Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica a sport

united63

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Rozmawialem o tym z moim kardiologiem. Powiedzial mi ze nie ma zadnych negatywnych aspektow uprawiania sportu majac nerwice. De facto sport obniza cisnienie krwi a jak wiadomo przy nerwicy moze ono byc podwyzszone. Z wlasnych obserwacji zauwazylem, ze bieganie bardzo mnie uspokaja, czuje sie odprezony i zapominam o wszelkich lekach. Wiec osobiscie rownież polecam.

Mam 22 lata i cierpię na nerwicę. Niedawno miałem lęki związane z tym, że mam nadciśnienie i mogę przez to doznac groźnych chorób serca. Jednak ostatnio kupiłem sobie aparat, a nawet dwa, żeby być pewnym wyników i moje ciśnienia spoczynkowe zazwyczaj waha się w granicach 115- 130, 65- 80, a puls 63- 80, zależy od poziomu zdenerwowania przy mierzeniu. Ostatnio jednak zacząłem sobie wmawiać, że mogę dostać zawału, albo zemdleć przy uprawianiu sportu. Dodam, że nie uprawiam jakichś cieżkich dyscyplin. Gram w piłkę, ale bez szaleńczych rajdów, zazwyczaj tylko truchtam. Przedtem grałem w kosza, ale skończyłem przez nerwicę w obawie o zdrowie. Teraz jednak nie potrafię przebiec nawet 50- 100 metrów truchtem, bo wmawiam sobie, że coś może mi się stać. Miałem badania dwukrotne EKG i Echo serca, jedno normalne, drugie jakieś inne. Mam pytanie, czy może mi się coś stać? Co mam robić?

Bez wątpienia nerwica (zwłaszcza lękowa) wykańcza. Często wydaje się ludziom, że to coś na tle kardiologicznym.Podwyższone tętno, kręci się w głowie, brak apetytu słabo. Złe samopoczucie w tłumie, zimne poty. Pomoc psychiatry jest jak najbardziej wskazana, akupunktura również. Nie wolno się poddawać żelazna zasada. Dobrze jest zapisać się na jakieś sztuki walki, sport czy pływanie. Po jakimś czasie człowiek czuje się mocniejszy, przestaje myśleć o nerwicy. Na pocieszenie dodam, że każdą nerwicę można wyleczyć :) więc czas wziąć się za siebie i wyleczyć to cholerstwo. ZDROWIA.