Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozstępy na udach i pośladkach

Gość Ania666

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ania666
Witam. Mam obecnie 14 lat, a od dwóch lat problemy z rozstępami. Nie mam większych problemów z wagą (nie tyję, ogólnie to trochę schudłam) i w miarę zdrowo się odżywiam. Pierwsze rozstępy pojawiły się gdy byłam w szpitalu na podejrzenie o wyrostek i cały czas ich przybywa. Na początku pojawiły się od wewnętrznej strony ud. Teraz mam je na całych pośladkach, pod kolanami, całe uda od wewnętrznej strony, kawałek łydek i na biodrach. Rok temu wysłano mnie na długie badania do szpitala endokrynologicznego w Zabrzu na tle hormonalnym. Dostałam wyniki badań, ale lekarz nie raczył nam ich opisać, powiedział tylko, że na razie nie trzeba nic robić i odesłał z kwitkiem. Kieruję się więc tutaj, by nieco się o tych badaniach dowiedzieć, a także, jeśli rozstępy nie pojawiają się na tle hormonalnym, a nie mam problemów z szybkim tyciem/chudnięciem/rośnięciem, to jaka może być tego przyczyna? Wyniki: 1. ACTH - 19.52 Dobowa zbiórka moczu na metabolity steroidów nadnerczych: 17 KS 19.96 mg |24h 17 OHKS 5.17 mg |24h 2. Nazwa badania: TIBC wynik: 355.80 Jedn.: ug/dl Norma min: 250.o Norma max.: 450.0 3.Wyniki wstępnych badań dodatkowych: Data: 22.04.2008r: RBC mln/ml: 4,76 WBC tys/ml: 6,3 Hb g/dl: 12,3 Ht %: 37,5 Plt tys/ml: 70 L%: 42 M%: 5 G%: 47 Data:25.04.2008r: RBC mln/ml: 4,56 WBC tys/ml: 6,2 Hb g/dl: 11,6 Ht %: 39,2 Plt tys/ml: 276 L%: 25 M%: 10 G%: 60 _____________ Bilirubina: 7,33 umol/l AspAT: 23,0 U/l AIAT 13,0 U/l Mocznik 2,1 Mmol/l Kreatynina 53,0 umol/l Białko całk. 64,4 g/l Fe 4,9 U/l TIBC 62,0 umol/l UIBC 57,0 umol/l Chol.całk 3,61 mmol/l HDL 1,59 mmol/l LDL 1,60 mmol/l TG 0,88 mmol/l 4.Wyniki badań hormonalnych: - Hormony tarczycy Data: 23.04.2008r. FT4: 1,05 ng/dl TSH 2,47 ulU/ml - Hormony gonadotropowe: LH: stęż.: 13,17 mlU/ml FSH stęż.: 3,09 mlU/ml -Doustne obciążenie glukozą (OGTT) Data: 24.04.2008r. 0* 120* Glikemia (mg%) 83,0 130 Ale do tego zamieszczam obrazek, jak to było dokładnie zapisane, ponieważ jest dla mnie lekko niezrozumiałe: http://img39.imageshack.us/my.php?image=beztytuulje.jpg
Witaj Aniu! Nie podałaś jednostek w jakich jest oznaczone ACTH, a to jest ważne. Czy miałaś robiony MRI głowy ( rezonans magnetyczny) i jamy brzusznej? Jeśli chodzi o 17- hydroksykortykosterydy w moczu to są lekko podwyższone, ale trzeba zwrócic uwage na normy laboratorium. W jednym będzie wynik ok, a w drugim juz zły. Dlatego ważne jest podawanie norm dla danego laboratorium i jednostek w jakich jest opisany wynik. Co napisali Ci w wypisie ze szpitala ( rozpoznanie)? Żadnych zaleceń poszpitalnych nie dostałaś?
Gość Ania666
Zapomniałam jeszcze dopisać: Hormony płciowe, prolaktyna: Testosteron, stężenie 27.60 ng/dl Estradiol stęż. 179.80 pg/ml Prolaktyna stęż. 22,97 ng/ml ACTH 19,52 pg/ml Na rozpoznaniu napisali: Zalecenia: Kontrola w Poradni D., i Endokrynologicznej, oraz aktywny tryb życia [...]Rozwój wtórnych cech płciowych oceniono według skali Tannera na M4P4Ax2....Wyniki badań hormonalnych były również prawidłowe. W teście z Dexamethasonem obserwowano dobre hamowanie wydzielanie kortyzolu, co wyklucza chorobę Cushinga. Stężenie 17 OHP w piątym dniu cyklu było prawidłowe. Wyniki dobowej zbiórki moczu oraz wyniki ACTH również. W badaniu USG jamy brzusznej nie uwidoczniono patologii [...]Dziewczynę w stanie ogólnym dobrym, wypisano ze szpitala. Nie dostałam żadnych zaleceń. Rezonansu magnetycznego w ogóle nie miałam.
Witaj Aniu! Jeśli test z dexametazonem wyszedł pozytywnie, tzn. hamowanie było dobre, plus prawidłowy wynik ACTH mozna z całą pewnością wykluczyć chorobę i zespół Cushinga. Hormony , zwłaszcza prolaktyna sa prawidłowe czyli gruczolaka przysadki też można wykluczyć. Rozumiem,że nie miałaś wykonywanego testu obciążenia Metoclopramidem? Przy tym teście bada się prolaktynę przed podaniem i po podaniu Metoclopramidu. Znaczny wzrost po podaniu leku może świadczyć o czynnościowych zaburzeniach przysadki. Czasami, aczkolwiek rzadko budowa tkanki łącznej człowieka może prowadzić do nadmiernego tworzenia się rozstępów. Tak może być w Twoim przypadku. Mój 15 letni syn, ma rozstępy wzdłuż całego kręgosłupa. Są sine i nie wyglądają ładnie. I jest zdrowy co najważniejsze.