Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Życie z rozrusznikiem serca

makumbapl

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie to prawda, że u każdego jest inaczej. Ja mam 21 lat rozrusznik wszczepiony w tym roku w styczniu więc zaraz będzie rok. Na początku było ciężko, bo pojawiło mi się powikłanie, ale generalnie stwierdzam, że jest lepiej :) I to o wiele lepiej. A gdzie będziesz miała operację?

Ewelino w moim przypadku jest bardzo żle.Przed wstawieniem rozrusznika normalnie funkcjonowałam jeżdziłam rowerem ,a po wstawieniu rozrusznika nawet spacerować nie mogę.bo mam bardzo silne bóle serca,mięśni i wnętrzności,które żle pracują.Puchnę jak balon w skórze się nie mieszczę.I z tym wszystkim zostałam sama bez żadnej pomocy,bo parametry rozrusznika są prawidłowe.A co dzieje się z organizmem nikogo to nie obchodzi Dla mnie rozrusznik to powolne konaniem w silnych bólach nie mam innego określenia,Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Witam, Gea powiedz proszę kiedy ostatnio miałaś robione prześwietlenie klatki piersiowej???? Pytam bo to badanie pozwoli ocenić czy elektrody są napięte czy luźne, na pewno po wszczepieniu zrobiono ci takie zdjęcie i jeżeli teraz zrobisz świeże to będziesz mogła porównać rozkład i to czy elektrody masz naprężone. Jakie miałaś wyjściowe progi stymulacji tzn zaraz po zabiegu??? Na kolejnych kwitkach z kontroli są zazwyczaj podawane wartości progowe stymulacji sprawdź czy wartości te wzrosły i czy te wzrosty są duże czy niewielkie. Jak jest u Ciebie ze zdrowiem poza sprawami kardiologicznymi?????

Na dzień dzisiejszy,,żadnej innej choroby nie stwierdzono.Szczerze powiem,że na parametrach,to się nie znam,dla mnie to czarna magia,a cyferki czasami są zmieniane.Prześwietlenie płuc miałam robione w marcu i było prawidłowe.Natomiast z mojej obserwacji czuję,że serce chce pracować,a stymulator go zatrzymuje.Wiem,że jest to niemożliwe,ale tak to czuję A może coś w tym jest,bo po każdym przestawieniu mam silniejszy ból i pieczenie serca oraz wnętrzności.Piecze jakby krążenia nie było i żle pracuje cały organizm puchnę.Pozdrawiam

Timon ja wiem,że wartość progów stymulacji jest bardzo ważna ,ale ja naprawdę się na tym nie znam.Moim zdaniem jest to zadanie lekarza i on powinien tego pilnować.Było tak,że parametry były zmieniane po dwa razy w tygodniu,ale bez efektu.Również zmieniane były kody i żadnej poprawy.Najsilniejsze bóle serca i najbardziej puchnę przy modulacji R nie wiem,czy coś Ci to mówi.Na obrzęki nikt nie zwraca uwagi tabletki mają załatwić sprawę.

Gea, Nie w tym że rzecz abyś pilnowała z aptekarska dokładnością parametrów stymulacji, chodzi mi jedynie abyś dla własnej wiedzy miała świadomość jakie napięcia prądu masz na elektrodach, porównaj sobie te wartości z dwóch kwitków z kontroli urządzenia, czy rosną czy spadają, bo zbyt duże napięcie może być przyczyną pieczenia, ciągnięcia serca i tym podobnych wrażeń. Co do twoich obrzęków to niezbędna jest ocena funkcji nerek, zrób z krwi badanie kreatyniny i mocznika i podstawowe badanie moczu, to wiele powie na temat podłoża tych obrzęków. Modulacja R to jedynie wzrost częstości impulsów w trakcie wysiłku fizycznego. Powiedz mi jakie leki bierzesz?? Pozdrawiasy.

