Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Różnica miedzy ekstrasystolią a parasystolią komorową

Gość Anula

Rekomendowane odpowiedzi

ja już chodzic nie mogę- dopała mnie ciazowa rwa kulszowa...poza tym wczoraj byłam u niego i dął mi ta opinię, ale ją dopiero w domu przeczytałam i tam to słowo zobaczyłam, w wynikach holterów mam tylko o ekstrsystoli.....więc prosże moze mi ktos tak prostymi słowami powiedzieć:)
Jak to co jeszcze wymyślę? To nie ja wymyślam tylko lekrze coś mi ciągle dokładają- ja wiem ,ze ciezko moze w to uwierzyć, ale tak jest naprawdę..wyobraźcie sobie co ja czuję- tak cholernie się boję!!!!!Mi nawet każde echo inaczej wychodzi:( a się sama na nie nie pcham, tylko lekrze kierują:(
dziewczyno jestes zdrowa mloda osoba, skup sie na dziecku i mysl o szczesliwym rozwiazaniu, przeciesz co i raz piszesz co innego, gubisz sie juz we wszystkim, jak tak dalej bedziesz caly czas myslec, to niedlugo psychiatra bedzie Cie czekal, nikt Ci nie dogryza ale sa naprawde ludzie chorzy i takich glupot nie wypisuja,pozdrawiam i naprawde idz innym torem
a 12 000 doatkwych skurczy komorowych to chyba zdrowe osoby nie mają!!!!!!!!!!jak bym miałą 20, albo nawet 200 to można było o mnie mwić ,że ejstem zdrowa, a tak...... Czyli para sa gorsze tak bo blokują rytm zatokowy czy jak? Jak bym rozumiała to bym się chyba nie pytała jaka jest róznica.......
sory Anula ale ja nie rozumię ciebie. Tam jest bardzo dokładnie opisane co jest co i do czego ew może prowadzić. Różnica jest czytelna nawet dla przygłupa. Ja nie wiem albo naprwde jaja sobie z nas wszystkich tutaj robisz, albo nie wiem ograniczona trochę jesteś czy co? Nie chcę cię ani obrażać ani krytykować ale wybacz to już zaczyna być śmieszne. Współczuje twoim lekarzom.
A ja nie rozumiem osob ktore odpowiadaja na post Anuli.Ona zadala pytanie ale nie stety konkretnej odpowiedzi nie dostala tyko krytyke.Co to da ze ktos wkleil link?Do kazdej choroby znajda sie odpowiedzi w googlach ale to nie to samo co porozmawiac z ludzmi ktorzy na to cierpia.W moim przypadku to samo nikt nie potrafil udzielic mi konkretnej odpowiedzi.A co mi po linkach albo to co pisza w lekturze medycznej jak ja calkiem inaczej odczowam wszystko a co lekarz to madrzejszy.Dlugo by o tym pisac...Anula trzymaj sie glowa do gory-zeby tylko malenstwo urodzilo sie zdrowe.Pozdrawiam. ps.anulka ty sie chyba nadajesz do tych lekarzy bo dziewczyna pisze ze cos jej dolega a Ty ze ona jest zdrowa(no chyba wiesz lepiej).Ja nie doczytalam sie zeby Anula gubila sie w tym co pisze tylko wlasnie Ty piszesz jak ona urodzi a o to wcale nie pyta no i echa tez jej chyba zazdroscisz-bo jak lekarzom cos nie pasuje to robia kilka razy...
Anetko bardzo dziękuję za te ciepłe słowa, ja juz zaczynałąm watpić, zę są jacyc dobrzy ludzie na tym świecie:) Ja jestem po prostu przerażona:( Ludzie wolą pisąc ,ze to proste jak woł ta różnica niż mi to wytłuamczyć........ach...
