Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nie zamknięcie tętnicy u noworodka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zmartwienie i nie wiem czy to powazne. u mojej siostrzenicy po urodzeniu nie zamknela sie tetnica, ktora powinna sie zamknac pare dni od urodzenia(tak przynajmniej mi to wytlumaczono na prosty sposob a jak to sie nazywa fachowo to nie mam pojecia). obecnie malutka ma 3 tygodnie i jest kierowana do kardiologa. czy ktos moglby mi powiedziec na czym polega leczenie i jakie moga byc konsekwencje(oczywiscie nie zakladam najgorszego). potrzebuje pilnie informacji na ten temat, z gory dziekuje...
PDA jest pzryczyna przecieku krwi z krazenia systemowego do krazenia plucnego. Rozmiar (szerokosc) przewodu moze byc rozna. Zazwyczaj w ciagu pierwszych dni ( do 7 doby zyucia u wczesniaków później) ulega on samoistnemu zamknieciu. Rozpoznanie stanowi bez wzgledu na wiek wskazanie do niezwlocznego zamkniecia. Jesli dziecko ma powyzej 10 kg istnieje mozliwosc zamkniecia go metoda interwencyjna wpracowni hemodynamicznej za pomoca sprezynek lub implantow, ktore sa wprowadzane do przewodu cewnikami poprzez naczynia obwodowe. Stopień nasilenia zmian zależy od średnicy przewodu. PDA powoduje zaburzenia podobne do obserwowanych w VSD. U wcześniaków przewód tętniczy zamykany jest farmakologicznie przez podanie inhibitora prostaglandyn – indometacyny Po trzecim miesiącu życia takie samoistne zamknięcia należą do rzadkości. http://forum.kardiolo.pl/temat1788.htm Pod opieka jakiego ośrodka jest dziecko ?
Gość karolka86
po pierwszym przeczytaniu twojej odpowiedzi naprawde nie zrozumialam. a wiec gdy okazalo sie ze tetnica sie nie zamknela po leczeniu farmakologicznym wypisano skierowanie do centrum zdrowia dziecka w warszawie lecz tam nakazano przeslanie poczta ow skierowania i poproszono o oczekiwanie na umowienie wizyty. wiec obecnie sa tylko kontrole w najblizszym szpitalu i to wszystko. to nie dotyczy mojego dziecka lecz mojej siostrzenicy mieszkam 2000 km od niej i poprostu sie martwie. dziwi mnie to ze nic sie nie robi zeby jej pomoc bo ona sie meczy a do tego te ciagle infekcje. czy naprawde w polsce trzeba mniec wypchane kieszenie zeby ktos sie zainteresowal ta 2 miesieczna dziewczynka
Niestety terminy wizyt w ośrodkach klinicznych są odległe :(. Nie wiem gdzie mieszkacie ale warto skontaktowac się z Zabrzem. Kierowałam juz tam wielu rodziców i myslę że nie żałują. Jesli chodzi o CZD można skontaktowac sie z dziewczynami z naszej fundacji , pod telefon biura. Moze cos podpowiedza: Fundacja im. Diny Radziwiłłowej Biuro Fundacji ul. Narbutta 27 lok. 1, 02-536 Warszawa tel. 0605 882 082, 0601 228 073, 0-22 848 07 60 Pros z Kasią albo beata i mozesz powołac się na alradę Olę. poniedziałek - piątek w godzinach 9.00-16.00 e-mail: fundacja@sercedziecka.org.pl www.sercedziecka.org.pl