Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyczyna zespółu wydłużonego QT

Gość QT men

Rekomendowane odpowiedzi

siemka :) od kilku lat mam wydluzone ... qt wiem napewno nie jest to dziedziczne bo nikt tego umnie nie ma :P mozna powiedziec ze mam to od operacij / zabiek miał miec 3 godz ale byl 7 ... / ale lekarze sie zemna kluca ze to nie od narkozy ktora mi byla podawa podczas operacij wiec juz sam nie wiem ... jedny co mi podawali to narkoza i hormony wiec moze mi ktos wytlumaczy od czego ja to dostalem bo sie pogubilem :P
Gość studentkaMed
Narkoza rzeczywiscie nie moze wywolac wydluzonego QT. Jest kilka tego przyczyn: - wrodzone ( choc jesli u nikogo z Twoich bliskich ta choroba nie wystepuje i poza tym nie jestes gluchy, to raczej odpada) - zaburzenia elektrolitowe ( i to jest bardzo mozliwe w Twoim przypadku), a dokladnie obnizony poziom potasu, magnezu, wapnia. Bys musial sobie oznaczyc elektrolity i w razie ich niedoborow uzupelnic braki ( farmakologicznie). - i cala grupa lekow, w tym: trojpierscieniowe leki p/depersyjne, leki p/nowotworowe i niektore antybiotyki ( ale tutaj musisz sie dopytac, bo tego nie wiem:P ) Jezeli zespol wydluzonego QT pojawil sie u Ciebie dopiero niedawno ( nie masz tego od urodzenia) to jest duza szansa, ze uda sie to wyleczyc. Ale badz czujny i udaj sie do dobrego kardiologa, bo powiklania moga byc grozne. Pozdrawiam!!