Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztywnienie nóg na tle nerwowym

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam problem z którym nie mogę sobie poradzić otóż gdy się denerwuję czymś to nagle sztywnieją mi nogi i ciężko mi iść bardzo się tego wstydzę do tego trzęsą mi się ręce i wogóle.... Tym bardziej że urodziłam się trochę za wcześnie i mam z tego powodu problemy z nogami i to bardzo kiepsko wygląda boję się że mogę się w końcu wywrócić ..... to następuję gdy jestem w szkole i muszę przejść przez korytarz itd. Rodzina mówi że mi wierzy ale chyba nie do końca. (jestem dość wrażliwą osobą nerwową ) Myślę że też stąd się to bierze. Jeśli macie taki sam PROBLEM lub wiecie coś na ten temat PISZCIE.:))
Witam. Ja też mam problemy z chodzeniem - czasami w moich nogach pojawia się ogromna słabość, mam wrażenie, że nie zrobię ani kroku do przodu albo, że się zaraz przewrócę. Dodatkowo czasami mam pewne wrażenie niestabliności podłoża, nie są to klasyczne zawroty głowy ale coś zbliżonego. Przypuszczam, że moje problemy muszą być związane z nerwicą, bo byłam u neurologa ale on nic konkretnego nie stwierdził. Anetko czy byłaś u neurologa? Ważne, żeby wykluczył przyczyny fizyczne zwłaszcza, że piszesz, że cierpisz na to od dawna.
witam.Mam 18 lat i od 6 miesięcy mam także problem z nogami a właściwie z jedną noga-pod kolanem uwidoczniła mi się żyłka od od tamtej pory stopniowo z nogą zaczęło coś się dziać...zaczęła dziwnie pulsować od czasu do czasu,przeszywająco boleć( tzw. nyć ) a ostatnio ciągle mi sztywnieje szczególnie wieczorem...Czy może to być zapalenie żył??? Jeśli nie to co może być przyczyną tych dolegliwości?

Część :) mam taki sam problem jak wy! Ja kiedyś bardzo lubiłam chodzić w butach na obcasie ale dwa lata temu zaczeła mi prawa noga uciekać , jak się spieszyłam na autobus i szlam szybszym krokiem aby zdążyć. Z czasem przestałam chodzić w butach na obcasie teraz tylko chodzę już w trampkach albo balerynkach... Ale to ze mi noga uciekała to nie było takie straszne od jakiś 3 miesięcy boje się wyjść na dwór. Ponieważ obojętnie jak szybko lub jak idę to mi sztywnieją nogi. Do szkoły mam nie daleko bo dojezdżam autobusem tylko z przystanku do szkoły parę metrów mam. Ale to jest dla mnie koszmar !!! Zawsze mi się wydaje ze ktoś za mną idzie i się ze mnie śmieję ze chodzę tak... nogi mi się podginają nie mam wgl nad nich żadnej kontroli sztywnieją mi i nie mogę nic zrobić. Myślicie ze to może być od tego ze się dużo denerwuje ?

Gość miotonia

Moi kochani powinniście udać się przede wszystkim do Poradni Neurologicznej,aby wykluczyć schorzenie neurologiczne. Mi po kilku latach udało się postawić diagnozę syna chorego na miotonie z podobnymi objawami jakie tu przedstawiacie.Wcześniej lekarze sugerowali brakiem magnezu i potasu co było nieprawdą Proponuję poczytajcie na stronie Miotonia typ Beckera Forum opinię na temat tej choroby.Dopiero dobry neurolog dał na badanie EMG i się wyjaśniło.Jeżeli macie państwo jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem. piszcie na mój adres mejlowy barbarakosmala@wp.pl Pozdrawiam

Anetka ,piszesz głupoty,sztywnienie mięśni to objaw miotonii.Zrób bad.EMG oraz poziom sodu i potasu,a także CK-kinazę kreatyny i idż do poradni chorób mięśni.W internecie są adresy wszystkich tego typu poradni.A po drugie to po cosię tu ludzi pytasz,a jak ci ktos cos sugeruje,co to może być,to ty na pewno wiesz,że masz nerwicę.Proste badanie EMG od razu odpowie na pytanie czy to nie miotonia.

Gość rafal131

Cześć ja miałem bardzo podobne objawy jak wy tzn. sztywność i chodzenie jak pijany byłem u neurologa miałem rezonans i to nie jeden i co nic wszystko ok dopiero niedawno miałem emg i w diagnozie wpisał mi doktor ,że to prawdopodobnie polineuropatia i przepisał mi leki które w ogóle nie przynoszą żadnych efektów i nie wiem co już robić jak możecie poradźcie mi coś