Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia zatokowa

Ola12

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o odpowiedź, 4 miesiące temu zauważyłam że mam wysoki puls, nie zawsze ale w okolicach 100 czasami 130, natknęłam się na to przypadkowo mierząc ciśnieniomierzem. Od tego czasu to kontroluje i sytuacja wygląda podobnie, zrobiłam badanie holter 24h, lekarz powiedział że jest to „idealny holter” ale patrząc na wyniki gdzie przykładowo w nocy mam 120 max a minut 52 albo rano po wstaniu z łóżka 160 przy innych czynnościach max 130 przy aktywności fizycznej 170 z resztą wstawię zdjęcie, to dla mnie jest to niepokojące że lekarz powiedział że wszystko jest w porządku, badania robiłam TSh lekko wysokie ale dalej w normalnie, potas magnez dobrze, anemi nie ma. Nie mam z tym żadnych objawów i to tym bardziej jest dla mnie dziwne że patrząc na wyniki w momencie gdy miałam 160 czułam się jakbym miała normalny puls, czy miał ktoś taki problem? Mam 22 lata dlatego tym bardziej jest to dla mnie niezrozumiałe i martwię się tym, echo serca miałam robione i wszystko było w porządku, oprócz małej niedomykalności zastawki trójdzielnej ale lekarz powiedział że dużo osób to ma i że to nic. Nie mogę dodać zdjęcia ale zapis był taki jak mówiłam +
dodakowe 2 skorcze i czasmao

to odczuwam jako

taki skok do gardła ale wiem że normalnie i zdrowych osób to występuje. Proszę o odpowiedź

Ola12, wysoki puls z reguły występuje rano i jest czymś zupełnie normalnym. Skoro lekarz powiedział, że masz zdrowe serce to bym się tego trzymał i poszukał naturalnych metod obniżenia pulsu czyli systematyczny ruch, dieta - szczególnie ograniczenie spożycia cukru i relaksacja. Przewlekły stres może utrzymywać podwyższone tętno dniami a nawet tygodniami - tak po prostu działa nasz organizm. Nie wiem czy Ci to pomoże ale ja mam w nocy 50, a gdy biegam to trzymam 140-160. Aha i te dodatkowe skurcze w liczbie pojedynczej na dobę to faktycznie normalne i nie masz się czym przejmować.