Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zatkane gardło, biegunka, ból w okolicy serca i nierówne bicie serca

Gość on

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry. Mam ostatnio problem z jedzeniem, po zjedzeniu czuje ze to co zjadłem zalega gdzies w kardle, jest mi niedobrze, czesto mam biegunki, schudłem jakies 4 kg do tego bole w okolicach serce, pieczenie, nieraz róznież kołatania i nierówne bice;/. Miałem robione echo serca, badanie krwi i ekg tak wec może to nie serce a refluks???
jak miałam 14 lat miałam bakterię *helikobakter pyroli* i od tego wszystko się zaczęło...antybiotyki za antybiotykami (jak usłyszałam później od gastrologa - leki jeszcze bardziej zniszczyły mój żołądek) zwijałam się z bólu, wracając nieraz ze szkoły siadałam na chodniku bo nie byłam w stanie dojść do domu. Potem zaczęło się leczenie u specjalistów. Do tej pory jednak mam refluks i lekarz powiedział, że tego wyleczyć się już nie da. Czy to prawda?? strasznie to uciążliwe i chciałabym się tego pozbyć.
witam wszystkich ja z refluksem jestem bardzo zaprzyjazniona,wrecz go polubilam,ta choroba to koszmar,pieczenie w przelyku,skurcze zoladka. bol 24 h na dobe. co pol roku gaskostropia.obecnie biore bioprazol 1 na czczo z rana i jakos funkcjionuje.wrzody na zoladku,nadrzerka dwunastnicy to standart. mysle ze w tym przypadku pomoga dobre leki bo choroba niestety nie minie,w ciezkich dolegliwosciach-operacjia.pozdrawiam
ja z refluksem żyje od 12 lat. Początkowo biegałam po lekarzach, leki, badania, wydana niezła suma ale to i tak na niewiele się zdało. Później sama trochę poczytałam na temat GERD i stało się jasne że nie da się tej choroby wyleczyć. Można co najwyżej starać się minimalizować dyskomfort objawów przy pomocy leków i nauczyć się żyć z tą chorobą. Ostatnio zakupiłam również w medibooks.pl książkę zawierającą aktualną wiedzę na temat refluksu - GERD Reflux to Esophageal Adenocarcinoma autorstwa Chandrasomy gdzie opisane są również towarzyszące GERD objawy. Te które opisujesz mogą świadczyć o refluksie, ale warto zrobić test na HP bo ta bakteria daje podobne objawy.