Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia (?) przy pochylaniu po bieganiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 30lat. Biegam od końcówki stycznia, zacząłem marszobiegi, później chwilę spokojne bieganie. W kwietniu już biegiem ciągłym przebiegłem 18km. Aktualnie przygotowuję się do zawodów na 10km 26.05. Pewnie przez moją lekkomyślność nabawiłem się tych objawów. Od niedzieli słabo śpię, budzę się często w nocy i po mimo tego we wtorek i czwartek wykonałem dość ciężkie treningi zakrawające o interwały. Właśnie w tych dniach tuż po powrocie do domu dosłownie po 5min odpoczynku przy ściąganiu butów i koszulki czyli w pozycji pochylonej nagle poczułem jak skacze mi puls z 80 do 100 conajmniej (mierzone z paska na klatkę piersiową, więc miarodajne), uczucie nierównego potykającego się bicia serca, lekkie mrowienie ciała, mroczki przed oczami i to wszystko bez bólu. Uspokajało się po chwili od wyprostowania, zdarzyło się pare razy i zawsze przy pochylaniu niedługo po wysiłku. Normalnie schylać się mogłem po około 15min, wtedy już objawów nie było. Pani z czatu medicover kazała jechać na sor ale nie pojechałem, za to zrobiłem ekg w pobliskiej przychodni i pielęgniarka mówiła, że ekg wygląda dobrze.
W związku z tym pytanie. Czy to po prostu objawy jakiegoś przemęczenia, czy mam się czego obawiać? Nie chcę zrezygnować z zawodów. Na okres czewiec-sierpień mam zaplanowane na prawdę spokojne i nie bardzo długie treningi, tzw budowanie bazy aerobowej.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

Hej zmagam się z potykaniami, szarpaniami serca od dłuższego czasu głównie jak jest okres zimowy mam nasilone objawy do tego raz zawroty głowy i palpitacje serca kończąc na atak paniki, bóle głowy itd. Zakupiłam sobie zegarkowe ekg, domowy ciśnieniomierz z funkcją wykrywania arytmi itd. Przy tych potykaniach serca robiłam kilka razy ekg konsultowałam to z Kardiolog zwykle skurcze dodatkowe nic groźnego każdy człowiek to ma niektórzy bardziej odczuwają niektórzy mniej, holter zakładany też wszystko ok lecz trafiłam na bardzo fajną Panią Kardiolog która zleciła mi badania krwi witaminowe, cholesterol i homocysteina, wyniki wit. wyszły zaniżone mimo tego że były w normie bardzo dużo lekarzy nie zwraca na to większej uwagi lecz Kardiolog mówiła że jak wit. są w niższej normie są odczuwalne objawy takie jakie mam i to jest główna przyczyna homocysteina i cholesterol wyszły u mnie zawyżone również objawiają się objawami od serca, duszności do tego itd. a ogólna morfologia wyszła mi świetna. Warto poprosić lekarza aby zlecił takie badania może tam leży przyczyna.

Pozdrawiam