Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prawostronna blokada serca

Gość ania

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam niepełny blok prawej odnogi peczka Hisa - lekarka kardiolog machneła na to reka i powiedzoiała zeby sie nie przejmowac czy słusznie??? w koncu to blok a ze niepełny ...w kazdej chwili moze sie zrobic pełny i co wtedy
Gość Łukasz
I miała rację bo to nic groźnego, blok niepełny prawej odnogi nie daje objawów nawet jeżeli jest pełny to też rzadko występują. Pobudzenia szerzą sie w całym sercu ale troszke inaczej, po prostu muszą ominąć ten blok. Sprawa ma sie gorzej jeśli jest to blok lewej odnogi. Ogólnie rzecz biorąc martwić należy sie o przyczyny powstania bloku tzn o chorobę współistniejącą a nie o sam blok.
a jakie to moge byc choroby wywołujace taki blok ? Ja miałam robione duzo badan, echo, holter, wszystkie horomony, enzymy sercowe o podstawowych badaiach juz nie wspomne. Kiedys czytałam ze sportowcy wyczynowi tak maja tylko ze ja nim nie jestem;-(
Mam objawy jak przy nerwicy - bo na to tez cierpie i sie lecze czyli dusznosci , tachykardia zatokowa , bole serca, czasem skurcze dodatkowe nadkomorowe a lekarze wykluczaja ze to od tego niepełnego bloku. czy sa jakies chcarkterystyczne objawy bloku (HISA) serca ? (oprócz nagłego zgonu)
Witam wszystkich, mam 15 lat i stwierdzono u mnie niepełny blok prawej odnogi Hisa... jestem sportowcem extramalnym , uwielbiam Le Parkour, ćwiczę kick boxing, dużo biegam, uprawiam koszykówke... od 3 dni czuje się jakbym miał zaraz kopnąć w kalendarz. Mam zaburzenia wzrokowe, boli mnie głowa, czasami boli mnie brzuch, zimne stopy, ciągłe kołatanie serca, czasami jakby dodatkowy skurcz serca, nogi z waty ;/ ogólnie jest tego sporo, ale cisnienie mam w normie, badanie krwi nic nie wykryło, ekg zwykłe wykryło niepełny blok prawej odnogi, co mam teraz robić ? co mam teraz robić ? chcę dalej uprawiać moje hobby, nie wiem co bym zrobił gdybym nie mógł ;/, narazie lekarze zabronili mi uprawiania kick boxingu i le parkour*u :( to prawdziwy koszmar :( proszę o radę co mam robić, może jakies echo serca ? czy coś ?