Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiomiopatia rozstrzeniowa i lęk przed śmiercią

Nysia

Rekomendowane odpowiedzi

Pawelek 12... Ty masz wszczepiony rozrusznik czy ICD? Ile diod masz wszczepionych? Bo mi troche dziwne ze masz inplant i w dalszym ciagu arytmie. Arytmia to jest bardzo powazna smiertelna choroba. I po to zrobili z nas robokopow :D zyby tego nie bylo jak mniemam :) Pozdrawiam P.S U mnie jest cieplo. Jak zwykle zimy u nas nie ma :( Byl snieg ale ino na jeden dzien :(

Witam Z tego co piszesz to objawy (tak mi sie wydaje) wskazuja na arytmie no bo przecierz na chlopski rozum biorac arytmia tzn. nieregularne bicie serca. Ale bardzo mnie dziwi ze masz takie objawy. Mysle ze powinienes porozmawiac z lekarzem i moze wystarczy zmiana oprogramowania bo ten program co masz reaguje troche wolno. Tak mi sie wydaje. Bo moj kardiolog wypytywal sie mnie jak sie czuje i jakby cos to moze w kazdej chwili zmienic ustawienia. Mi wszczepili CRT-D (3 elektrody) bo miałem bardzo poważna arytmia. Tak mowili. W szpitalu bylem monitorowany 24godz. na dobe i nawet mi doktor pokazal mi na wykresie momenty ktore zagrazaly mojemu zyciu a do tego mialem arytmie miedzy lewa a prawa komora. Serce nie bilo tylko sie kolysalo. Tak mi mowili. A wracajac do tematu dzisiaj gdy juz mam ICD nie odczuwam zadnych dolegliwosci. Czasami tylko lekki bol po lewej stroni tak jakby pod zebrami. (na dole) A tak po za tym to juz nawet wskakuje na pietro po schodach i nic mi nie ma :) Pozdrawiam

Hej Giedorek Ja na razie nie mam kardiowentera a to, że mam arytmię wiem tylko z wyniku holtera,który miałam robiony 1 raz. Wyszło mi 22201 tachykardii w badaniu i skurcze komorowe i nadkomorowe ale w małej ilości. Ja mam problem z wysokim pulsem, bo choć biorę betabloker to ciśnienie mam niskie a puls szaleje. Najczęściej jak objawia się to ściskanie za gardło to właśnie z rana i gdy mierzę puls to mam ponad sto wtedy. To tak jakby mnie ktoś w czasie snu gonił:) i budzą mnie mocne uderzenia serducha aż po samo gardło. W sobotę idę do innego lekarza, który leczy w ŚCCS w Zabrzu. Zobaczymy co on mi na to powie. Ja to jestem taka, że muszę wszystko wiedzieć i chcę się leczyć u takiego lekarza, który mi będzie wprost mówił co jest grane, a nie ,że sama szukam odpowiedzi w necie co to takiego kardiomiopatia.

No hejaka asia76 Ja na obnizenie pulsu biore Carvedilol 25mg, i Perindopril (Erbumine) 4mg 2razy dziennie no i mam jeszcze Inspra (Eplerenone) 25mg 2razy dziennie oraz tzw. wather tablets Furosemide 2razy po 80mg i Bendrofumethiazide 2.5mg 1raz dziennie. Szczerze nie odczuwam zadnego przyspieszonego pulsu Gdzies tu na forum czytalem ze Carvedilol czyni cuda. Pozdrawiam

Gość konsultant

Miałam bliską osobę chorującą na kardiomiopatię, chodzi o mojego męża. Chorował przez osiem lat. Na początku był bardzo pozytywnie nastawiony i jego serce wróciło do normy, ale niestety zaniedbał leczenie. Choroba powoli niszczyła jego organizm i niestety zmarł ponad 3 lata temu. Nie chcę nikogo straszyć, ale proszę myślcie tylko pozytywnie i dbajcie o siebie. Myślę, że kardiologia w naszym kraju jest na wysokim poziomie i wystarczy tylko dostać się do dobrego specjalisty. Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia, zdrowia i tylko zdrowia. Jest bezcenne!!!

Hej witam mam pytanie ja równiez mam kardiomiopatię roztrzeniową frakcja jest 23 % byłam w aninie zmienili mi leki po których się źle czuję lekarz powiedział że trzeba wszczepić rozrusznik , strasznie sietego boje prosze napiszcie jak przebiega zabieg i czy nto po zabiegu boli i jak długo

Witam wszystkich przedmówców, rozumiem doskonale wasze obawy i wasz, jednak pamiętajcie że już trochę chociaż przeżyliście , moj Synek trafił do szpitala który miał 8 miesięcy i zdiagnozowano te przeklęta chorobę , EF 10% , jesteśmy tu już pół roku, na tę chwilę po wszystkich lekach które przyjmowal, nie było poprawy, wykonano operację , banding pnia tętnicy, mianowicie zmuszenie prawej komory do wiekszej pracy , żeby prawa siła swojego skurczu  pracowała za lewą, efekty póki co są bardzo słabe Synek ma teraz 14 miesięcy. Ja rozumiem że wam wszystkim ciężko, ale co ja mam powiedzieć, jak Moj Syn w życiu nie przeżył jeszcze nic, tylko pół swojego życia leży w szpitalu😞 najgorsze że jesteśmy na liście do przeszczepu serca , wygląda to tak jakby było nie uniknione 😞 a pragnę poinformować wszystkich że serce przeszczepione nie jest na całe życie , może wytrzymać parę miesięcy, parę lat, nawet i 15-20 lat, ale tego nikt nie wie , to jest przykre, wy macie już ponad te 30 lat i chodź trochę w życiu widzieliście i przeżyliście, wiele w życiu źle się dzieję, ale proszę mi wierzyć , chore dziecko i to do tego stopnia, jest to ból nie do opisania , rodzic nie może znieść , patrzeć i pogodzić się z tym wszystkim...