opieki kardiologicznej ze względu na obecne objawy resztkowe po operacji wady oraz zaburzenia rytmu serca z powodu których bierze betaloc zok.,w usg było napisanezastawka mitralna,aortalna-prawidłowa,zastawka trójdzielna II st.niedomykalności,zmienione geom.serce,powiększ. prawe jamy serca,ruch przegrodowy międzykom.paradoksalny,przyspiesz.prsepływu przez zast.t.płucnej do 2m/sek.,całkowity blok prawej odnogi pęczka thisa-ale na orzeczeniu napisano synowi we wszystkich punktach nie dotyczy.19 lat nic nie wolno mu było robić,nie przemęczać się ,zero wysiłku,po to,żeby usłyszeć jest całkowicie zdrowy........
Zapraszam syna, jako dorosłego z wrodzoną wadą serca ( taką jak ja;-) ) na forum Fundacji Serce Dziecka: www.forum.sercedziecka.org.pl tam uzyskają Państwo infomacje o napisaniu odwołania od takiej opinii. Sama mam od września 2008 r. orzeczony umiarkowany stopień niepełnosprawności. Wcześniej przez 3 lata miałam lekki stopień. Mam 28 lat, skonczyłam studia, pracuje od trzech lat jako dziennikarka, a moja redakcja nie jest zakładem pracy chronionej. Biorę dwa leki 9kiedyś brałam też Betaloc ZOK, ale kardiolog w Koszlainie zmieniła mi go na Ebivol). Z Fallotem można normalnie żyć :-) Skąd Państwo jesteście?
Gość malgorzatamachos
dziekuje za porade,my jestesmy z lubiaza 40km od wroclawia,wiem,ze mozna zyc normalnie,ale nie we wszystich moze przypadkach,syn jest troche inny niz jego rowiesnicy.jest wolniejszy,potrzebuje na wszystko wiecej czasu,nawet w szkole czy podst.,czy w lic.powtarzali mi nauczyciele,że syn ma swój swiat i,ze jest nieobecny na lekcjach,zamysla sie i odplywa,koledzy tez traktuja go inaczej jest na boku,nie ma kolegow w swoim wieku,ja jako matka wiem,ze bardzo trudno bedzie mu zdobyc normalnie prace,a w pracy chronionej byl by traktowany inaczej-przepraszam za bledy
Może te objawy wynikają z czegoś innego, niż wada serca? A co do traktowania przez rówieśników, to rozumiem Pani syna. ja w podstawówce byłam przez nich izolowana. Nie ćwiczyłam na wf-ie, nie jeździłam na dłuższe wycieczki, nie bawiłam się z nimi na boisku...Wciąż się szybciej męczę, muszę odpoczywac, kiedy wchodze po schodach, ale daję radę. Pozdrowienia dla syna ( jak ma na imię? )