Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawał serca u zwierząt

fajans

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiscie,ze maja ,nie wiem jak inne zwierzeta ,ale psy napewno. mielismy psa rasy cocer-spaniel,byl bardzo zywiolowy,uwielbialismy go . pewnego ranka nie przybiegl jak zwykle do sypialni,zaniepokojeni znalezlismy go martwego w lazience. kazdy pewnie zakopalby zwierzaka i po sprawie,my postanowilismy go poddac sekcji zwlok poniewaz pies byl regularnie szszepiony dobrze odrzywiany i cyklicznie odwiedzalismy weterynarza,wiec tym bardziej nie moglismy sie pogodzic z tym ze tak nagle umarl. za odplatnoscia ,weterynarz przeprowadzil sekcje,i okazalo sie ze nasz pies mial zawal serca w dodatku tak silny ze jego serce peklo na pol. przezylismy to ciezko (bo byl czlonkiem rodziny) lekarz weterynarz powiedzial nam ze to dosyc powszechna przyczyna smieci u psow.
dzieki za odpowiedz,jednak istnieje powszechna teoria ze witamina c zapobiega miażdzycy i powinna być suplementowana. Chodzi mi o to czy zwierzęta mają miażdżyce?Jeżeli mają to witamina c nie zapobiega chorobom serca bo zwierzeta produkują witamine c. Czy ktoś sie spotkał z miażdzycą u zwierząt?lub nabytymi wadami serca u zwierząt?? Czy ktoś robił badania w tym kierunku? Joasia czy twój pies miał wrodzoną wadę serca czy nabytą?miał cholesterol miażdzyce?
Gość Kiepska sprawa
Niestety nie jestem weterynarzem i nie znam szczegółów.Po prostu niektóre zwierzęta jak ssaki aż tak bardzo nie różnią sie od ludzi.Natomiast czytałem że zwierzęta produkujące ta witaminę nie wykorzystują jej aż tak efektywnie jak ludzie i można je doprowadzić do szkorbutu.Ale podobno nie mają psy problemu z nadmiarem cholesterolu.Możliwe że to przez to ze są to zwierzęta typowo mięsożerne.Tu więcej napisali o chorobach psów: http://www.forum.molosy.pl/showthread.php?p=456868 .
Gość Kiepska sprawa
Do tego jasno napisałeś że chodzi o ogólną teorię więc napisałem dokładnie-nie wystarczy nie mieć niedoborów witaminy c aby nie mieć miażdżycy.Ja chyba mam a na pewno mam problemy z układem krwionośnym.Nie ma wątpliwości że należy pamiętać o innych substancjach.A generalnie o jakich szczegółach chcesz się dowiedzieć?
gdzies na internecie czytalem ze w stresie organizm sam wytwarza spore jej ilosci tej witaminy oczywiscie takze mogloby nawet obyc sie bez suplowania. Mysle ze jesli tak jest niema wiekszego zwiazku miedzy uniknieciem miazdzycy a suplowaniem wit c Pozdro
Chce sie dowiedziec czy ta książka to prawda Dr med. Matthiasa Ratha pt.* Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca ... tylko my ludzie* Ale żeby sie o tym dowiedzieć chce wiedzieć czy ktoś jest na 100% pewny czy psy koty lub inne zwierzęta mają miażdzyce.Czy ktoś to badał? Dlatego podbijam temat i czekam chociaż na jedną odpowiedz popartą sekcja zwłok lub badaniem klinicznym,dzieki.
szczerze mowiac nie dociekalismy co spowodowalo zawal u naszego psa poprostu tak bezwiednie wystarczylo nam ze weterynarz stwierdzil zawal,teraz dopiero uswiadomiles mi przyczyny,ale niestety nie moge ci wiecej nic pomoc poniewaz nie mam dalszej wiedzy. pozdrawiam! a swoja droga to dosyc intrygujacy temat zycze powodzenia w dociekaniach.

Witam! Jestem lekarzem weterynarii i opowidam na pytanie dotyczące miażdżycy. Otóż zwierzęta typu kot pies nie mają miażdżycy a to dlatego, że za krótko żyją. Nie zdąrzy się u nich wyprodukować tyle blaszki miażdżycowej. Co innego u papug lub też innych zwierząt długożyjących. Tam miażdżyca może się rozwinąć. Pozdrawiam

Gość lek wet

Zbyt duży poziom cholesterolu wiąże się z rozwojem miażdżycy ale do tego potrzeba wielu lat. Zwierzęta domowe żyją zbyt krótko aby doszło do rozwoju miażdżycy. Jest ona możliwa u papug z uwagi na ich długowieczność ale nie psów czy kotów. Sam wysoki poziom cholesterolu nie jest miażdżycą a jedynie wysokim poziomem cholesterolu ;)

Gość perezz22882

Zawały u zwierząt zdarzają się rzadko, ale wyjątkiem są konie te często mają sercowe problemy związane choćby z dorożkarstwem , w lecie i wysokiej temperaturze łatwo o nieszczęście. psy owszem moga mieć ale napewno nie miażdżyca bo ta musi conajmniej 20 - 30 lat się rozwijać.. chyba że pies dostawał do jedzenia byle co to wtedy tak.

Gość pasjonat węgla
W dniu 28.06.2009 o 20:03, Gość fajans napisał:

Chce sie dowiedziec czy ta książka to prawda Dr med. Matthiasa Ratha pt.* Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca ... tylko my ludzie* Ale żeby sie o tym dowiedzieć chce wiedzieć czy ktoś jest na 100% pewny czy psy koty lub inne zwierzęta mają miażdzyce.Czy ktoś to badał? Dlatego podbijam temat i czekam chociaż na jedną odpowiedz popartą sekcja zwłok lub badaniem klinicznym,dzieki.

Proszę pamiętać, że człowiek nie jest jedynym ssakiem, który ma niefunkcjonalny enzym odpowiadające za syntezę wit. C - wszystkie naczelne są także obciążone tą mutacją. Dlatego ja bym najpierw rozważył czy bliskie człowiekowi naczelne - orangutany, szympansy, bonobo, goryle miewają chorobę wieńcową. Bo nawet jeśli inne zwierzęta mają zawały, czy też nie miewają zawałów (a trudno to fachowo ocenić, bo niewiele zwierząt poddaje się sekcji po śmierci - więc jak ocenisz czy znacząco częściej ludzie dostają zawału?), może to wynikać z ogramnej ilości innych czynników, które będzie bardzo ciężko wykluczyć (oczywiście dieta, długość życia, tempo metabolizmu, dokładny przebieg metabolizmu, różnice w funkcjonowaniu poszczególnych enzymów, różnice w funkcjonowaniu białek transportujących cholesterol), więc tak naprawdę nic to do dyskusji o witaminie C nie wniesie. 

Co innegi jeśli bliskie człowiekowi naczelne, mające podobną genetykę (a więc i brak wit C) a różnicące się stylem i długością życia oraz dietą będą mieć zbliżoną lub znacznie różną częstość choroby wieńcowej. Wciąż, nie będzie to żaden dowód oczywiście, ale już sensowna poszlaka.

Więc chyba zadajesz niewłaściwie pytanie.