Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ropiejąca skóra na głowie po ogoleniu i opalaniu

Marcin79

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w temacie mam problem bo 2 dni temu ogolilem sobie glowe na *0* maszynka do wlosow (odkrylem ze mam niesamowity łupierz) pozniej kapiel, na drugi dzien poszlismy z znajomymi na plaze sie opalac,oczywiscie nie mialem nakrycia na glowe...Wszytko bylo ok.po powrocie do domu,cieply prysznic mycie glowy i pozniej nakremowanie miejsc opalonych i glowy, kremem.Dzisiaj wstalem rano i sie przerazilem na glowie mialem cos jak lupiez,jak dziesiatki grudek zoltych ktore jak sie dotknelo to ciekla z nich maz cos jak:ropa w kolorze bezbarwnym.Wspomne jeszcze ze na plazy wiatr *niósl* piasek,pyl - moze to spowodowalo ropnienie *lysej*glowy?Proszeo rady czym to zniwelowac,mascie,wywary,szampony a moze samo przejdzie?Czy taki stan jest grozny dla zycia,zdrowia? jestem poza granicami kraju i uslugi lekarskie sa drogie i bardzo slabej jakosci.
Gość abisynka
może być to reakacja na słońce - te zmany z płynem. teoretycznie powinno swędziec. podobnie wyglada uczulenie na słońce (mi tak się robi na dekolcie czy ramionach). jeżeli to uczulenie na słonko to się za kilka dni wygoi ale trudno powidzieć czy to na pewno to. może to być np zapalnie skóry (np łojotokowe zapalenie skóry) spórbuj to zasuszyć. nie smaruj żadnym tłustym kremem czy oliwką. umyj letnią wodą z mydłem ale takim najdelikatniejszym. delikatnie osusz starając się nie rozdrapywać. i zobacz czy nie zacznie się poprawiać. jak będzie dlaje się barbrać to nie ma na co czekać tylko udać się do dermatologa (ew innego lekarza). są różnego rodzaju maści od antybiotykowych po sterydowe - ale je stosować bez lekarza nie polecam bo można sobie jeszcze większą krzywdę zrobić. możesz ew podejść do apteki i zapytać o rade farmaceute pozdrawiam abi
Gość Marcin79
Dzieki Abisynka. Dowiedzialem sie od lekarza ze to sa oznaki poparzenia - te bable. Sugerowal mi zeby przemyc te poparzenia *zolte bable z ropa* alkoholem i tak wlasnie zrobilem,przemylem glowe tamponami nasaczone vodka,zdrapujac czasami te strupy.Kiedy oczyscilem cala glowe z tych narosli wypelnionych ropa i osuszeniu glowy, nalozylem taki preparat BurnShield - hydrogel.Ten preparat w postaci spraju stworzyl taka oslonek od infekcji i zalagodzil bol, poparzenie.Kupilem jeszcze taki preparat w spraju:Burneze produkt UK.Czy mieliscie podobne sytaucje z poparzeniem, jak sobie radziliscie, czy robiliscie jakies oklady,myliscie glowe pod bierzaca woda...itp. Pozdrawiam