Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiana ciśnienia na wyższe i wahania pulsu

Gość KarM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam pewnien problem z ciśnieniem, Zawsze miałam bardzo niskie ciśnienie, w granicach 100 110/ 70, zdarzalo się nawet niższe. Ostatnio moje ciśnienie wynosiło: 153/83, 162/88 przy pulsie w granicach 86, lub ciśnienie w normie: 123/80, 130/87 ale skaczący wysoki puls: 123, 145. To są wyniki mierzone w ciągu ostanich 5 dni, od wtedy kontroluje ciśnienie, bo wtedy dowiedziałam się , że coś z nim nie tak (jestem honorowym dawca krwi, i własnie ostatnio mi nie wzieli krwi z powodu zbyt wysokiego pulsu w trzech pomiarach w odległości kilkunastu minut, po stanie spoczynku). Od dłuzszego czasu mam także bóle głowy (nazwałabym je już chronicznym bólem głowy), wahania temperatury ciała, nagłe poczucie duszności, za chwilę lodowate dłonie i stopy (zdarzało mi się mieć lodowate stopy leżąc pod puchowa koldrą i w welnianych skapetach). Chciałabym się dowiedzieć, czy jest mozliwe , aby człowiek za zycia z niskocisnieniowca zmienił się w wysokocisnieniowca, czy tez może zachorowałam na coś? Dodam, że nie zmieniłam stylu zycia, aczkolwiek nie wykluczam, ze może byc to coś związane ze stresem. (Jesłi tak, to czy jest prawdopodobne, że samo przejdzie?) Jestem zapisana do lekarza za parę dni, ale chciałabym wiedziec, czego mogę się spodziewać? i czy są może jakieś sposoby *ziołowe* na uspokojenie cisnienia, przynajmniej do czasu wizyty u lekarza??