Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość mis-pas

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mis-pas
Hej, Mam 19 lat. Chciałbym opowiedzieć o mojej historii i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Mianowicie od jakiegoś roku prawie codziennie budziłem się w nocy żeby się napić wody. Dostałem od lekarza magnez, który przestałem brać bo miałem po nim jakiś niewyjaśniony dyskomfort (ból) po prawej stronie śródbrzusza. USG jamy brzusznej wykazało lekko powiększoną śledzione i pojedyncze węzły chłonne 8mm właśnie w prawej stronie brzucha. Ból tego miejsca wzmagał się jak piłem alkohol i myślałem że to wątroba, ale ją mam wporządku (z USG). Od czasu do czasu pobolewa mnie ta strona ale nie jest to aż tak uciążliwe. I teraz tu się zaczął koszmar. 3 tygodnie temu 2 dni pod rząd miałem urodziny, na których nie stroniłem od alkoholu i papierosów (jestem chyba uwarunkowany genetycznie tą chorobą - alkoholizm). Cały trzeci dzień odpoczywałem aż tu w nocy miałem atak. Nigdy się tak nie czułem. Obudziłem się z uczuciem jakbym umierał. Serce mi szybciej biło i poczułem ciepło w całym ciele. Bardzo się wystraszyłem i poszedłem do siostry gdyż mieszkałem wtedy sam. Bardzo wtedy się trzęsłem, nie wiedziałem co się dzieje, bałem się że ten atak to coś bardzo poważnego i bałem się położyć spać bo myślałem że się nie obudzę. Na następny dzień bolała mnie szyja (gardło?) i dostałem antybiotyk na angine choć temperatury nie miałem ani mnie nie bolało jak przełykałem pokarm. Po prostu ból w szyi. Od tego momentu boli mnie na przemian szyja (gardło, tętnice szyjne?) i mam ucisk w głowie (teraz mniejszy niż wcześniej) i zawroty głowy. Cały czas jestem osłabiony, nie mogę się na niczym skupić, boję się że coś mi jest. A teraz doszedł ten ucisk w sercu. Miałem robione EKG - ok, morfologia - ok (tylko MCHC - 37,3 g/dl), USG tarczycy - ok. Teraz czekam na tomograf głowy. Nadal się boję że coś mi jest a wyniki nic nie wykazują. Neurolog mi powiedziała że to nerwica ale sam nie wiem. Mam pytanie jakie badania musze jeszcze zrobić żeby wykluczyć medyczne sprawy? Od tego ataku nie mogę spojrzeć na alkohol i papierosy. Czy to może być ta nerwica bo ja już nie mam siły? Nie ma dnia bez dolegliwości fizycznych i nie moge przestać myśleć o moim zdrowiu. Co to może być i jakie jeszcze badania powininem zrobić? Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
umnie równiez zaczeło się od szybkiego bicia serca,drżenia rąk i osłabienia.Z dnia na dzień było coraz gorzej.Aż znalazłam się u lekarza.Wyniki morfologi ok,cukrzyca ok,tarczyca ok ekg ok i wogule wszystko dobrze.Okazało się ze to nerwica która przeistoczyła się w lęk że coś mi się stanie,lęk przed wyjściem z domu i bycia samej.Zaproponowano mi udać się do psychologa tam opowiedziałam o swoich dolegliwościach i okazało się że to agorafobia.dostałam tabletki które brałam przez rok a póżniej po konsultacji z lekarzem odstawiłam bo stwierdził ze czuję się na siłach.Teraz jestem 3 miesiące bez tabletek ale powoli powraca mi myśl ze może mi się cos stać ale wtedy powtarzam sobie że to tylko moja chora wyobrażnia przecież nic mi się niestanie.Nie zawsze jest tak dobrze w szczególności jak mam gdzieś jechać wtedy mieże puls czy serce mi za szybko niebije czy zaraz niezemdleje i ciągle sobie powtarzam *myśl pozytywnie nic ci nie będzie*.Jak narazie trzymam się dobrze i mam nadzieję ze będzie jeszcze lepiej.A tobie radze udaj się jak najszybciej do psychologa nieczekaj aż ta choroba całkowicie cię dopadnie bo uwież ciężko jej się pozbyć a przynajmniej tej myśli że coś ci się stanie ona zawsze pozostanie nawet jak już będziesz wiedział jak z nią walczyć.Poizdrawiam
Gość mis-pas
Mam ciocie psycholog i bylem juz na 1 terapii. Mialem ciezkie dziecinstwo, jak mialem 13 lat zmarl moj tata, a teraz mialem miec mature a tu ten atak. Chce myslec ze to nerwica ale boje sie ze to tylko czy aż nerwica. Wiem ze wyda sie to glupie ale musze porobić jeszcze jakies badania zeby miec pewność.
