Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętno w sporcie

Marek W

Rekomendowane odpowiedzi

Co to oznacza, kobieta, 40 lat, w sporcie. Tętno spoczynkowe 50/55, podczas wysiłku, nawet małego szybko wkręca się w poziom 130/min. Przy większym i maksymalnym osiąga do 180/min i tak trzyma.Zeby się "wyciszyć" do 130 musi niemal stanąć. Ciekawi mnie dlaczego wchodzi na tlenowe tętno jak tylko "palcem w bucie kiwnie" i trening od małego wysiłku do dużego wytrzymałościowego to praca w tętnie między 130 a 170/175. Znaczy raczej na wysokich parametrach. Czy jest powód do zmartwienia, czy coś mi się ubzdurało? 🙂

Marek 

12 godzin temu, Marek W napisał(a):

Czy jest powód do zmartwienia, czy coś mi się ubzdurało?

Absolutnie nie jest to powód do zmartwienia. Tętno 180 dla 40 letniej kobiety jest to blisko HR max (220 - wiek) i jest to bardzo dobry wynik. Tętno spoczynkowe poniżej 60 jest również bardzo dobrym wynikiem wskazującym na wysoki poziom wytrenowania. Aczkolwiek tętno jest cechą bardzo indywidualną każdego człowieka dlatego ważniejsza jest reakcja organizmu na wysiłek czyli np. w czasie biegu nie czuje dużego zmęczenia - jestem w stanie z kimś swobodnie rozmawiać i biec dalej ... powodem do niepokoju jest powtarzający się przy każdym treningu silny ból za mostkowy. U kobiet dodatkowo duże znaczenia ma poziom hemoglobiny, który z reguły jest niższy niż u mężczyzn i dodatkowo lubi się wahać.

Poza tym myślę, że raz w życiu warto sobie wykonać próbę wysiłkową gdzie poza tętnem/EKG wielokanałowym bada się również ciśnienie tętnicze + ECHO serca - są to stosunkowo łatwo dostępne i niedrogie badania.