Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie na tle nerwowym

Gość Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich znawców tematu. Od początku tego roku mam problemy z ciśnieniem. Jestem też nerwicowcem co raczej na pewno jest powodem moich problemów. Zresztą sam się często nakręcam. Normalnie po obudzeniu mam ciśnienie 130/70. Zawsze np podczas badań do służby wojskowej, nowej pracy miałem 140/80 co było spowodowane raczej stresem przed badaniem gdyż w domu miałem normalne. Od dwóch lat pracuje w bardzo stresogennej pracy. Często w mojej pracy jest niebezpiecznie. Jakiś czas temu zacząłem się nakręcać i mieć ciśnienie 160/170 na 75-90, a po chwili kolejnym mierzeniu 140/80 albo za którymś kolejnym razem. W ogóle zacząłem sam często mierzyć i sam się nakręcać bojąc się wyniku i już widząc ciśnieniomierz dostawać schizy. W ogóle to miałem badanie EKG, Echa serca, dna oka, nie wykryto śladów nadciśnienia miałem też założony holter ciśnieniowy i w średnia wyniosła 140/75 i tętno 75, w nocy spadało nawet podczas snu do 100/47 (najwyższe 110/60). W dzień maksymalne ciśnienie wyniosło raz160/97 co było spowodowane raczej mierzeniem podczas biegu po schodach, ogólnie miałem raczej w normie do 120-140/80 maks. Dziś w pracy miałem powiedzmy sobie bardzo stresogenną sytuacje i ciśnienie skoczyło mi 210/120 (akurat w pobliżu był lekarz). Wziąłem oczywiście lek na obniżenie ciśnienia, który przepisał kardiolog w razie skoków i czekam na wizytę. Mam w związku z tym pytanie. Jakie leki należy zacząć brać, na nadciśnienie czy nerwice? Czy może takie i takie przynajmniej tymczasowo?Może ktoś mi powie co mam zrobić?Pozdrawiam
Hej, tez od wielu lat cierpie na chorobe bialego fartucha ;-). Praktycznie nie jestem w stanie miec normalnego cisnienia w gabinecie, bo zawsze sie denerwuje. Mam podobne poblemy z cisnieniem co Ty, to znaczy na spokojnie mam w ladnej normie - 110-130/70-85, natomiast bardzo latwo mi to cisnienie skacze jak choc troszke sie zdenerwuje. U lekarza mam na ogol 150-160/100, raz nawet mialam 180/110. Ale poniewaz ja cisnienie mierze dosc regularnie i lekarka wie jakie mam wyniki, to nie panikuje, ale jednak lekarstwa biore. Poniewaz 24 godzinny Holter wykazal, ze czesto mialam graniczne 135-85 (oczywicie cale dzien chodzilam poddenerwowana z powody tego Holtera i spac tez w ogole nie moglam, bo sie denerwowalam), to lekarka zdecydowala sie przepisac mi leki. Dawno, dawno temu bralam propranolol, ale nie wplywal na mnie w ogole. Od paru lat biore irbesartan i dziala lepiej, ale dopiero w polaczeniu z diuretykiem (hydrochlorothiazide) widze wyrazna poprawe. Biore te kombinacje juz drugi miesiac i tylko raz zdarzylo mi sie miec cisnienie w granicach 150/100. Praktycznie zawsze mam w okolicach 115-125/70-75, nawet jak jestem lekko poddenerwowana.