Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciąża, wyniki echo matki.

Renara

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam 31 lat i jestem w 18 tygodniu ciąży. 

Ze względu na nadciśnienie tętnicze dostałam skierowanie na echo serca. 

Jestem przerażona. 
Możecie mi zinterpretować wyniki. 
Mój doktor rodzinny mnie nastraszył.

Więc zaczęłam sama interpretować wyniki i jestem kłębkiem nerwów.

Wizytę u kardiologa miałam w czwartek na nfz ale w sumie nic specjalnego się nie dowiedziałam tylko tyle że w styczniu mam przyjść na kolejne by sprawdzić jaki poród będzie dla mnie lepszy.

Bardzo się obawiam nadciśnienia płucnego.

Nie jestem w stanie o niczym innym myśleć.

Wynik badania echokardiograficznego:

komora prawa 27 /norma 30

Komora lewa rozkurcz 45 /norma 56

Komora lewa skurcz 25/ norma 34

Przegroda 12/ norma 11

Tylnia ściana 11/ norma 11

Zastawka mitralna:

drobne zmiany zwyrodnieniowe płatków

- łagodna fala MI

- E/A 1,4; E/E'=14

- jama LP nieposzerzona

Zastawka aortalna:

- Vmax. 1,5 m/sek.,

- zastawka trójpłatkowa bez zmian organicznych płatków

- bez zab.przepływu na poziomie zastawki Aorta wstępująca i opuszka nieposzerzone.

Zastawka pnia płucnego:

- Vmax. 1,1 m/sek.

AcT= 158 ms

Komora lewa nieposzerzona z łagodnym przerostem przegrody. Prawidłowa funkcja skurczowa KL, EF 65% Duże prawdopodobieństwo śladowego przecieku L-P w części błoniastej przegrody m-komorowej. Przegroda m-przedsionkowa pocieniała w części środkowej - bez widocznego przecieku. Komora prawa nieposzerzona, łagodna fala TI, RVSP=27 mmHg. Bez echokardiograficznych cech nadciśnienia płucnego.

Worek osierdziowy wolny.

Pozdrawiam Was wszystkich bardzo cieplutko. ❤️

Renara, rozumiem, że się przejmujesz ale wg. Twojego opisu ECHO napisane jest "Bez echokardiograficznych cech nadciśnienia płucnego" więc raczej nie masz się czym martwić. Jesteś w ciąży, zaufaj lekarzom i staraj się nie stresować. Cokolwiek Ci znaleźli w ECHO nie masz tego od wczoraj i uwierz mi, że gdyby coś było na poważnie lekarze pokierowali by Cię dalej. Podejrzenie śladowego przecieku L-P to też nie jest problem na dzisiaj - co najwyżej do obserwacjiSerce to twardy organ i uwierz mi że małe/nieistotne przecieki nie robią na nim wrażenia 🙂 Jedyna nad czym bym popracował to nadciśnienie które w tak młodym wieku najczęściej wynika z nadmiaru stresu, błędów żywieniowych i/lub braku ruchu. Poprawa w tych trzech obszarach powinna pomóc.