Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wynik EKG, szarpania serca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od dłuższego czasu zmagam się z potykaniem, szarpaniem serca jakby dawało mi kopa w klatke piersiową, kilka razy były ataki paniki dostawałam przy tym duszności. Bardzo dawno temu jak byłam młodsza również przed snem miałam te potykania byłam z tym u lekarza i nic ustały na jakiś czas i od wyjazdu do Niemiec nawróciły. Ciśnienie mam 114/72 czasem niższe puls mam raczej dobry  średnio 66-83 również byłam u kardiologa, holter, echo, ekg wszystko ok. Kupiłam urządzenie z pomiarem ciśnienia i ekg z górnej półki mierze co jakiś czas gdy mam szarpania, ostatnio gdy miałam ciąg robiłam ekg wyszło mi podwójne QRS w 3 miejscach czy to coś groźnego? Czytałam w necie i ponoć to jakiś blok zwanym rRS. W badaniach krwi w grudniu wyszło mi lekko zaniżone żelazo zaczęłam suplementować było ok ale jednak się to nawracało nie tak jak wcześniej, później zaczęłam stosować magnez z potasem również ustało ale dalej występuje dodam że miałam problemy z kręgosłupem rwę kulszową, pracuje fizycznie i jestem często zmęczona po pracy, występują również bóle za mostkiem nie jakieś mocne lekarz mówił że od pracy fizycznej i dźwigania ciężkich paczek. Macie takie problemy?

Cześć,

A czy miałaś robione EKG w momencie tego szarpania lub holtera?

Warto złapać na urządzeniu zapis EKG w momencie szarpania.

Ja zaopatrzyłam się w zegarek z EKG po wcześniej zdiagnozowanym częstoskurczu serca.

Od 2 lat biorę leki i od czasu do czasu zdarzy się epizod innej pracy serca ale wówczas rejestruje to na urządzeniu i pokazuję mojemu kardiologowi, ostatnio na tej podstawie miałam zmieniony lek, gdyż udało się zarejestrować, ten właśnie impuls.

Życzę dużo zdrówka i spokoju,

Pozdr 

Lekarka mnie osłuchiwała ostatnio podczas miałam szarpnięcia stwierdziła że to zwykłe pobudzenie, skurcz serca który jest naturalnym czynnikem u każdego zdrowego człowieka, wyłapywałam uczucie zamierania i potknięć na ekg zegarkowym i innych domowych nic nie pokazało oprócz skurczy, pokazywałam na wizycie 

Serce ostatnio badałam echo itd oprócz uginania płatka zastawki trójdzielnej(nie wypada) również 80% ludzi w młodym wieku to ma to mam bardzo zdrowe serce 

Lecz mam wysoką homocysteine, cholesterol i niedobry witamin 

Jaką diagnoze Pani dostała częstoskurcz?

Godzinę temu, Karolinakepa napisał(a):

Lekarka mnie osłuchiwała ostatnio podczas miałam szarpnięcia stwierdziła że to zwykłe pobudzenie, skurcz serca który jest naturalnym czynnikem u każdego zdrowego człowieka, wyłapywałam uczucie zamierania i potknięć na ekg zegarkowym i innych domowych nic nie pokazało oprócz skurczy, pokazywałam na wizycie 

Serce ostatnio badałam echo itd oprócz uginania płatka zastawki trójdzielnej(nie wypada) również 80% ludzi w młodym wieku to ma to mam bardzo zdrowe serce 

Lecz mam wysoką homocysteine, cholesterol i niedobry witamin 

Jaką diagnoze Pani dostała częstoskurcz?

Witam,

Zegarkowy pomiar EKG jest mało precyzyjnym pomiarem że względu na jedno odprowadzenie, nie mniej jednak każdy złapany zapis w przypadku odczucia i dodatkowych objawów warto konsultować z kardiologiem, gdyż wówczas powinien zlecić hoktera.

U mnie na podstawie duszności, omdleń, oraz częstoskurczów trwających ok minuty i prowadzących do omdleń, po holterze noszonym przez 3doby zdiagnozowano częstoskurcz serca nadkomorowy, miałam kilkaset dodatkowych pobudzeń serca.

Pracy serca nie służy również niedobór magnezu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B.

Również zlecono mi suplementację 2 tyg, z 2 tyg przerwy. Obecnie będę szukała przyczyny niskiego poziomu wapnia zjonizowanego oraz magnezu gdyż mimo suplementacji są to wyniki niskie.

A czy Pani przy niedoborach witamin nie czuje się ostatnio słabo, nie odczuwa Pani zmęczenia, szybszej męczliwości lub senności albo bezsenności? 

Zainwestowałam w ekg z ciśnieniomierzem z górnej półki jakiś czas temu także zegarkowe i takie mam. Holtera robionego miałam wyszło mi przez 4 dni 5 pobudzeń nadkomorowych i 3 chyba komorowych wszystko ok.

Mam niedobory wit. D, B, magnez, zaniżone żelazo. Rozpoczynam właśnie suplementować żelazo i kompleks wit. z grupy B ponieważ wyszła mi również zawyżona homocysteina mało lekarzy na to kieruję ogólna morfologia wyszła mi perfekcyjnie lecz ta dogłębna już mniej. Może sobie Pani wykonać badanie na homocysteine przyczynia się do złego samopoczucia, złej pracy serca itd

Zmęczenie głównie odczuwam w okresie zimowym bardziej lecz teraz również jestem często zmęczona, mam lekkie zaburzenia równowagi, ciężkość w klatce tak jakby od serca, bóle. Pracę mam fizyczna więc szybka męczliwość jest ale nie duża.

Pozdrawiam