Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przepływ lewo-prawy przez IAS u niemowlęcia

Gość kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Kasiu, nie jestem lekarzem tylko mama dziecka z wada serca. Ma więc mgliste pojęcie o wadach serca, choć zapewne większe aniżeli przeciętny Polak. Przy okazji serdecznie zapraszam cię a nasze forum poprzez stronę www.sercedziecka.org.pl Masz na stronie tej równiez opisane poszczególne wady serca, po lewej stronie. Jesli podejrzenie jest o ubytki , a tego z cała pewnościa powiedziec nie mogę, to u takiego maluszka zawsze jest szansa na samozasklepienie w zalezności od poło.zenia ubytku międzyprzedsionkowego do około 1 roku zycia. Jeśli chodzi o drugi opis odnośnie Botalla (PDA) to jest to pozostałośc po okresie życia płodowego - naczynie łąćzące tętnicę płucną z aortą. Stanowi jedną z najczęstszych wrodzonych wad serca. W nastepstwie zmian okołoporodowych w kilkadziesiat godzin po urodzeniu dzicka dochodzic powino do fizjologicznego zamknięcia sie przewodu tętniczego. U wczesniaków komórki pzreewodu są miej wrażliwe na czynniki, które wpływają na zamykanie, stąd im niższy wiek płodowy tym większe prawdopodobienstwo przetrwania drożności przewodu tętnczego. PDA jest przyczyną przecieku krwi z krążenia systemowego do płucnego. Jesli przewód ma małą średnicę jedynym objawem kliniczym jest szmer. Rozpoznanie PDA bez względu an wiek stanowi wskazanie do jego niezwłocznegp zamknięcia. U wczesniaków podejmowane sa próby farmakologicznego zamknięcia PDA. PDA u dzieci o masie 10 kg i więcej zamyka sie maloinwazyjnie w pracowni hemodynamicznej za pomoca sprężynek lub implantów prowadzanych do pzrewodu cewnikami przez naczynia obwodowe. Wiem, ze taki opis przeraża, ale PDA jeśli wogóle sie powteirdzi to njałagodniejsza i najprostsza w leczeniu wada serca. Widziałam naocznie dzieicaki po korekcie i trudno uiwerzyć,z ę kiedykolwiek coś im doelagło. Nie znam Radomia i nawet nie wiem czy ktoś na naszym forum jest pod opieką waszej pani doktor. Sugerowałabym konsultacje w innym ośrodku, dla uspokojenia sie. Pisz śmiało na: alrada@gazeta.pl lub dzwon 600-351-696 Choć mama nadzieje,z ę u was wszytsko sie zakończy szczęsliwie, czego życzę. Głowa do góry, choc wiem jak trudno w takich chwilach kiedy pojawia sie niepewnośc. Ola
dziękuje Olu.Twoje dziecko też ma PDA? czytałam na tej stronie o PDA,juz nie jestem taka zielona w tym temacie jak byłam,ale nie miałam czasu się zarejestrować jakoś,bo czas mi niepozwala,bo mam jeszcze dwoje dzieci starszych troszke u nas w radomiu jest tylko dwóch lekarzy kardiologów dziecięcych,chciałam zapisac dziecko do drugiego ,ale niema szans,taka koleja zawsze,a tylko 2 dni w tygodniu przyjmuje po pare godz. mamy teraz wizyte za tydzien,zobaczymy co powie doktor też myślałam o konsultacji w innym osrodku,może w warszawie dziękuje bardzo i pozdrawiam Cię,wierze,że bedzie dobrze z naszymi malcami Kasia
dziękuję,dam znać co i jak po wizycie moje maleństwo ma miesiąc i pare dni.urodził się(bo to chłopczyk,a mam dwie córki)pare dni po terminie,w 41 tyg i ważył 4300g,więc z tego co czytałam wczesniaki moga miec tą wade serca,bo mają niską wage ur itp.wiesz zresztą,ale nie takie niemowlaki jak mój nierozumiem dlaczego moje dziecko ma takie cos.starsze dzieci tego nie miały,w rodzinie mojej i męża też nie,wogóle nie słyszałam wcześniej o pda,że jest coś takiego,no ale cóż,akurat trafiło na mojego synka. niezanudzam Cię juz,trzymaj się. kasia