Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zatrzymanie akcji serca po założeniu bypassów

MagdaM661

Rekomendowane odpowiedzi

Madziu .. takie pytania powinnas skierować do lekarza prowadzącego ... Nie piszesz ile kolega ma lat i jaką metodą był operowany (czy na krążeniu pozaustrojowym ?!) .. nikt Ci tutaj nie odpowie na pytanie o *szanse przeżycia*, a przyczyn powikłan pooperacyjnych też może być kilka ... Podrawiam

Moja bliska znajoma lat 68 miała pod koniec listopada w szpitalu klinicznym w dużym polskim mieście operacje bypassów połączoną z operacja zastawki. W szpitalu znalazła się po pierwszym w życiu zawale NESTEMI (bez utraty świadomości), czyli nie był to ciężki zawał. Operacje poprzedziła inna operacja żył szyjnych, ponieważ okazało się, że maja zbyt niską przepustowość co groziło udarem. Niestety operacji bypassów i zastawki nie przeżyła, tzn. zmarła bezpośrednio na sali operacyjnej. To, że jestem zdumiony i zaskoczony, to nic nie powiedzieć. Śmiertelność po bypassach wynosi średnio statystycznie 1% i dotyczy głownie pacjentów co najmniej 10 i więcej lat starszych, zaś ona była w pełni sił i bardzo życiowo aktywna. w kwietniu 2025 wprowadziła się do nowo wybudowanego domu, którego budowę sama organizowała i nadzorowała, więc była w pełni sił i aktywna. Co mogło pójść nie tak? Rodzina jest w szoku i ja się im nie dziwię. W przeddzień wieczorem jeszcze z nią rozmawiałem telefonicznie wspierając ją i szerząc optymizm. W końcu sam miałem w wieku 75 lat operacje bypassów, która przebiegła bez komplikacji. Najgorszy czas był u mnie po wybudzeniu z narkozy i pierwsze dni na OIOMIE. Jestem zdruzgotany!