Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmie od przelewania w żołądku i aerofagii

Mariosic40

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Od jakiegoś czasu mam arytmie które utożsamiam z problemami żołądkowymi. Nasilają się podczas przelewania w żołądku, i pustego odbijania. Mam wadę zastawki mitralnej ale w stopniu łagodnym/umiarkowanym, zero nadwagi. Wiem że moja wada może predysponować do takich akcji ale to żołądek odbieram jako oczywisty starter zdarzeń sercowych. Czasami są to dodatkowe skurcze, czasami moje serce przewala się i kotłuje zupełnie niemiarowo potęgując lęk, zawroty głowy itd ale te epizody trwają max 2-3 minuty  Żołądek w gastroskopii czysty ale z przepuklina przełyku. Serce w holter to głównie pojedyncze skurcze i jakieś czasami częstoskurcze nadkomorowe składające się z kilku pobudzeń. Nigdy nie udało mi się złapać tych trwających dłużej epizodów więc niewykluczone że to napadowe migotanie przedsionków albo coś w tym stylu. Odżywiam się zdrowo, mam trochę ruchu codziennie. Czy macie podobne objawy? Biorę leki na zobojętnienie kwasu żołądkowego, na przyspieszenie opróżniania żołądka i concor.cor na serducho ale bez efektów. Obawiam się że brak możliwości poradzenia sobie z tym i fakt że to nakręca lęk przed kolejnymi napadami wpakuje mnie w jakąś nerwicę lub coś takiego ...