Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia

radom

Rekomendowane odpowiedzi

Znacie jakies subtansje powszechnie dostępne które obniżaja cisnienie tętnicze ? Wiem że czosnek coś slyszałem o cynamonie gotowanym w mleku (nawet nie probowałem nigdy). Chodzi o głownie o jakies preparaty naturalne, że pozwole sobie to tak nazwać *Wytwory natury*, lub jakieś ziołka w przystepnej cenie, jesli tak to jakie ?
Witaj, Przede wszystkim trzeba przestać solić i nie kupować produktów z glutaminianem sodu - taką chińską przyprawą, z której składają się wszystkie produkty instant. I żadnych słonych przekąsem. Jesli chcesz się więcej dowiedzieć to polecam abcodchudzanie.pl - serwis, na którym są dietetycy, pewnie coś będą wiedzieli na temat obniżania ciśnienia. Pozdrawiam!
dokładnie tak! zrezygnuj z napojów typu cola, red-bul, gazowanych słodzonych oranżad, unikaj soli- zamiast solić używaj pieprzu, ziół: oregano, tymianku, bazylii, pij czerwoną herbatę (rooibos) zamiast zwykłej czarnej, ostrożnie z kawą, zrezygnuj z tych wszystkich gotowych dań, dodaj troszkę ruchu do stylu życia... wysypiaj się:-) kup sobie rybki albo jakieś inne zwierzątko... i codziennie czytaj jakieś dowcipy, śmiech pomaga na wszystko:-)

Polecam picie soku z granatu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Oprócz tego bardzo dobrze działają produkty mające dużo witaminy C jak np. czarna porzeczka, brukselka, kalafior. Więcej na ten temat znalazłem w darmowym kursie na tej stronie: http://sercejakdzwon.pl

Gość martin33

Z takich dobrych, ale nie najdroższych to ja bym polecała ciśnieniomierz Simple Sanity. Jest z półki cenowej 50-100 złotych. W pamięci zapisuje do 60 wyników, wyświetlacz oczywiście LCD, gwarancja 3 lata. Korzystam okazjonalnie, raz na jakiś czas i jeszcze nie miałam z tym modelem problemów.

Warto sobie zamówić ciśnieniomierz Simple marki Sanity. Generalnie rozwiązanie na każdą kieszeń, a przy tym solidne, testowane klinicznie, jest jak najbardziej wiarygodny jeśli chodzi o dokładność pomiaru, poza ciśnieniem można też sobie przy okazji tętno sprawdzić.

Nie chce żeby to brzmiała jak reklama, ale chyba nie mogę inaczej w tym momencie. Powiem tak zdowy tryb życia to dość rozgległe pojęcie. Jednak postaram się wypunktować. Ruch fizycznyczny > ograniczanie śmieciowego jedzenia > porobienie odpowiednich badań, np. z żywej kropli krwi (najlepsze na ten moment) > potem dodawanie stopniowe lepszych produktów > i na koniec zakupywanie suplementów, ziołowych minerałowych. Nasza cywilizacja posiada kilka braków: witaminy d/c/magnezu z potasem i jodu przede wszystkim. Na twój problem chce ci polecić naturalne produkty czyli kupuj w sklepach sportowych omega 3 i korzystaj z polskich marek. Ziołą ojca grzegorza są świetna, maja naturalne skladniki. Warto szperac w internecie, takie specyfiki latwo zakupic jest wiele sklepow internetowych gdzie mozna *wychaczyc* wiele takich cudeniek. Ja od kilku lat zaopartuje sie w herbalfan i innych sporotywch i nie narzekam. to wiadomo maly promyk w walace o zdrowie, ale systematyka to klucz do wszystkiego

Gość MArlenka77

Zainwestowałam w styczniu w nowy ciśnieniomierz i kupowałam z mężem SAnity Simple. Od tamtego czasu działa tak samo dobrze i sprawnie. Faktycznie szybko potrafi napełnić mankiet, także badanie zajmuje dosłownie sekundy. Poza tym samo przyłączenie mankietu, ustawienie urządzenie, obsługa to dziecinnie prosta sprawa.

Zależy o jakim nadciśnieniu mówimy i czy jest to stan permanentny czy napadowy. W przypadku nagłego wzrostu ciśnienia, nade wszystko należy zachować siedzącą ale pionową pozycję górnej części ciała, dobrze jest moczyć stopy w ciepłej wodzie. Można też oszukać baroreceptory masażem zatoki tętnicy szyjnej, jednak pod warunkiem pewności, że nie ma znaczącego zwężenia światła tętnic szyjnych. Oczywiści w przypadku nadciśnienia permanentnie występującego wszystko zależy od jego etiologii i wartości. Naturalne środki trwale obniżające ciśnienie tętnicze owszem są ale przyczyna schorzenia ma tu znaczenie niebagatelne.

Wiele chorób układu krążenia wywołane jest przez przewlekły stan zapalny. Dieta Fenotypowa, dostosowana do unikalnego fenotypu pacjentów, okazała się doskonalszą wersją diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), którą amerykańscy kardiolodzy uznali za najzdrowszą. Skuteczność tej terapii żywieniowej została potwierdzona w dziesiątkach badań naukowych. Czesto stosuje się ją zamiast konwencjonalnego postępowania medycznego lub jako postępowanie uzupełniające. Zapraszam do zapoznania się z Terapią Fenotypową na stronie https://vimed.pl/zdr.../choroby-ukladu-sercowo-naczyniowego/

Ograniczenie spożycia soli zdecydowanie pomoże. Czosnek tez świetnie obniża ciśnienie, zwłaszcza jeżeli jest spożywany regularnie. Zmniejsza tez ryzyko zawału serca i wylewu. Jeżeli lubisz nowinki kulinarne to przetestuj czarny czosnek sklep Smakuje naprawdę świetnie, a przy okazji pozytywnie wpływa na zdrowie.