Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie przy regularnym braniu leków na nadciśnienie

omega24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 24 lata od roku lecze zarzywam leki hipotensyjne, od października lecze się w Specjalistycznej Poradni Przyklinicznej w Bydgoszczy jednak nie przynosi to dlugotrwałych efektów... Wykonano mi m.in badania krwi i moczu, usg tętnic nerkowych, echo serca jednak wyniki były dobre. Obecnie biore leki 2 razy dziennie- rano: Bisocard 5mg, Vivace 10 mg i Hydrochlorothiazidum 12mg; wieczorem Amlozek 10 mg i Bisocard 2,5 mg. Przy tych proporcjach leków ciśnienie w miare się unormowało - osiągało wartości w granicach 120-140/70-90, jednak nie trwało to zbyt dlugo. Po 1,5 miesiąca leki tak jakby przestały działać i ciśnienei znowu znacznie się podniosło. 2 dni temu mialam holtera ciśnieniowego, średnia wartość z calej doby to 140/77. W ciągu doby pojawiło się 5 skoków ciśnienia do ponad 200/140 z czego najwyższy to 222/160. Jednak lekarz rozklada ręce i wysyła mnie do neurologa gdzie musze czekać na wizytę 5 miesięcy... Poza wysokim ciśnieniem drętwieją mi kończyny, najczęściej ręce podczas snu do tego stopnia, że nie mam w nich czucia. Ponadto mam częste bole i zawroty głowy, uczucie duszności, problemy z koncentracją i częste skórcze stopy. Nie wiem czy to ma jakikolwiek związek z nadciśneniem czy to odrębna sprawa. Może ktoś ma podobnie? Proszę o radę
Te skoki ciśnienia sa niepokojące, nie powinno ich byc przy dobrze dobranym leczeniu hipotensyjnym. Czy była Pani diagnozowana w klinice hipertensjologii? Przy tego typu skokach konieczna jest diagnostyka w klinice referencyjnej, trzeba wykluczyć choroby nadnerczy. Pozdrawiam Gabi
Widzę,że Pan jest z Bydgoszczy. Klinika referencyjna znajduje się w Szczecinie przy Unii Lubelskiej. Proszę wziąć od lekarza rodzinnego skierowanie do Kliniki Hipertensjologii. Przy takich skokach ciśnienia powinien Pan zrobić to szybko. Czas oczekiwania na przyjęcie jest ok. 1-2 miesiące. Prosze nie zostawiać tej sprawy własnemu biegowi, tylko zacząć działac już teraz. Jest Pan młodym człowiekiem, a skok ciśnienia do takich wartości ja u Pana może skończyć się źle. Pozdrawiam gabi
Gość abisynka
dużo leków bierzesz a efekt faktycznie słaby. może się przyzwyczajasz do leków? przydało by się też w tej klinice zrobić badania w gierunku guza chromo... (coś nawzy do końca nie pamiętam) on może być nawet milimetrowy a dwać skoki RR. sama się lecze na nadciśnienie w poradni nadciśnieniowej i efekty też różne. biore amlozek 10 mg rano plus spironol 100 mg i ok 17 amlozek 5mg i spironol 100mg. zastanawiają mnie te drętwienia kończyn podczas snu - ja też to mam. wystarczy że lekko ucisnę zwłaszcza leżąc na boku i zaraz drętwieje. wybudzam się z okropnym bólem kończyn moze to naczynia poszły od ciśnienia? będe teraz we wtorek u hipertenskologa to jego dopytam. też byłam kierowana do neurologa w celu wykluczenia choroby naczyniowej - ale tam nic nie wyszło. dodtakowo mam drętwienia i palenia skóry pod wpływem niewielkiego ucisku. moja dr rodzinna mówi mi że to własnie jest spowodowane długotrwałą tachykardią i nadciśnieniem. mam nadzieje że jednak to nie od tego. trzymam kciuki i jak najszybciej staraj się o miejsce w klinice skoro leki tak słabo działają bo to bardzo ważne pozdrawiam abi
Cieszy mnie ,że mogłam pomóc. Klinika hipertensjologii słynie z doskonałej diagnostyki nadciśnienia. Tym bardziej w tak młodym wieku. Jak już pisałam tak wysokie wartości ciśnienia pomimo przyjmowania leków mogą świadczyć o nadciśnieniu wtórnym. Ale to wyjdzie w szpitalu. Pozdrawiam Gabi
Męczę się z nadciśnieniem od 2 latek i nie mam już siły biorę betaloc 50 , carvedirol , premessa , verospiron i furosemid a pisk w głowie nie odpuszcza , mimo brania leków ciśnienie skacze nawet do 217/170 a wtedy jest paskudnie , standartem jest 180/120 to wszystko doprowadziło do niewydolności serca , niedokrwienia , kardiomiopati i innych zaburzeń serca , problemów z nerkami . Idę do szpitala na badania ale jakie to nie wiem , mam nadzieję że będzie lepiej :-) Dochodzę do czterdziestki nie mam nadwagi i prowadzę całkiem normalny tryb życia , chciałbym dostać się na ten oddział i unormować to wszystko!!, a jestem ze szczecina. Omego 24 jestem ciekaw czy Tobie pomogli i jakie badania robili w szpitalu . Pozdrawiam
czytam to co wy młodzi tu piszecie i zaczyna mi serceboleć,że tak cierpicie. ja mam 60 lat i choruje od 4 na nadcisnienie. biore leki i jest dobrze przez miesiąc dwa 13068 czy 140 n 90 ale nagle mam takie 190]100 i cała drżę. wołam pogotowie bo saobie nie radzę. pomagają. pożniej znowu jest dłuższy czas dobrze i znowu powtorka 200]100 i znowu pogotowie. ale u mnie działa na niekorzysć lęk, strach nie do opanowania. obecnie lekarz przypisał mi inny lek valzek, ponoć super mocny i dobrze trzyma. w 1 dniu wyskocxzyło 16080, w drugim bylo mnirejsze... czekam aż on zadziała. biore sama do tego hydroxizinum uspokajajacy albo 5 mgrelanim.... może ktos z was ma doświadczenie z tym nowym lekiem valzek?
WITAM.mój tata ma nadcisnienie od45 roku życia dziś ma 68 lat i jest 12 lat po bajpasach.wiem ze bierze regularnie leki obniżające cisnienie.nigdy nie mozna przerwac brania leku jak wydaje sie nam ze cisnieie jest dobre to rano nie wezme sobie tabletki.błąd.mam w rodzinie osoby które robią to nagminnie po co mam brac jak dobre mam cisnienie no i własnie raz na jakis czas wzywają pogotowie.dawkę mój tata ustalił sobie sam niestety bo inaczej sie nie dało do szpitala nie wezmą zeby dopasoac odpowiednia dawke.bierze tez leki rozrzedzające krew i spowalniajace bicie serca jak mówił lekarz po co serduszko ma tak pracowac tetno od tych leków ma 50 a cisnienie wrecz idealne.ale od 12 lat bierze tez relanium 5 2 razy dziennie jest cholerykiem szybko sie irytuje.pozatym jak kiedys miał wysokie cisnienie 160-220 nic nie odczuwał ani szumu w uszach bulu głowy nic zwyczajne samopoczucie i gdyby nie aparat do mierzenia cisnienia nawet by nie wiedział.pozdrawiam.