Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca, bardzo duży puls i wysokie ciśnienie po wysiłku

Gooral

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od 2 tyg zmagam sie z pewnym problemem z sercem. Od małego uprawiam jakiś sport czy to bieganie czy piłka nożna a od 1,5 roku trenuje na siłowni i jak dotąd wszsytko było w porządku, nie miałem żadnych problemów z sercem. Przez 2 tyg brałem dośc mocne odżywki wspomagające trening na siłowni a mianowicie coś takiego przed treningiem :http://www.nanovapor.pl/sklad.php oraz po treningu : http://anabolichalo.pl/product_info.php. Kiedy wróciłem z treningu na siłwoni wypiłem odżywke i po 30 min zaczęły dziać się dziwne rzeczy : pobudziłem się bardzo, skoczyło ciśnienie i nagle poczułem się słabo jakby objaw hipoglikemi ( już wcześniej u mnie występował z 3 razy do roku najczęsciej na wiosne, ale to chyba normalne) a moje serce zaczęło wariować. Puls skoczył prawie do 180 uderzeń na minute a ciśnienie wynosilo 170100. Szybko spożyłem jakieś cukry plus magnez oraz wypiłem minerały. Po 10 min puls spadł po czym znowu wzrastał z tym, że juz wahania były mniejsze aż wkońcu po 2h wrócił do normy. Na 2 dzień zrobiłem badania krwi i wszystkie były wrecz idealne tylko cholesterol nieznacznie przekroczony bo 215. Przez 2 dni serce lekko mnie bolało czasami ale potem ustapiło i czułem sie normalnie. Po tygodniu postanowiłem zrobić lekki trening na silowni (już bez odżywek które odstawiłem tydzień wcześniej ) i po niezbyt długim treningu znowu serce zaczeło latac i znowu po spozyciu magnezu i minerałow ustapilo. Nastepnego dnia czułem sie normlanie ale poszedłem do poradni i ponownie wykonałem badania krwi plus cukier tarczyca mocz i ekg. Krew pod względem morfologicznym znowu idealnie tarczyca w normie mocz w porządku i ekg też, natmoiast miałem bardzo niski poziom cukru bo 50 a po jedzeniu 62. W ostatni piątek po lekkim zmęczeniu ( długa podróz, chód około 4km z torbami) znowu serce zaczeło latać bardzo szybko. Zgłosiłem się na pogotowie tam zrobiono mi ponownie ekg oraz elektrolity. W Ekg wyszło tylko kołatanie serca a wyniki krwi jak i elektrolity były na bardzo dobrym poziomie. Po podaniu mi kroplówki zostalem wypuszczony do domu a Pani Doktor poiwedziala, żebym odstawił odżywki i pił dużo wody bo jestem lekko odwodniony. Od wtedy puls jest na dobrym poziomie ale czuje jak mi serce bije i jak np. ide spać to czuje jak rusza się moje ciało i czasami taki lek. Boje się podejmować jakiegoś wysiłku bo znowu może mi zacząć latać serce. Teraz nie wiem co może być przyczyną tego kołatania ?? Czy zrobić jakieś dodatkowe badania czy poczekać bo może jeszcze działaja odżywki na organizm ?? Prosze o jakąs rade :) Z góry dziekuje Pzdr
Mam podobne obiawy. Ponoć jest to jakaś niewielka wada płatka zastawki dwudzielnej. Jeden z tych płatków wiotczeje podczas wysiłku i występuje nieszczelność co powoduje te częstoskurcze. Może to być spowodowane zaburzeniem elekrolitycznym. Ponoć nie jest to wada niebezpieczna(jak występuje tak rzadko). Te napadowe częstoskurcze ponoć nie są niebezpieczne. Przed treningiem proponuje łyknąć ze 3 asparginy(magnez i potas) ale najpierw zapytaj lekarza.
Byłem na echu serca i lekarz stwierdził, że mi wiotczeje płatek zastawki mitralnej. Fala zwrotna bardzo mała. Kazał zażywać mi magnez. Kupiłem asparaginian i biorę 1 tabletke dziennie ale nie widze, żeby przynosiło jakiś pozytywny rezultat. Z objawów to czasami boli mnie klatka w okolicy serca ale najgorzej jest po duzym wysiłku fizycznym a mianowicie około od 1h do 3h kiedy już wypoczne po wysiłku czasami mam taki dziwny ucisk w sercu i uczucie jakby coś je ściskało a te miało peknąć lub się zatrzymać (bardzo dziwne uczucie). Nie wiem czemu to występuje tyle godzin po wysiłku ?? No i czesto serce mi bije bardzo mocno czuje każde uderzenie a jak leże to w okolicy pępka czuje taki puls jakbym tma włąsnie miał serce. Bardzo dziwna sprawa, co mogę jeszcze zrobić abym mógł normlanie robić jakiś wysiłek większy ??
Gooral, ja sobie wlasnie na silowni *zepsulem* serducho milem jakies 21-22 lata dokladnie poczatkowe objawy jak u Ciebie. Ja dodatkowo uprawialem boks. Tez mam wypadanie platka zastawki mitralnej moja rada zdecydowanie powiedz silowni NIE, jezeli lubisz sport jak ja to plywanie, rower, narty itp. zadne sporty silowe i zadnych odzywek. (mocny alkohol tez nie wskazany) No i generalnie dbanie o zdrowko :)
witam, mam coś podobnego, po sylwku zaczeło mnie bolec koło serca ale nie cały czas tak jakby usick, obok serca, bo wysiłku nie boli ale czuje że cos jest nie tak. Jak lerze i się przekręcam w tedy jest najgorzej, jakby serce ze mną się przesuwało, w czasie dnia tego nie odczuwam tak bardzo, niekiedy wogóle nic nie czuje ale w nocy trudno jest. Co to może byc?? mam wadę kręgosłupu krzywy+zwyrodnienie ale na dole, może to od tego coś usiska??
Mam te same objawy co gooral tylko że od pażdziernika 2009 gdy trafiłem do szpitala po częstym piciu i zarzyciu amfetaminy.Od tamtego czasu staram sie dbac o siebie biegam itp rzeczy.Chciałem zapytać czy to można wogóle wyleczyć?
Gość Doswiadczony

