Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwowość przy pomiarze ciśnienia krwi

Gość Kris

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 29 lat 176 cm wzrostu 74 kg wagi sportowy tryb zycia bez kawy papierochów zero alkoholu zdrowa dieta Skażony jestem rodzinnym nadciśnieniem robię wszystko by go nie mieć Badania sobie robię usg itd - wszystko ok Jak biorę ciśnieniomierz w ręce i odpoczywam przed pomiarem to dostaje takich nerwów ze mam 160 na 80 jak się uspokoję po 15 minutach lub 20 i robię 2 pomiar to mam 130 na 70 Ja czuje ze to tkwi we mnie usiłuję się rozluźnić odpoczywać niweolowac nerwy no ale nie udaje sie mi wcale Ide do lekarza dostaje nerwów mierzy mi mam 160 na 85 no to wio leki nie Nie ma jakis metod środków by tego uniknać ? Rozluznić się nie denerwować się aż tak bardzo jak ja to robię bo czym się denerwuje lekarzem itd . Nie chcę brać leków ale jeśli nie ma innego wyjścia to wezmę, co jeszcze mogę zrobić, czego spróbować ?
Skonsultuj się z psychologiem/psychoterapeutą, który zapozna Cię z rożnymi technikami relaksacyjnymi (np. oddychanie brzuszne, trening autogenny, medytacja etc.) lub zaleci np. psychoterapię poznawczo-behawioralną, która może pomóc w opanowaniu stresowych reakcji związanych z pomiarem ciśnienia/wizytą u lekarza. Możesz również sięgnąć do stosownych poradników psychologicznych - np. *Jak zwalczyć stres i osiągnąć pełen relaks* Davis, Eshelman i McKaya, *Jak radzić sobie z lękiem* Bourne i Garano czy *Autopsychoterapia* Sieka.