Rytm parasystoliczny (Parasystolia) to niemiarowość pracy serca powstała w wyniku rytmicznego wysyłania pobudzeń przez ognisko pozazatokowe (ektopowe), chronione przed pobudzeniem z węzła zatokowego okołoogniskowym blokiem ochronnym. W przypadku parasystolii pobudzenia przedwczesne występują w sposób niezależny (niesprzężony) od rytmu zatokowego. Pobudzenia parasystoliczne są ektopicznymi pobudzeniami komorowymi o jednakowej morfologii zespołów QRS. Rytm parasystoliczny często jest obserwowany w ciężkich schorzeniach serca. W przypadku zawału serca lub niedokrwieniu mięśnia sercowego wystąpienie rytmu parasystolicznego może powodować częstoskurcz komorowe (VT) lub migotanie komór (VF). Ekstasystolia to nieprawidłowe, dodatkowe skurcze serca zaburzające jego rytm, powstające właśnie w prawej lub lewej komorze serca. Powstają na skutek zaburzenia „elektrycznych mechanizmów” w komórkach mięśnia sercowego na skutek m.in. napięcia układu nerwowego, niedokrwienia serca, toksyn, leków, zaburzeń elektrolitowych. Dodatkowe skurcze komorowe serca mogą także mieć tło genetyczne - nieprawidłowości w obrębie tzw. kanałów jonowych.Postępowanie diagnostyczne jak i ewentualne leczenie zależy od objawów, ale przede wszystkim od zagrożenia jakie mogą nieść dodatkowe skurcze komorowe serca- .częstoskurcz komorowe (VT) lub migotanie komór (VF). i poza tym ,że maja inny pocztek to ja nie wiem jakajest różnica dla życia, być moze ejstem tępa i dlatego prosze o wytłumaczenie...
Kochana ty sie ludzmi nie przejmuj tylko dogryzac potrafia ale udzielic konkretnej odpowiedzi to nie.Jak nie wiedza nic na temat danej choroby to nie wiem po co odpisuja na Twoj post?Moze napisz jeszcze na www.arytmiaserca.pl tam pisza osoby nie tylko z arytmia.Moze Pan doktor Ci odpowie.Sprubuj jeszcze na gazecie u Conki ale ona juz nie odpowiada jednak moze jakas osoba inna niz tu Ci napisze.
Anulak a ty masz same dobre doswiadczenia z lekarzami?Jej sprawa kto jej popogl a kto nie i do kogo ma zaufanie.Anula szuka pomocy na forum to znaczy ze ma problem ze zdrowiem. Nie wiem moze znacie sie z innych postow bo jak narazie to ja w Postach Anuli nie przeczytalam zadnego nazwisak lekarza.Powiem szczerze nie dziewie sie jej ze odbiera tak to forum bo ja tez mam troche zastrzezen.bardziej pomaga sie tu narkomanom albo alkocholikom niz ludziom chorym.Moze masz co innego na mysli a jak piszesz post a ktos inny go czyta to odbiera jako atak lub dogryzanie.Moze inaczej formuluj zdania zeby tak nie brzmialy.Anulka wiesz juz z gory jak ona urodzi to wejdz na forum ginekologiczne.
