Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w płucach i plucie krwią przy paleniu papierosów

Gość Autor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 16 lat, palilem papierosy, z poł roku temu zaczeło mnie kuć w klatce, zucilem papierosy, zaczelem pluc krwia, pluje krwia zadko, co 2 tygodnie, klatka tez mnie kuje zadko. co mam robic?, jak pytalem kolegow, oni tez maja takie cos, i pala dalej, DZIEKUJE ZA SZYBKA ODPOWIEDZ.!
idź natychmiast do lekarza, bo chyba masz poważny kłopot, wygląda to gruźlicę - teraz panuje częściej i zarażacie się może nawzajem z kolegami. Prądki gruźlicy przenoszą się drogą kropelkową , przy kaszlu. Można się zarazić od kogoś nieświadomie, a gdy organizm osłabiony , młody - istnieje poważne ryzyko. Lekarz rodzinny zleci badanie krwi, prześwietlenie. I NIE PAL!!! To bardzo szkodzi każdemu, ale w przypadku gruźlicy to zabójstwo. A chciałbyś pożyć jeszcze kilkadziesiąt lat ? Swiat jest piękny i warto dbać o zdrowie. Pozdrawiam i życze rozsądku.
A nie przyszło ci do głowy, że rodziców też możesz zarazić, jeśli to gruźlica? I że może jako rodzice mają prawo wiedzieć, co ich 16-letni gówniarz wyprawia? A nie, sorry, zapomniałem, że jesteś już bardzo dojrzały. Przecież nawet paliłeś fajki. Zdrowy człowiek krwią nie pluje - mogą być też inne poważne choroby. Tak czy owak wymagasz pilnej diagnostyki i leczenia. Pytasz, co mógłbyś zrobić sam... Mógłbyś na przykład kupić słownik ortograficzny i przeczytać parę książek. Póki jeszcze jest czas. Bo gdy 16-letni chłopak pisze tak, jak ty, to znaczy, że ma *drobny* problem.
niestety gruzlica jest teraz bardzo rozpowszechniona.bardziej niz sie komukolwiek wydaje ,krwiste plwociny sa jej typowym objawem ,ale moze to byc tez od migdalkow ,tak czy siak zdrowe to nie jest .musisz przeswietlic pluca ,sa takie przychodnie przeciwgruzlicze tam sie mozna zglosic i napewno lekarz zbada,to jest objete unijnym programem wiec bezplatne.to bardzo powazna choroba nie wolno lekcewazyc a notuje sie ogromny wzrost zachorowan wiec nie lekcewaz tego.16 letni chlopak powinien uprawiac sporty a nie brac sie za faje .nie urosniesz i bedzie ci smierdziec z paszczy jak tu calowac dziewczyne.pozatym fajki sa drogie lepij odlozyc kase i miec na kino lub bilarda laski wola gdzues wyjscniz siedziec po lawkach przynajmniej te bardziej ambitne a nie osiedlowe maniury.siema mlody
rozumiem, że się boisz.. ale to naprawdę konieczne - do lekarza rodzinnego trafisz, jego obowiązuje tajemnica i nie obawiaj się go. Prześwietlenie nie boli. Ale najważniejsze zaufanie do rodziców - powiedz matce, ona będzie najlepiej wiedziała jak ci pomóc - może trzeba będzie jakieś inne badania przeprowadzić i zgoda rodziców jest konieczna. Leki też trzeba wykupić - masz pieniądze na to ? Leczenie nie trwa wiecznie, musisz je zacząć natychmiast - dla własnego dobra i rodziny, bo ich też narażasz. Niedługo będziesz pełnoletni, pokaż sobie sam, że na dorosłość zasługujesz - bo to nie tylko impreza na 18-tkę. I nie bój się , nikt ci głowy nie urwie. Powodzenia, wierzę w ciebie!
Nie no mlody co jak co ale i tak najgorszy jest dentysta ...a to nie wiadomo co jest i tak bedziesz o tym myslal i tak lepiej od razu sprawdzic i miec spokoj.nie ma sie czego bac .nikt nie lubi lekarzy ale za szkola tez nikt nie przepada a wszyscy do iej chodza ,takie zycie sa przyjemnosci i sa obowiazki.teraz jestes w takim wieku ze sie buntujesz przeciw wszystkiemu ale kiedys to zrozumiesz .
Witam, ja znów powiem tak...na dniach ide do pulmonologa i wszystko sie dowiem, ale mam problem taki ze przez kilka lat pluje flegma, i to prawie ze czarna od jakiegos tam czasu, nieraz biała, żólta ,ale czesto prawie że czarna, pale paierosy już od 11 lat a zioło gdzies 8 lat, a mam 25lat, jak bym nie pluł to mam taki dyskomfort że musze to gówno odkaszlnąć, do tego tak dziwnie lekko nieraz kuje mnie po lewej stronie klatki piersiowej, dodam że zamierzam żucic te papierosy , zioło już pale raz na jakiś czas,ale powiem szczerze że jak zapalę zioło to nie kaszle tak i nie pluję jak wogule bym miał nie palić,hmmm sam niewiem co to może byc , może macie jakieś pomysły, PROSZĘ O POMOC, bynajmniej do czasu odwiedzenia lekaża

Niedawno wyladowałam w szpitalu przyczyną było krwio plucie. To nie koniecznie gruźlica. Jest wiele mozliwosci. Np po przebytej chorobie zapalenia płuc lub oskrzeli, nawet po grypie. po uciążliwym kaszlu, Nie zawsze jest to groxne ale wizyta u lekarza konieczna natychmiastowo.

Witam mam to samo 1.5 tyg temu zaczeło bolec mnie lewe płuco, polopirynki itp nic, po kilku dniach paraliz lewej strony ciała nie moglem nic podniesc nawet puszki, wygrzałem wypocilem niby, ale płuco boli nadal od wczoraj zaczął,em pluc krwią, boli mnie tylko lewe pluco, dodam ze zaczeło sie jak dostałem w weekend strzała mocnego w klatke. Temepratury nie mam ide do lekarza, ale co to ma byc? gruzlica?

Gość KasperGosc

Kurcze, ja miałem taką przypadłość.. normalnie pojechołem do roboty, na pomorze i mieliśmy zlecenie na dwa miesiące, robota, robota, robota, a potem powrót na dom i przerwa, potem do normalnej roboty.. to była późno jesień, kurde, papierochy, mało snu, brud, mało higieny, bach.. patrze cherlo mnie krwio, zgupiołem normalnie. Poprosiłem kolege, żeby mi no na internecie sprwadził, cóż to może być.. szukomy, czytomy i co? http://www.biomedical.pl/choroby/ukladu-krazenia/plucie-krwia-303.html pare możliwych chorób.. pojechałem na badanie, a tu się okazało, że to gruźlica... lerzałem na odwyku prawie pół roku, od Ty pory to ani papierochów, ani alkoholu, ani takich rzeczy. Sen, higiena i jedzenie to podstawa... to takie ostrzeżęnie dla innych na przyszłość.