Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiomiopatia rozstrzeniowa i lęk przed śmiercią

Nysia

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry kardiolog rozpozna poprzez echo kardiomiopatię. Jednak podkreślam dobry, bo ja zaliczyłam 2 razy szpital i każdy z kardiologów podejrzewał zawał oraz chorobę wieńcową. Nawet zrobili mi koronarografię i to niepotrzebnie jak się okazalo. Ja poszłam prywatnie do gabinetu takiego gdzie przyjmują tylko specjaliści z ŚCCS w Zabrzu i dopiero tam rozpoznano chorobę.

Hej, Hej Zuzanna78 U mnie na razie w porządeczku. Badanie kontrolne mam 18 lutego i już spisałam wszystkie pytania jakie mam do lekarza. Tym razem idę do innego kardiologa. Zobaczymy co powie na temat mojej choroby. Ciekawa jestem jakie teraz mam EF. Co ile czasu robisz badania kontrolne? Mi mówili, że wystarczy co rok ale wolę to kontrolować częściej. Idę też do innego lekarza po to żeby zasięgnąć opinii innego specjalisty. Wiesz, trochę niepokoją mnie te kłucia i szczypania jakie odczuwam Sama nie wiem co to? Kiedyś myślałam, że to może arytmie tak się odczuwa. Pozdrawiam

Witam wszystkich ;-) ciekawe rzeczy tutaj piszecie , też mam kardiomiopatie, EF 40% na początku choroby wynosiło 14-17 % stan obecny mam dobry, czuje się dobrze itp. lecz na zmianę pogody różnie reaguje czasem są dni że nie wstaje z łóżka. Jaką mieliście frakcje po rozpoznaniu choroby? na początku mojej choroby obstawiali zawał ale byłem za młody (18lat) i byłem 20 dni w szpitalu gdzie po 2 tygodniach powiedzieli mi że to kardiomiopatia rozstrzeniowa.Pozdrawiam ;-)

Witaj Pawelek :) Ja byłam w nie najgorszej formie i dowiedziałam się o chorobie przypadkiem :). Honorowo przez lata oddawałam krew i pewnego razu lekarz przed pobraniem *coś* u mnie wysłuchał. Skierował do kardiologa i tam stwierdzono u mnie przy pierwszym usg w życiu kardiomiopatię. Moje EF wynosiło wówczas 30%. Pogoda ma niestety duży wpływ na nasze samopoczucie. Pozdrawiam :)

Cześć Pawełek U mnie jak rozpoznano kardiomiopatię to moje EF wynosiło 38%, z tego zaliczyłam 2 razy szpital,bo stale w ekg pokazywało zawał. Miałam wtedy 34 lata i też uważali, że jestem za młoda na zawał. Zrobili mi nawet koronarografię w szpitalu. Jak się okazało byłam najmłodszą pacjentką w Rybnickim szpitalu, której robili koronarografię. Później skierowano mnie na rezonans serca i dopiero wtedy potwierdzono podejrzenia, że to kardiomiopatia. Ja nawet nie wiedziałam co to takiego. Odebrałam wynik,wsiadłam w samochód i do domciu szybko,żeby sprawdzić na kompie co to takiego. Gdy przeczytalam na temat tej choroby to z początku jakoś nie dowierzałam,ze może być aż tak źle. Poprosiłam więc o konsultację mojego zwierzchnika z pracy, by pokazał mój wynik swojemu bratu, gdyż jest lekarzem, no i się dowiedziałam, że jest źle! Gdy przekazano mi informację, to myślałam, że ucieknę z pracy! (akurat byłam w pracy). Parę dni płaczu, pytania dlaczego mnie to spotkało. Dziś już nie martwię się tym aż tak bardzo. Postanowiłam dalej żyć tak jak dawniej i nie dać się okropnej chorobie czego i Tobie życzę! Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka

Witam Zuzanne, Giedorka oraz Pawełka Postanowiłam, że od dziś będę się logować:) U mnie też mroźno i nie ma się ochoty wychodzić z łożka a co dopiero z domu. Jednak nie ma wyjścia i trzeba chodzić do pracy. Zawsze jak wychodzę z domu to powtarzam hasło *do pracy rodacy* :), wtedy i moja córka śmieje się ze mnie. Samopoczucie u mnie w miarę ok, nie narzekam na razie. Oby jak najdłużej mi dopisywało! Pozdrawiam Was ciepłoooo:)

Witajcie zmarzluszki! U mnie też zimno i bez niespodzianek z rurami, za to niespodzianke robi mi serducho z rana, bo mnie budzi.Czy Wam też sie zdarza, ze serducho Was budzi a puls ponad setkę po przebudzeniu? Mnie to aż za gardło ściska wtedy. Godzinę to trwało:( Pewnie tak odczuwa się arytmię.... w sumie to nie wiem jak ale mnie coś za gardło ściska i cała się wtedy trzesę tak jakby z nerwów a wcale nerwowa nie jestem wtedy.wrrr Jak odczuwacie arytmię?