anula artykuł z którego korzystałaś Rytm parasystoliczny (Parasystolia) to niemiarowość pracy serca powstała w wyniku rytmicznego wysyłania pobudzeń przez ognisko pozazatokowe (ektopowe), chronione przed pobudzeniem z węzła zatokowego okołoogniskowym blokiem ochronnym. W przypadku parasystolii pobudzenia przedwczesne występują w sposób niezależny (niesprzężony) od rytmu zatokowego. Pobudzenia parasystoliczne są ektopicznymi pobudzeniami komorowymi o jednakowej morfologii zespołów QRS. Rytm parasystoliczny często jest obserwowany w ciężkich schorzeniach serca. W przypadku zawału serca lub niedokrwieniu mięśnia sercowego wystąpienie rytmu parasystolicznego może powodować częstoskurcz komorowe (VT) lub migotanie komór (VF). czytaj dalej w tym samym artykule W badaniu EKG załamki rytmu zatokowego i ektopowego charakteryzują się zmiennymi odstępami pomiędzy sobą oraz pojawianiem się pobudzeń zsumowanych, czyli zespołów komorowych o kształcie będącym wypadkową pobudzenia zatokowego i ektopowego (fusion beats). Rytm zatokowy i ektopowy przeplatają się wzajemnie, zależnie od tego, które pobudzenie trafia na okres refrakcji, a które na okres pobudliwości komór. Rytm z ogniska ektopowego można rozpoznać tylko w badaniu elektrokardiograficznym (EKG). Zespoły komorowe pochodzące z ogniska ektopowego mają zawsze ten sam kształt. Odstępy między nimi są wielokrotnością pewnej stałej wielkości, natomiast ich odstęp od pobudzeń zatokowych jest różny. teraz kolejny artykuł: Ekstrasystolia to inaczej dodatkowy skurcz, wynik przewiedzenia do komór dodatkowego impulsu elektrycznego. Prawidłowy rytm serca wynika z cykliczności powstawania pobudzeń w układzie bodźcoprzewodzącym serca. Skurcz przedsionków poprzedza skurcz komór. Skurcze dodatkowe wynikają z obecności specyficznych zaburzeń rytmu. Równą prace serca zakłóca impuls zwany ekstrą. W oparciu o zapis EKG możemy ocenić, czy impuls ten powstał w samym układzie bodźco-przeowdzącym (na przykład w węźle zatokowym), czy też pochodzi spoza tego układu (ektopowe źródła rytmu). Możemy także stwierdzić gdzie powstała ekstra: w obrębie przedsionków (ekstra nadkomorowa), czy też poniżej węzła zatokowo-przedsionkowego (ekstra komorowa). Na wykresie EKG widać również, czy impuls dodatkowy jest pojedynczy, czy też tworzy jakiś powtarzający się wzorzec (pary, trójki, salwy, bigeminie). Nie każde dodatkowe pobudzenie wywołuje skurcz mięśnia sercowego. Możliwa jest sytuacja, w której kardiomiocyty (komórki mięśniowe serca) nie *wypoczęły* jeszcze po skurczu wykonywanym przed ułamkiem sekundy. Stan taki nazywamy refrakcją, jest to czas w którym komórka nie może być pobudzona do pracy. Jeśli impuls dodatkowy natrafi na okres refrakcji kardiomiocytów, nie wywoła skurczu serca. Możliwy jest też skurcz hemodynamicznie pusty. Mięsień komory kurczy się, ale minęło jeszcze za mało czasu od ostatniego uderzenia serca, aby komory napełniły się krwią. Taki hemodynamicznie pusty skurcz można stwierdzić badając wypełnienie tętna w czasie ekstrasystoli. Ekstrasystolie nie muszą być dla człowieka odczuwalne. Pojedyncze skurcze dodatkowe nie stanowią żadnego zagrożenia. Zdarza się jednak, że potencjalnie niegroźne ekstrasystolie są subiektywnie bardzo źle tolerowane przez pacjenta. Opisywane są jako uczucie *zamierania* serca, *zrywania*, *wyrywania* sie w piersi, *uderzania* serca o klatkę piersiową. W takich sytuacjach podejmuje sie próby wyeliminowania zburzeń. Naturalnie, leczenie podejmuje się w każdej sytuacji, gdy występowanie ekstrasystoli stwarza ryzyko wywołania innych, niebezpiecznych dla życia arytmii (np. częstoskurcze