Ciśnienie Ci skoczyło bo amerykanie pchają do środka bóg wie co. Podejrzewam że w składzie jest : 1,3-dimethylamylamine Duża dawka kofeiny Pseudoefedryna, oraz substancje takie jak w większości środków tego typu: Różne formy kreatyny,różne formy argininy(rozszerza żyły),oraz inne związki podnoszące wydolność organizmu-odp jest prosta nigdy nic nie brałeś,a ten środek naprawdę jest *ciężki* co spowodowało stany lęku. Uważajcie z tymi dopalaczami przed treningowymi!!!

Gooral ja miałem identyczny problem.Też chodziłem na siłownie i brałem odżywki i po jakimś czasie miałem identyczne objawy.Myślałem momentami że już po mnie i dostane zawału do tego doszły problemy z oddychaniem - miałem wrażenie że się duszę,oddychałem ale tak powietrze nie było z tlenem tylko sam dwutlenek,takie powietrze ale bez tlenu.Poszedłem z tym do kardiologa.Dostałem holter i zrobili echo.Wyszło,że serce jak dzwon.W sumie to się załamałem bo nie wiedziałem co mi jest nadal.Stwierdziłem że olewam problem i samo przejdzie.Po jakimś czasie jednak narzeczona mnie obudziła w nocy i powiedziała że zachowuje się jakbym się dusił.Nie pamiętałem tego w ogóle.Z dnia na dzień jednak było coraz gorzej serce kołatało i do tego wieczorami nie mogłem spokojnie zasnąć bo myślałem że się duszę.Pojechałem w końcu na SOR.Zrobili komplex badań,rtg klatki,echo serca,badania pod względem zakrzepów.Wszystko wyszło idealnie poza jednym- miałem bardzo niski poziom potasu we krwi.Dostałem kroplówę z potasem i poczułem się jak nowonarodzony.Od tego czasu czasami łykam Aspargin i nie wiem nawet że mam serce.Prawdopodobnie kreatyna wypłukała wszystkie minerały,ponieważ jej nadmiar jest wydalany razem z moczem...Co ciekawe wcześniej też zażywałem aspargin i nie za bardzo pomagał,nie przyjmował się dobrze dopiero po kroplówce się wszystko zmieniło. Kilka osób pisało tu o szkodliwości siłowni na serce.Nie jest to prawdą,w szczególności jak się umie ćwiczyć,trzeba odpowiednio oddychać. I najważniejsze to że to nie odżywki odgrywają dużą rolę podczas ćwiczeń tylko właśnie minerały i witaminy. Pozdrawiam wszystkich ćwiczących i życzę zdrowia.