Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Diagnostyka WPW

Gość Karolina

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Karolina
czy jeśli stwierdza się częstoskurcz przedsionkowy to czy on musi byc zaraz nawrotny????? i jak rozpoznać wpw? ja miałam holtera, kilkakrotnie ekg, echo i napisali: skłonność do tachykardii-częstoskurczu przedsionkowego, no i leki tylko podczas napadu, nie mam długich napadów ale czasem mi to preszkadza nie wiem czy mam jakieś drogi przewodzenia czy nie???? czy to znaczy że to nie wpw?????? czy ktoś kto ma wpw może opisać jak mu to zdiagnozowali???
Witaj, no więc u mnie zaczęło się tak. Nie miałem nigdy żadnych dolegliwości, a przypadkowo wykonane EKG wykazało podejrzenie zespołu prekscytacji i przerost lewej komory (miałem wtedy 23 lata). Zrobiłem wtedy USG i okazało się że jest niewielkie wypadanie płatka zastawki dwudzielnej, przerostu serca nie było. Lekarz powiedział, że nie ma czym się przejmować i zapomniałem o temacie na 3 lata. Potem z włąsnej inicjatywy zrobiłem prytwatnie próbę wysiłkową, w jej opisie lekarz napisał podejrzenie nie pełnego przeminiającego zespołu WPW. Wtedy jeszcze nie wiedziałem co to jest i zacząłem dlaej badać temat. Udałem się do przychodni przyszpitalnej i tam wykonano mi taką stymulację po połknięciu rurki, która chyba miała ocenić czy mogę mieć częstoskurcz. Okazało się, ze częstoskurczu nie wywołano ale ponoć badanie potwierdziło istnienie WPW. Potem jeszcze USG i Holter EKG, które potwierdziły istnienie bezobjawowego ukrttego WPW. W związku z obciązęniem rodzinnym lekarz postawnowił przeprowadzić ablację, której celem miała być eliminacja dodtkowej drogi przewodzenia powodującej ?WPW. Ablacja niby się udała jednak po 2 tygodniach po jej przeprowadzeniu dostałem napadu szybkiego tętna, do tego stopnia że zabrało mnie pogotowie. Lekarze nie potrafili wytłumaczyć co to było, gdyż nie miąłem akurat zapisu EKG tego momentu. Ciśnienie wtedy bardzo mi wzrosło. Potem kilka lat względnie spokój. Teraz kontrolnie robię badania EKG, HOlter EKG i lekarz, który mnie prowadzi mówi że WPW wróciło. Ma pobudzenia komorowe i nadkomorowe przedwczesne. Czasami czuję dodatkowe skurcze i napięcie w klatce. Na szczęście nie mam zaburzeń rytmu. Dodtakowo to wypadanie płatka moze też coś powodować. Ale staram się z tym żyć i nie przejmować, gdyż tego co jest nam pisane i tak nie unikniemy a lekarze to tylko ludzie i też nie zawsze im wsztko wychodzi !!!! Pozdrawiam robert 31 lat