komorowe, torsady, długie pauzy wyrównawcze itd.) teraz mini wyajśnienie ektra - to skurcze dodatkowe (różne - to wychodzi na ekg co masz za skurcze - ty masz komorowe o ile dobrze pamiętam). Najczęściej nie groźne o ile nie wywołuje innych zaburzeń rytmu. para - to niemiarowość, najczęściej dwa różne rytmy nakładające się na siebie. Czasem trwają jednocześnie czasem nie, potrafią się przeplatać itp. To też widać na ekg. teraz odpowiedź na towje kolejne pytania: - niedobór magnezu zawsze powoduje zaburzenia elektryki serca - śladowa niedomykaność zastawek jest normą dla każdego. Nie na każdym Badaniu jest widoczna. Zależy od sprzętu, lekarza, podogy, twojego zmęczenia, czy jesteś najedzona itp. To się co chwile zmienia. Tak samo jak każdy pomiar RR jest inny (zależny od zew. i wew. czynników) tak samo badania laboratoryjne. echo. ekg a nawet holter. Anula niestety ty wa każdym badaniu doszukujesz się na siłę problemu. W końcu wpadniesz w obsesję i paranoję. Ja nie twierdzę że nie jesteś chora itp ale nawet niewielką zmianę odczytujesz jak wielkie zagrozenie i niestety sama się niepotrzenie nakręcasz. W wielu postach zadreczasz pytaniami samą siebie już nie wspomnę o innych. Pytasz na każdym forum - i bardzo dobrze, ale nawet jak na arytmi dr odpowiedział ci że nic nie dzieje się u ciebie to ty dalej nie wierzysz i drążysz. Bardzo dobrze - czasami trzeba. Prof Walczak też ci nie pomógł. Najwyraźniej nic aż takiego się u ciebie nie dzieje (oczywiście poza tymi wstrętnymi skurczami), Póki co na echo nie masz żadnych zmian, więc nie zadręczaj siebie drobiazgami. Gdyby to było zagrozeniem dla ciebie czy dziecka nikt by cię w takim stanie nie zostawił. Mozę jeden lekarz czy dwóch ale nie wielu u których byłaś. Nawet twoja ginekolog by cię natychmiast wysłała na szpital gdyby uznała to za zagrożenie. Zderęczasz siebie i uwierz nie jest tak źle. A przy okzaji nie odpisuj komuś kto ma tachykardie itp że chcesz mieć takiego holtera jak on. Poznaj smak tachykardii spoczynkowej kilkugodzinnej to zmienisz zdanie. a dla Anetas - Anula regularnie pisze na arytmi jako suzuki - ludzie starają się jej odpisywać na tyle ile potrafią, nawet dr. przy okazji dla wszystkich Ludzie zbyt często zamiast użyć opcji szukaj - i poczytać innych wypowiedzi na podobne problemy bardzo często idą na skróty i pytają o to samo. A można poczytać. Niestety wszystkie fora są traktowane jako darmowy gabinet internetowy i zadawane nieraz powtarzające się pytania że lekarze zaczynją uciekać z takich for a szkoda bo tracą na tym naprawdę potrzebujący.
Tak byłam u walczaka i mam o nim bardzo złe zdanie i uważam ,że mam ku temu powody- on tylko o ablacji potafi mówić - na watku dotyczacym Walczaka napisałam wszytsko i moim zdaniem to ie świdczy o nim dobrze... ,,Póki co na echo nie masz żadnych zmian, więc nie zadręczaj siebie drobiazgami*- nie potafię żyć ze świadomoscią póki co- nie chce czekać, az te skurczybyki wyrżdza organiczną szkodę mojejmu sercu....:( Co do tachykardii- ja w ciązy tez mam epizosy tachykardii więcej niz ta osoba bo 100- i uwazam że ejst to o niebo leprsze niz e te dodatkowe skurcze, oczywiscie takze nie przyjemne , ale lepsze. Poza tym tachykardie o wiel lepij się leczy niz dodatkowe.... Nie wiem dlaczego sa na tym forum dwie osoby, które drażnię......jestem niespokojna, zrozpaczona i nie umie m normlanie żyć...nie potrafię..... Poza tym dr Koźluk nie napisał ,że nic się ne dziej u mnie tylko, że nie zagraża to mojemu życiu, a to różnica i to duża........ Ach ....jesli kogoś denrwuje to co ja piszę niech nie czyta- proszę bardzo o to!!!!