Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie tarcia o żebra przy oddychaniu po operacji serca

Gość Hubert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Gdy położę się na plecach czuję w dolnej prawej części pleców tak jakby tarcie o żebra (te nie połączone) i trochę poniżej. Ale objawia się to tylko gdy leżę, jak chodzę bądź siedzę nie odczuwam tego. Nadmienię, że tydzień temu miałem operację zszycia wady ASD I. Nigdy nie paliłem.
Witaj Hubert.Pisalam do Ciebie prywatna wiadomosc na forum sercedziecka ale nie odpisales.Chcialabym sie dowiedziec jak najwiecej o operacji poniewaz mam identyczna wade.Napisz jak mowil ci lekarz przyczepili ci platek bo jest mozliwosc ze wymienili zastawke i z tad to uczucie.Mi dodatkowo powiedzieli ze jesli cos pojdzie nie tak to wstawia rozrusznik.Pozdrawiam i czekam na odpowiec.
Odpowiedziałem na Twoją wiadomość prywatną, także nie wiem dlaczego nie doszła:( W każdym razie, miałem robioną plastykę zastawki. U mnie, był rozszczep przedniego płatka wraz z dużą niedomykalnością no i ASD I. Co do zastawki, to mam własną, po prostu z tą coś zrobili, ale również chirurg przed zabiegiem informował, że w przypadku gdy nic się z nią by nie dało zrobić to by wstawili sztuczną. Co do ASD I chirurg mówił, to samo co Tobie. Dziura przebiegała przy jakimś nerwie sercowym i nie zawsze wiadomo jak ten nerw biegnie a gdy się go uszkodzi trzeba wszczepić stymulator. Ponoć, ryzyko tego jest bardzo małe ale jest. Teraz mam małą niedomykalność zastawki, chirurg powiedział, że więcej się nie dało nic zrobić z moją. I załatany ubytek w przegrodzie między przedsionkowej. Co do samej operacji, to na blok poszedłem o własnych nogach, położyłem się na stole gdzie wwieziono mnie na salę operacyjną po czym założono wkłucie i za moment usnąłem. Obudziłem się po południu (operacje miałem z rana) ale tego praktycznie nie pamiętam. Za to pamiętam, że już całkiem wybudziłem się na drugi dzień z rana (operację miałem w poniedziałek, wybudziłem się we wtorek) około południa wyjęli mi dreny (niezbyt przyjemne uczucie ale da się wytrzymać) a po południu przewieźli już na zwykłą salę kliniki. Ból praktycznie w ogóle nie czułem, z sercem nie miałem żadnych dolegliwości jedynie to czułem bliznę, tzn uczucie, że ją mam i koniec.
Ja się dowiedziałem o swojej wadzie w wieku 18 lat i wtedy też od razu zostałem skierowany do Anina gdzie chciano mi zrobić operację ale się nie zdecydowałem, dopiero teraz 5 lat później podjąłem decyzję na tak. Co do drenów, to szczerze mówiąc jak leżysz na sali po operacyjnej i jesteś jeszcze pod wpływem leków to nie bardzo czujesz, że je masz. Gdy je lekarz wyciąga to takie nieprzyjemne uczucie, coś pomiędzy wymiotowaniem a jednoczesnym kaszlnięciem. Ale lekarz to bardzo szybko i sprawnie przeprowadza, zresztą zawsze można poprosić o coś przeciw bólowego. Bo leki są praktycznie na życzenie. Ja zdecydowałem się pójść, bo dowiedziałem się, że ASD I może doprowadzić w końcu do niewydolności serca i zwiększonego ciśnienia płucnego a potem zostaje tylko przeszczep, natomiast zastawka może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Także, teraz wydaje mi się, że te dwie choroby oddaliłem od siebie. Przynajmniej, jeżeli wystąpią to z mojego powodu a nie z powodu wady.
Aha, ja np nie miałem robionego echa przez przełykowego, tzn może i miałem ale pod narkozą bo na pewno nie jak byłem świadomy. W ogóle, w niedziele przyjechałem, dostałem kolację a z rana na zabieg, żadnych leków przeczyszczających czy jakiś specjalnych przygotowań, tylko wymycie się w środku antyseptycznym i wygolenie rąk do łokci, klatki piersiowej i pachwin.
Dzieki Hubert za opis.Ja do szpitala ide we wrzesniu i nie wiem czy bede czekala na termin czy beda chcieli operowac odrazu po badaniach.O wadzie wiem od dwuch lat i do tej pory nie pogodzilam sie z mysla o operacji.Podziwiam takich ludzi jak ty bo ja jestem panikara i zaraz mam czarne mysli.Zaskoczylo mnie jak znalazlam Twoj post bo dlugo szukalam kogos z taka wada a znajdywalam osoby z ASD2.Ciekawe jak u mnie bedzie z zastawka czy przyczepia ten platek?Lekarz mowil ze zastawka jest gorsza niz ten ubytek.Moglbys napisac jakiej wielkosci miales przeciek i czy miales jakies objawy?