Timonie z tym napięciem to chyba masz rację bo po każdej zmianie parametrów bóle się nasilają bardziej ciągnie i piecze serce.przepona i płuca Czuję się tak jakby moje serce było dostosowywane do rozrusznika.W tej chwili przyjmuję leki tylko na nadciśnienie.norvasc i odwadniające oraz acard Wcześniej przyjmowałam leki spowalniające serce które potęgowały dolegliwość i zostały odstawione.Nerki będę miała badane 19 grudnia. Pozdrawiam.

Timon wydaje mi się że masz dużą wiedzę na temat rozruszników i dolegliwości z nim związanych dlatego mam do Ciebie pytanie.Jeżeli mocno ciągnie serce doprowadzając do rozerwania mięśni wewnątrz brzucha dodam że przed rozerwaniem mięśni zawsze wzrasta ciśnienie i nasila się ból serca Gdy robiłam EKG na pogotowiu udało się zarejestrować moment po rozerwaniu mięśnia i badania nie dało się odczytać te ścieżki które rejestrują serce były nierówne rozciągały się na od góry do dołu nie mieściły się na kartce Musiałam trochę poczekać i powtórzyć EKG które można już było odczytać Zanim pogotowie zawiozło mnie do szpitala EKG było już prawidłowe i odesłano mnie do domu Mam żal do lekarki dlaczego pierwsze badanie wyrzuciła do kosza może ono wyjaśniłoby przyczynę moich dolegliwości A może Ty coś słyszałeś na temat rozrywania mięśni czekam na wiadomość Pozdrawiam..

Wiedzę mam taką jakie mam doświadczenie z rym urządzeniem a w sierpniu minęły już cztery lata. Bywało równie przez ten czas... Raz lepiej Raz gorzej. Gea bardzo ciekawi mnie stwierdzenie którego używasz Bo go nie rozumiem, mianowicie *ciągnie serce* i *rozrywa mięśnie* Czy to są Twoje subiektywne odczucia czy takich terminów używał lekarz w stosunku do Twoich dolegliwości???? Przyznam się szczerze ze to dla mnie zupełnie nowa terminologia. Napisz proszę coś więcej na ten temat. Pozdrawiasy

Dzień dobry.Miałem robione badanie metodą Holtera ,oto wynik Rytm zatokowy.Zaburzenia przewodnictwa pod postacią napadowego bloku p-k I stopnia oraz p-k II stopnia. Blok p-k II stopnia t.Mobitz i Wenckenbacha tylko w godzinach nocnych z max RR 2700ms. Bez zaburzeń rytmu komorniczych i nadkomorniczych. EKG I : Periodyka Wenckenbacha z rytmem komór 50/min.Bez zmian ST EKG IIRytm komorowy 56/minZapis w normie. EF-60 % Czy te wyniki kwalifikują mnie do wszczepienia rozrósznika serca ?

Gość Edyta 36

Witam Rozrusznik od prawie 2 lat blok przedsionkowo komorowy II stopnia i bradykardia zatokowa. Żyję normalnie pracuję w supermarkecie:) czasem zawroty głowy ale z tym się da żyć. Nie znam nikogo z rozrusznikiem, chętnie wymienię się GG 46858713 pozdrawiam z dolnegośląska.

Gość Edyta 36

GEA czytałam to co piszesz, u mnie podobne objawy wywołuje tężyczka. Prosty test teżyczkowy i leki wszystko poprawiły. Tężyczka niedobór mikroelementów,potas, magnez wapń, bardzo częsty u kobiet a niestety nie każdy lekarz to umie poznać. U mnie na oddziale podczas kwalifikowania do wszczepienia zdiagnozowali.Pozdrawiam

Gość Edyta 36

Mik...miałam podobne odczyty tylko u mnie serce zwalniało w nocy poniżej 50 uderzeń bloki I i II stopnia i bradykardia teraz już z rozrusznikiem przeszło w III. 10 dni mnie testowali w rożne dziwne badania (wtedy mi obce)o teraz jest dużo lepiej. Zemdlałam pod pracą 29 czerwca a 7 sierpnia już miałam rozrusznik.