Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Serce a sterydy

Gość Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mariusz
mam pytanie jakie uszkodzenia serca moga powodowac sterydy, bralem sterydy dosc duze dawki teraz odczuwam dyskomfort ze strony serca czuje klucie w sercu, mam puls w granicach 102i czasami wyzej, mialem tez dosc dluga palpitacje serca. czuje ze moje serce jest duze ciezko mi to opisac ale jak klade sie spac nie moge lezec na lewej stronie bo bicie serca mi przeszkadza
Gość Mariusz
Dzięki za odpowiedź, nie wiem czy te objawy powinny wzbudzać moje zaniepokojenie. Sadze ze mam powiekszone serce bo jego bicie czuje praktycznie na calym sobie, jak sie poloze to widze jak pulsuje czuje w lacach i slysze w uszach bicie. Mialem w dodatku ta palpitacje ktora trwala ok 30 min nie wiem co powinienem z tym zrobic i jakie ma to moze byc zagrozenie
Gość BARBARA
idz do lekarza internisty na poczatek, niech ci zrobi EKG lub skieruje na echo serca lub EKG wysilkowe a potam do kardiologa, nie denerwuj sie ja tez czuje bicie serca wszedzie w brzuchu, w glowie i uszach, zrob badania a co do tych palpitacji to opisz je jak to wygladalo co czules? pozdrowienia
Gość Mariusz
Mam 21 lat ale troche w zyciu moje serce bylo tym wszystkim obciazone, palpitacja wygladala tak ze zaczolem robic pompki zrobilem z 20 i zle sie poczulem serce mi tak bilo ze widzialem je doslownie przez chwile zrobilo mi sie ciemno przed oczami polozylem sie, dlonie i stopy zrobily mi sie lodowate caly sie spocilem i pojawil sie bol glowy wszystko trwalo ok 30 minut pozniej czulem sie jak bym przebiegl maraton i cala noc kulo mnie serce, mialem jeszcze moze 2 razy ale takie malutkie praktycznie nie odczuwalne.Pojde na to EKG a co myslisz o USG?? to badanie nie jest lepsze??
Gość Mariusz
Czasu nie cofne, chce tylko wiedziec czy to powazne i jakie moga byc konsekwencje tych dolegliwosci czy moge dalej uprawiac sport. Nigdy nie mialem palpitacji nie wiem jakie sa tego przyczyny i czy powoduja uszkodzenia serca.
Gość Adam 1984
tak sie sklada ze tez trenuje na silowni. napisz co brales jakie dawki i jaki okres czasu. nadmierne dawki saa powoduzja zageszczenie krwi przez to ze zlepiaja sie plytki krwi, serce jest obciazone bo gesta krew trudniej sie tloczy i rosnie, tak dochodzi do przerostu. pozdro
sterydy anaboliczne powodują zatykanie żył w koło serca choresterolem, podwyższone cisnienie tętnicze(2 z 3 powodów powstawania miażdżycy). Istnieje ryzyko zwężenia *światła* żył wieńcowych i przez to ryzyko zawału. Mogą też powodować zaburzenia rytmu serca bo silnie zaburzają gospodarkę mineralną odpowiedzialną za rytm bicia serca (coś w ten deseń).Nie jestem kardiologiem :). Mogę sie trochę mylić(ale nie dużo). Proponuję żebyś zrobił *Echo serca* -jest najdokładniejsze chyba. Pozdrawiam!

Ja mam to samo co ty palpitacje i wogóle boje sie że umre serce mi tak dziwnie biło jak by chciało a nie mogło byłem u kardiologa zrobił mi ekg i powiedział że wszystko dobre mam... teścia polskiego brałem... co dwa dni brałem strzała i tak wziąłem ze 45-50 zastrzyków to było w zeszłym roku przytyłem w huj a jak przestałem brać to przestałem ćwiczyć i schudłem ale troche zostało to było w zeszłym roku mam 17 lat...jak ktoś coś wie to proszę o podpowiedz bo już niewiem co mam robić a z dnia na dzień jest coraz gorzej...

Jestem w trakcie cyklu i musze go przerwac dolegliwosci mam podobne do pozostalych silne bicie serca podwyzszone cisnienie poracha jest to tak uciazliwe ze mam juz dosyc chodz jestem na niskich dawkach tescia i deki ide jutro do lekaza bo leki na nad cisnienie nic mi nie daja :|

Gość MADRY POLAK

Naczytaliscie sie o skutkach ubocznych saa i teraz macie urojone bóle serca a w wieksosci przypadkow zrobicie ekg echo itd i lekarz powie ze z sercem wszystko ok .odrazu wam mowie ze nie bierzcie wiecej towaru bo za kazdym razem bedziecie nasłuchiwali symptomow *bolu serca* (serce nie boli bo nie jest unerwione) i nawet jak go nie bedzie to i tak sobie wmowicje ze jest zle .Ale polecam miec pod reka akard lub glupia aspiryne ZMNIEJSZY SKUTKI ZAWAŁU.