mi napoczatku zrobilo sie bialo przed oczami,ucisk w glowie ,zawroty ,osłabienie,dreszcze,itp,Potem maratony po lekarzach no i w sumie rzaden mi nie pomogł ,obecnie teraz czuje sie dozo lepiej bo wiem ze nic mi sie nie stanie bo to tylko nerwica .Duza role w tym wszystkim odgrywa pozytywne myslenie i wewnetrzna walka z choroba .No i ja jeszcze zaczelem chodzic na silownie to tez pomaga.jezeli wiesz juz ze to nerwica nie radze leczyc sie w publicznych osrodkach tylko walic prywatnie do psychiatry ,zaoszczedzi to wam czasu i nerwow.Pozdrawiam.
Gość tygrysek25
testy osobowosci...czy ona napewno jest dyplomowanym psychologiem? ja jak juz napisałem byłem w 4 szpitalach zanim uwierzyłem ze to zaburzenia lekowe pod postacia somatyczną(lęk paniczny). Dlatego wiem co czujesz...ale co ciotka mówi? pozdro
Gość mis-pas
Nadal boli mnie przednia strona szyi - gardło, tętnice? Nie umiem określić. Ból głowy nie jest już taki jak na początku ale teraz ta szyja nie daje mi spokoju. Dziś robiłem OB i mam ok. Wymaz z gardła będe wiedział we wtorek popołudniu, ale nie wiem jeszcze jakie mam badania porobić bo ci lekarze sobie lekceważą bardzo. Przez to wszystko nie mogę się na niczym skupić, rano mam taki stan że mi się nawet z łóżka wstać nie chce. ehh co do cioci to jest dyplomowanym psychologiem ale testow jako takich mi nie robila...
Gość mis-pas
do tego doszło jakieś dziwne uczucie osłabienia w narządach płciowych. nadal czuje się słaby, mam problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, mam ucisk za nosem? co to może być? jakie jeszcze badania wykonać? pozdrawiam
*osłabienie w narządach płciowych*? W sensie, że co? Proponowałbym może jeszcze stężenie pierwiastków we krwi (żelazo, potas, magnez, wapń) i może TSH tarczycy - jak to nic nie pokaże to można skłaniać się ku nerwicy.
hej, są nowe wiadomości z mojej strony... W TK głowy stwierdzono hipodensyjne ognisko niedokrwienne... W MRI wyszło: *W badaniu MR stwierdza się w lewej półkuli mózgu w ‘centrum semiovale’ dwukomorową 10mm zmianę płynową – lakuna lub torbiel. Ponadto nie stwierdza się zmian ogniskowych w obu półkulach mozgu, móżdżku i pniu mozgu. Uklad komorowy nieposzerzony, symetryczny. Przerost migdalka gardłowego.* W EEG wyszło: *Zapis nieprawidlowy z niewielkimi zmianami o charakterze nienapadowym, zlokalizowanymi w okolicach skroniowo-ciemieniowych obustronnie.* co to jest? coś poważnego? to że mam ciągle ucisk w głowy to jest od tego czy to nerwica ???? pozdrawiam